Primarul Ionel Turcea, cercetat penal în urma a mai multor reclamații

3.883

dezbatere1

La data de 11 septembrie 2015, Judecătoria Buhuși a admis hotărât redeschiderea urmăririi penale asupra primarului Ionel Turcea și a fostului viceprimar Vasile Zaharia, deși cu doar două luni în urmă, mai precis în luna iulie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău hotărâse neînceperea urmăririi penale.

În solicitarea venită săptămâna trecută la Judecătoria Buhuși se menționează că procurorii nu au verificat toate infracțiunile reclamate în decursul ultimului an de către un localnic, Sandu Pobereznic.

Primarul Ionel Turcea spune că este obișnuit cu astfel de plângeri și că are încredere în justiție.

Turcea-buhusi.net„În urma cercetărilor procurorul de caz a dat NUP. S-a facut recurs și suntem aici. Cei care au creat aceată situație sunt niște plângăcioși, <<binevoitori politici>>, care vor să ajungă primari și nu știu cum să scape de mine. Toate licitațiile au fost corecte, legale, afișate pe SEAP și câștigate de cei care au oferit cele mai mici prețuri. Este supărător când cineva vrea să ajungă într-o funcție înaltă rupând gâtul altuia. Eu nu sunt ingrijorat și vreau ca toată lumea să-și facă datoria. Ei au dreptul să facă plângeri și nu mi-e frică decât de Dumnezeu. Fac tot ce pot ca să fie bine pentru oraș și pentru cetățeni. Este adevărat că nu reușesc mereu și că apar tot felul de probleme. Greutăți sunt și într-o familie, ce sa mai zic de un oraș.” – a declarat Turcea pentru Buhusi.NET

Conform site-ul de știri Bacau.NET, în încheierea de ședință de pe 11 septembrie de la Judecătoria Buhuși s-au menționat următoarele:

Se constată că în cauză, petentul Pobereznic Vasile a formulat plângere penală la data de 18.03.2014, împotriva inculpaţilor Turcea Ionel şi Zaharia Vasile şi a altor persoane, reclamând că inculpaţii, în îndeplinirea atribuţiilor de primar şi respectiv de viceprimar al oraşului Buhuşi, au îndeplinit acte privind acordarea unor lucrări la spitalul oraşului Buhuşi, la diverse şcoli şi la cimitir, prin care au favorizat societăţi comerciale la care au calitatea de asociaţi sau administratori rude ale lor, prejudiciind astfel atât bugetul local, cât şi fonduri europene.

Această plângere a fost completată de petent la datele de 28.04.2014 şi 03.02.2015, acesta reclamând şi alte fapte de natură penală ce ar fi fost săvârşite de inculpatul Turcea Ionel, dar şi de alte persoane, referitoare la ridicarea unui obiectiv turistic în zona Runc în beneficiul unor societăţi comerciale în cadrul cărora sunt asociate diverse rude sau apropiaţi ai primarului, la gestionarea frauduloasă a fondurilor destinate modernizării cartierului de vest al oraşului, la acordarea de lucrări publice către anumite societăţi în cadrul cărora sunt de asemenea asociate diverse rude sau apropiaţi ai primarului, la fals în declaraţii, la constituirea unui grup infracţional organizat pentru „acapararea” de terenuri, lucrări sau bunuri din primăria Buhuşi, la plăţi efectuate din bugetul primăriei către societăţi a căror activitate era suspendată de ANAF la data plăţii.

Printre neregulile semnalate de Pobereznic se află faptul că Turcea și-a semnat singur autorizația de construcție pentru complexul turistic din zona Runc și faptul că a decontat o factura de 739 lei pentru firma lui. Primarul răspunde acestor acuzații spunând că „nu ar fi fost legală autorizația de construcție daca nu o semna primarul. Cât despre acea factură, eu am plătit acestă factură înainte de a se face plângerea. N-a fost niciun prejudiciu. La ultima campanie de sterilizare a câinilor comunitari, medicii și voluntarii care au venit la Buhuși s-au dus să mănânce la Runc și nu ne-am dat seama. Avantajele aduse de aceștia comunității sunt evidente.” 

Contactat telefonic de către Buhusi.NET, Sandu Pobereznic susține că primarul este vinovat: „Justiția își va spune cuvântul. De câțiva ani în Buhuși toate afacerile merg prost, mai puțin cele gestionate de 2-3 familii din preajma primarului.”

3 COMENTARII

 1. Buna ziua,

  1. Putem presupune ca exista prezumtia de nevinovatie

  2. Orice se intampla intr-o primarie se face cu acodrul consilierilor locali care voteaza… si majoritatea decide.
  3. Exista departament economic si departament juridic care confirma daca o actiune a consiliului local este corecta sau nu.
  4. Orice HCL dupa ce trece de CL este verificat de catre dep juridic al prefecturii.
  5. Orice HCL poate fi contestata in termen de … zile de la adoptare.
  6. Consilierii locali primesc proiectele si baza legala….. asa ca ar trebui sa le si mai citeasca…. si cu argumente legale pot sa avertizeze ca ceva nu e in regula (nu stiu de ce dar tare cred ca nu le citeste multa lume…)

  Era o vorba “semnezi ca primaru’ – atribuita unei persoane care semneaza fara sa se uite pe documente”….. cred ca pentru marea majoritate a consilierilor e valabil ” …. voteaza ca primaru’ – si in general este un sambure de adevar”.

  Orice persoana care ocupa functia de primar al unei localitati poate avea orice meserie din lume…. si poate fi avertizat de catre deparamentul juridic sau cel economic daca actiunea intreprinsa este conform legii sau nu.

  Din Legea 215, primarul initiaza proiectele de HCL… acestea putand fi respinse sau aprobate… avand in prealabil o baza juridica care permite inaintarea proiectului spre dezbatere.

  Departamentul juridic ar trebui sa verifice cine si cum participa la o licitatie….. insa nu cred ca exista o prevedere care sa te impiedice sa cumperi un caiet de sarcina…

  Daca cele semnalate sunt adevarate nu exista posibilitatea ca acestea sa se fi intamplat cu acordul membrilor consiliului local .. indiferent de partidul din care fac parte ? … pai cine a votat? .. cine a verificat ?

  Ma gandesc ca viitorul primar oricare ar fi el.. ar trebui sa nu aiba niciun fel de business in oras si nici rudele acestioa. Din cate am vazut eu cam toti candidatii (cu o exceptie) de pana acum au afaceri si posibile interese care interfera cu interesele CL Buhusi.

  Toate cele bune
  R. Daniel

 2. Asa e domnul Daniel lumea e rea si se ia de domn primar din invidie ca el e bogat si ei e saraci si le e ciuda de asta da el e bun ca nea dat la toti si noi am stat si am luat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here