Mănăstirea Ciolpani
Mănăstirea, amplasată la circa trei km de orașul Buhuși, este singurul lăcaş de rugăciune din țară ce poartă hramul Sfântului Mucenic Emilian de la Durostorum, martir care a trăit și a murit pentru credința în Hristos în secolul al IV-lea și ale cărui sfinte moaște au fost îngropate la Gedina, lângă orașul bulgăresc Durostorum. O parte din moaștele acestuia se găsesc aici, la Cioplani.
Citeste articolul Ciolpani – Manastirea renascuta dupa Revolutie
Mănăstirea Sfântul Nicolae
Tradiția spune că, în jurul anului 1590, un sulițas al domnitorului Moldovei, Petru Şchiopu, pe nume Ciolpan, a renunțat la slujba de ostaș și s-a retras pe aceste meleaguri, ridicând un schit – Schitul Ciolpani. Moartea lui a însemnat şi căderea în uitare a micuţului lăcaş de rugăciune.
Citește articolul O bisericuță din lemn ce pare a veghea odihna celor adormiți
Mănăstirea Runc
Manastire de calugari , situata la 5 km nord-est de orasul Buhusi, cu hramul ,,Sfintii arhangheli Mihail si Gavril” a fost construita potrivit traditiei orale de catre Stefan cel Mare drept multumire pentru victoria în lupta cu Petru Aron de la Gura Orbicului în 1457 pentru ocuparea tronului Moldovei.
Prima mentiune documentara este la 1 aprilie 1695.
Citeste articolul Manastirea Runc – monument istoric
Sinagoga
La mijlocul sec al XIX-lea, rabinul de Buhusi, Isac Fridman a întemeiat în Buhusi pe strada Alexandu Ioan Cuza, o curte rabinica. Cu 155 de ani în urma, in 1858, el a construit aici si Sinagoga care dainuieste si astazi. În fosta Curte rabinica (5400 m2) a functionat scoala rabinica si o baie rituala. Astazi, incinta are o suprafata de 1.516 m2.
Urmasii dinastiei Tobias au luat initiativa realizarii la Buhusi a unui loc de pelerinaj pentru evreii hasidimi. In acest sens, au restaurat sinagoga in anul 2007.
Citeste articolul Sinagoga, reper in istoria comunitatii buhusene
Muzeul de Istorie
Muzeul de istorie Buhusi a fost infiintat in anul 1977. Muzeul functioneaza în fostul conac al boierului Toader Buhus , datând din sec. al XVIII-lea.
In 1991 expozitia de istorie a fost reorganizata prin dezafectarea salii de istorie contemporana si imbogatirea colectiilor cu utilaje tehnice care sa ilustreze istoria industriei textile din Buhusi: razboaie de tesut, melita, roti de tors, cataloage cu mostre de stofa, costume nationale. Pâna in anul 2007 in curtea muzeului a functionat un parc zoologic.
Persoana de contact: Aurelia Dutu.
Casa memoriala Ion Borcea
Casa memoriala “Ion Borcea” este situata in comuna Racova, judetul Bacau.
Savantul Ion Borcea (1879-1937) si-a dedicat viata cunoasterii ecosistemelor marine, fiind de asemeni, fondatorul oceanografiei romanesti si a Statiunii de Cercetari Maritime de la Agigea.
Expozitia de la casa memoriala prezinta aspecte ale vietii si activitatii sale, viu ilustrate cu fotografii de epoca, expozitii si piese autentice de mobilier.
Imobilul de la Racova, a fost donat de Eufrosina Borcea, sora savantului Ion Borcea, Comitetului Judetean pentru Cultura si Arta Bacau, conform contractului de donatie din 4 februarie 1971. Conform adresei nr. 972 din 15 aprilie 1991, imobilul trece din primariei comunei Letea Veche in proprietatea Muzeului Judetean de Stiintele Naturii
Casa memoriala “Ion Borcea” este casa parinteasca, locuinta familiei savantului naturalist Ion Borcea;
Cladirea dateaza de la inceputul secolului al XX-lea si este asezata intr-un peisaj incintator, in comuna Racova, la kilometrul 20, pe soseaua Bacau-Piatra Neamt
Savantul Ion Borcea locuia aici in clipele de ragaz, isi invita prieteni, studenti, efectua chiar cercetare stiintifica;
Astazi casa a devenit muzeu, oferind publicului vizitator mobilier, obiecte de uz casnic ce-au apartinut familiei, imagini privind familia, cursul vietii si activitatii multiple a savantului;
Spatiul expozitional nou prezinta amenajari ce relateaza despre activitatea savantului ca pionier al oceanografiei romanesti, alaturi de alte ramuri ale activitatii stiintelor naturii in care s-a afirmat Ion Borcea;