Valorile colesterolului in functie de varsta

28.421

Colesterolul este produs de ficat, se gaseste in sange si este un tip de grasime necesar organismului. Este o molecula lipidica si este produs in general in proportie de 1, 2 grame. De aceea este recomandat sa fii atent la valorile colesterolului, deoarece acestea difera in functie de diversi factori.

Nefiind solubil in sange, colesterolul este transportat de lipoproteine in tot corpul. O valoare prea ridicata a colesterolului se poate datora chiar si varstei inaintate si poate produce daune organismului. Bolile cardiovasculare sunt o consecinta directa a cresterii colesterolului.

1.   Colesterolul in conditii optime

Exista doua tipuri de colesterol: colesterolul bun si cel rau. Colesterolul bun (High Density Lipoprotein) este produs de catre organism, iar excesul de colesterol este transportat catre ficat. Acesta proceseaza colesterolul bun si este eliminat din corp.

A doua varianta de colesterol este colesterolul rau (Low Density Lipoprotein) si se absoarbe din dieta alimentara. Lipoproteinele transporta aceasta molecula catre testuri si catre sistemul arterial. Colesterolul in exces este stocat pe vasele de sange si produce blocaje, putand provoca afectiuni ale inimii. Colesterolul rau creste mai ales datorita grasimilor trans (hidrogenate).

Printre proprietatile colesterolului se numara: producerea de hormoni sexuali, protejarea celulelor, ajuta la digestie si are un efect antioxidant. O cantitate insuficienta sau prea mare de colesterol poate genera dezechilibre, de tipul problemelor cu greutatea, dereglari la nivelul hormonilor sexuali, probleme cu digestia si sanatatea psihica.

Tot un dezechilibru al nivelului de colesterol afecteaza capacitatea de metabolizare si de producere a energiei de catre celule si conduce la probleme cu bila. Valorile colesterolului in functie de varsta si ereditate sunt analizate impreuna cu nivelul trigliceridelor si se adapteaza la indrumarea medicului.

Nu exista simptome care sa redea un nivel ridicat sau scazut al colesterolului, de aceea trebuie sa iti faci analizele in mod regulat sau cel putin o data la 5 ani. In functie de rezultatele grasimilor din organism numite lipide se deduce nivelul colesterolului. Se recomanda controlul regulat al colesterolului in special dupa varsta de 20 ani, cand acesta incepe sa creasca.

2.   Valorile colesterolului la adultii de peste 20 de ani

Pentru determinarea nivelului de colesterol din sange se efectueaza profilul lipidic. Aceasta analiza de sange se face pe stomacul gol, cu 9 ore inainte de ultima masa, are ca scop evaluarea metabolismului grasimilor. Cercetatorii au separat valorile colesterolului in functie de varsta si sex.

Valorile normale ale colesterolului total ajung la 200 miligrame pe decilitru, cele la limita se incadreaza intre 201 si 240 miligrame pe decilitru, iar cele de risc sunt peste 240 miligrame pe decilitru. Valorile normale ale colesterolului sunt insotite de trigliceride in cantitate mai mica de 149 mg/dcl, cele la limita au trigliceride ce variaza intre 150 si 199 mg/dcl, iar cele mari au trigliceride la nivelul de 200 mg/dcl.

Pe langa valorile colesterolului total, se verifica separat si cele doua componente ale acestuia. Colesterolul HDL (sau cel bun) trebuie sa fie peste 60 mg/dcl pentru o valoare normala, cel la limita intre 40 si 59 mg/dcl, iar cel de risc trebuie sa fie sub 40 mg/dcl. O valoare prea mica a colesterolului bun inseamna ca acesta nu poate proteja suficient si duce la aparitia afectiunilor la inima.

Cea de-a doua parte a colesterolului, LDL, numit si colesterolul cel rau, are valori normale cand este sub 100 mg/dcl, valori bune intre 100 si 129 mg/dcl si valori la limita intre 130 si 159 mg/dcl. Valorile de risc se identfica la parametri de peste 160 mg/dcl, iar ce trece de 190 mg/dcl reprezinta un risc crescut. Nivelul optim de LDL se defineste si in functie de riscul persoanei de a dezvolta o afectiune cardiaca.

De exemplu, daca stii ca prezinti un risc crescut pentru boli cardiace sau chiar suferi deja de una, atunci ai nevoie de maximum 100 mg/dcl in organism sau, in functie de caz, nu mai mult de 70 mg/dcl.

Pentru persoanele cu risc moderat, nivelul de LDL ar trebui sa fie maxim 130 mg/dcl. Pentru persoanele cu risc scazut, nivelul de LDL ar trebui sa ramana la 160 mg/dcl.

Nivelul colesterolului difera si in functie de varsta, astfel ca pe masura ce imbatranesti, acesta creste. Femeile aflate inainte de menopauza au un nivel mai scazut de colesterol, urmand ca dupa menopauza sa creasca.

3.   Valorile colesterolului la copii

Pe de alta parte, valorile colesterolului la copii difera fata de cele de la adulti. Se recomanda sa considerati valorile colesterolului in functie de varsta, pentru ca spre exemplu la copiii de peste 10 ani valorile sunt mult mai mici, iar cei sub 10 ani au alte intervale.

La copiii peste 10 ani, colesterolul total are urmatoarele coordinate: valori bune 170 mg/dcl sau mai putin, valori la limita intre 170 si 199 mg/dcl, iar valori mari 200 mg/dcl sau peste aceste valori.

Colesterolul HDL are valori bune la 45 mg/dcl sau peste, valori la limita intre 40 si 45 mg/dcl si valori mari peste 70 mg/dcl.

Colesterolul LDL are valori bune la 110 mg/dcl sau sub aceasta valoare, la limita intre 110 si 129 mg/dcl si valori mari la peste 130 mg/dcl.

4.   Factorii care influenteaza cresterea colesterolului

Un prim element care duce la un colesterol crescut este consumul grasimilor hidrogenate sau a celor trans. Acestea se intalnesc in orice fel de alimente procesate, fast-food si margarina. Dezavantajul acestor alimente este ca diminueaza nivelul de colesterol bun si il cresc pe cel rau. Conform cercetatorilor aceste grasimi trans sunt principala cauza a unui colesterol crescut.

Printre alimentele care inflenteaza nivelul de colesterol se mai numara cele care contin prea multe grasimi saturate, carbohidratii si zaharurile. Alimente precum untul, slanina, grasimi din iaurt, branza si lactatele integrale, toate sunt exemple de surse pentru un colesterol crescut.

Pentru a contrabalansa acest nivel crescut, este recomandat sa mananci mai multe fibre. Prin consumul de cereale, precum porumb, grau, ovaz, consumul de seminte de in, de fasole, dovlecei sau chiar si fructe precum pere, banana, fructe oleaginoase, corpul poate regla nivelul de colesterol.

Fumatul, lipsa sportului si a activitatii fizice in general au, de asemenea, un efect negativ asupra colesterolului. Este foarte indicat sa faci cel putin 30 de minute miscare in fiecare zi, pentru reducerea de LDL si cresterea de HDL. In plus, si o greutate neregulata afecteaza nivelul de colesterol. Necestatea de a face mai mult sau mai putina miscare depinde si de valorile colesterolului in functie de varsta si de cat de mult acesta ar trebui redus.

Exista situatii in care un nivel crescut de colesterol se datoreaza ADN-ului si a genelor mostenite.

Surse:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here