Virusul West Nile simptome, risc, tratament

2.752

west

In Romania s-au inregistrat, la persoanele in varsta, sase decese prin infectia cu virusul West Nile. Mai sunt 10 pacienti care prezinta suspiciuni de infectie cu virusul West Nile. In tot sezonul estival au existat 162 de suspiciuni, dintre care 48 de cazuri au fost confirmate. Cele mai multe infectii cu acest virus se inregistreaza predominant in sud-estul tarii.

În timp ce 80% din infecțiile cauzate de virusul West Nile nu prezinta simptome la oameni,, in 20% din cazuri simptomele sunt uşoare sau moderate, febră, cefalee , adesea erupţii cutanate, dureri în piept, stomac şi spate, vărsături, şi, uneori, şi inflamarea ganglionilor limfatici.

La 1% din cazuri, apar simptome mai violente dureri de cap, febră ridicată, , slăbiciune musculară, stupoare, dezorientare, convulsii, paralizie, comă, şi, rareori, moartea.

Persoanele de peste 50 de ani au un risc mai mare de a dezvolta o infecţie severă, avand sistemele imunitar mai slab sau compromis şi persoanele cu boli cronice, cum ar fi cancer, diabet zaharat, alcoolism sau boală de inimă – au risc mai mare de a dezvolta simptomele iar efectele asupra sănătăţii sunt mai grave, inclusiv meningita, encefalita şi paraliziei flasce acuta.
Simptomele de obicei se dezvolta între a 3-a şi a-14-a zi după ce o persoană a fost intepata de un ţânţar infectant.

Riscul prin proceduri medicale este foarte scăzut cu toate ca sângele donat este verificat pentru virusul West Nile înainte de a fi utilizate iar riscul de transmitere a virusul West Nile prin transfuzii de sânge şi transplanturi de organe este redus.

Sarcina si lauzele care alăptează au risc redus de infectare cu virusul West Nile.

Tratamentul infectiei cu virusul West Nile

Nu există nici un tratament specific pentru infecţia cu virusul West Nile, cei mai mulţi pacienti cu simptome mai blande, cum ar fi febră şi dureri, se vor trata fără îngrijiri medicale. În cazuri mai grave, pacientii sunt spitalizati.

Dr. Ioan MIRON medic primar de familie si doctor in stiinte medicale

1 COMENTARIU

  1. Inca doua persoane au murit in ultima saptamana in urma infectarii cu virusul West Nile, numarul victimelor ajungand la 8, potrivit Institutului National de Sanatate Publica. In sezonul 2016, in perioada 1 mai-22 septembrie, au fost inregistrate 77 de cazuri de infectie cu West Nile, dintre care 8 decese. Dintre acestea, un deces s-a inregistrat la Braila, doua in Ialomita, unul in Iasi, unul in Mures, unul in Teleorman si doua in Bucuresti. Cele mai multe cazuri de infectie cu West Nile au fost inregistrate in Braila (17) si Municipiul Bucuresti (16), fiind urmate de Galati (7), Ilfov (6), Ialomita (5), Iasi (5), Bacau (3), Dolj (3), Olt (3), Giurgiu (3), Prahova (2), Tulcea (2), Constanta, Mehedinti, Mures, Teleorman si Valcea-cate un caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here