Ziua pacalelilor

1.781

Astazi e veselie mare: se împlineste fix o zi de când am iesit din depresiune, partea parsiva a Crizei, motiv pentru care amintim (selectând mai ales de pe http://www.askmen.ro) si alte câteva istorii dragute care au facut din 1 aprilie o zi de toata povestea…
Le Parisien anunta în 1986 ca Turnul Eiffel este pe cale de a fi dezmembrat. Stirea i-a socat pe francezi, care nu doreau sa-si vada simbolul national prapadindu-se. În 1996, agentia Itar-Tass a bulversat mapamondul, titrând ca o uzina de armament realizeaza grenade încrustate cu diamante, pentru ca victimele sa sfârseasca glorios, între pietre pretioase, nu doar într-o balta de sânge. Irish Times a fabulat în 1995, scriind ca parcul Disneyland negociaza cu guvernul rus cumpararea cadavrului lui Lenin. Cu un an înainte, americanii de la National Public Radio anuntasera ca toti cei care îsi vor face un tatuaj cu Coca Cola vor primi un discount de 10 la suta, pe viata, pentru orice produs cu acest logo. Mii de apeluri telefonice au luat apoi cu asalt redactia NPR, pentru aceasta înlesnire… În 1999, ziarul Phoenix New Times publica un anunt umanitar, solicitând donarea a câte unui dolar pentru saracii fara adapost, pentru ca acestia sa-si poata cumpara arme… BBC a anuntat, în 1957, ca Elvetia nu mai poate face fata stocarii unei senzationale recolte de macaroane, iar fermierii omorau gargaritele care le puteau compromite stocurile. Britanicii au început sa viseze deja la fabuloase recolte de paste fainoase, întrebând BBC cum se cultiva acestea. Raspunsul, luat de multi britanici în serios, este celebru: „Puneti o mâna de macaroane într-un borcan, turnati apoi putin sos de rosii si gânditi-va la lucrul cel mai bun!…” În 1998, un ziar din Alabama a anuntat ca administratia a hotarât sa schimbe valoarea celebrului numar ? (adesea scris pi), rotunjindu-l la valoarea 3. În anul 1950, o televiziune olandeza a anuntat ca Turnul din Pisa s-a prabusit.
Cât e el de poznas, 1 aprilie tânjeste, probabil, dupa întâmplarea radiofonica din octombrie 1938, pe care si-ar dori-o în palmares. Atunci, Orson Welles, actor celebru, a pus în scena o piesa radiofonica dupa War of the Worlds, a lui H.G. Wells. Subiectul este stiut: armate extraterestre debarca pe Terra, cu scopul de a cuceri planeta si de a o devora. Wells si colegii au imaginat o piesa complexa ca sonorizare: sunete emise de OZN-uri, tipete stridente ale extraterestrilor, urletele americanilor cuprinsi de panica. Unele dintre cele mai veridice scene au fost de fapt înregistrate folosindu-se râsnite de cafea, boabe de grâu agitate în borcane de sticla sau apa trasa la toaleta. Piesa a fost difuzata la postul de radio CBS; audienta maxima. Mii si mii de americanii, care au deschis radioul mai târziu, nu au înteles ca este o piesa de teatru si au luat „stirea” de buna. S-a iscat o isterie generala. Unii si-au luat copiii, valizele si au plecat cu masinile în munti, pâna sa se trezeasca la realitate. E ca si cum dumneavoastra, aflati sub euforia sarbatoririi a douazeci si patru de ore de la alungarea depresiunii economice, ati chefui în nestire, v-ati dona toate economiile si i-ati cauta pe politicienii de toate culorile ca sa le multumiti crestineste, tucându-i fratern, pentru acest nemaipomenit dar.

Ion Fercu – desteptarea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here