Zilele Orașului Buhuși 2017: Bâlci, concerte, sport și o „lecție de istorie”

4.239

În perioada 15-17 septembrie, Primăria și Consiliul Local au organizat Zilele Orașului Buhuși, manifestare devenită o tradiție în ultimii 15 ani.

Pentru prima dată, în acest an, primarul Zaharia a propus o gamă mai largă de activități, pe lângă bâlci și concertele din fața Casei de Cultură. Astfel, au fost organizate o serie de competiții sportive, dar și un simpozion de istorie, ajuns, deja, la ediția a II-a – Buhuși, file de istorie. Acesta din urmă a fost cel care a deschis programul, vineri, de la ora 13, la Muzeul de Istorie Buhuși. „Lecția de istorie” a început cu discursul profesorului doctor Anton Coșa, de la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, care a expus tema „Istorie și genealogie – Ștefăniță Vodă cel Tânăr”, marcând astfel 500 de ani de la urcarea pe tron, la doar 11 ani, a nepotului lui Ștefan cel Mare și Sfânt. A urmat doamna Sorina Bufnilă, care a prezentat detalii despre Muzeul de Istorie Buhuși și despre Conacul Theodor Buhuși, locația evenimentului. Prof. Tinca Vârlan a pregătit un moment deosebit – „Familia Buhuș, influențele politice și sociale ale vremii”, prezentând detalii inedite despre familia întemeietoare a urbei noastre.  Știați că un Buhuș a fost vistier al Moldovei? Sau că două fete din familia Buhuș au fost căsătorite cu domnitori ai Moldovei?

Ziua de sâmbătă a fost dedicată activităților sportive. Astfel, de la ora 10:00, au început turneele de fotbal (juniori, două categorii), handbal (Junioare 4) și tenis de masă. 

Primarul Zaharia a fost prezent la activități și a înmânat medaliile câștigătorilor. „Competiția de handbal a avut loc la sala de sport a Colegiului Tehnic „Ion Borcea” și, pe lângă gazdele de la HC Buhuși, au participat echipe din Bacău și din Vaslui. Pe stadionul Moldova, câteva zeci de juniori născuți în anii 2007 și 2011, de la echipe de profil din Fălticeni, Focșani, Bacău, Onești și Săucești, pe lângă gazdele de la CS Viva Activ Buhuși, au vrut să demonstreze că merită cupele și medaliile puse în joc. Duminică, 17 septembrie, a avut loc și o competiție pentru echipe locale, tot pe stadionul Moldova. La competiția de tenis de masă s-au întrecut 14 tineri, la simplu și la dublu, cei mai buni fiind recompensați cu diplome și medalii. Pe scena din fața Casei de Cultură a avut loc și o demonstrație de karate, realizată de practicanții de la clubul din localitate. Îmi doresc ca la ediția următoare asemenea activități să ia o mai mare amploare și vă invit să participați în număr cât mai mare.” – a declarat primarul pe pagina sa de Facebook.

Pe scena din fața Casei de Cultură au urcat, vineri și sâmbătă, artiști de muzică populară și ușoară. Vineri buhușenii au putut urmări Ansamblul Buhușeanca (coordonat de prof. Mariana Barcan), pe Cosmin Timofte, Briana Olteanu, Margareta Clipa, Ansamblul Busuiocul, Laura Lavric. Sâmbătă, seara a fost deschisă de DJ Valentino, urmat de doi tineri din Buhuși, Alexandra și Robert, pentru ca mai apoi să urce pe scenă Narcotic Sound and Christian D, ADDA & Band și GuessWho.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here