Valea pet-urilor

4.882

Bistrita a ajuns groapa de gunoi

Cand treceau prin dreptul targului Buhusi, plutasii de pe Bistrita, scapati din involburarile de munte ale raului, admirau natura superba a locurilor. Cel putin asa spun marturiile acestora. Astazi, Valea Bistritei (si) din aceasta zona este o imensa Vale a Plangerii. Gunoiul menajer este aruncat peste tot. Gropile lasate in albia raului, de-a lungul timpului, de catre excavatoare, au devenit adevarate capcane ale mortii. Animale si oameni, atrase in haul lor, au murit aici si in ultimii ani. Ca o rana uriasa, jenanta, se infatiseaza Valea Bistritei, daca mai tinem seama si de faptul ca exploatarea prundisului si nisipului a fost realizata dupa regulile mioritice ale vandalismului de piata. Vegetatia specifica – salcia si rachita – au ajuns niste intamplari ratacite in peisaj. Mai nou, albia clasica, dar si un firicel adiacent al acesteia, sunt napadite de toate gunoaiele lumii, printre care pet-urile sunt mari vedete. Valea Bistritei a ajuns Valea pet-urilor, a gunoaielor, a ranilor lasate de excavatoare, a vegetatiei care se afla in restriste. Nimeni nu este sensibil la acest spectacol jalnic. Intr-o zi se vor gasi doi profesori care vor initia un proiect menit sa le aduca doua puncte pentru gradatia de merit, niste copilasi sensibili care se vor entuziasma la gandul ca vor rezolva problema prin acest proiect, o sa apara si un articol la gazeta despre isprava lor, dar atat… Valea Bistritei are nevoie de bani, suflet si responsabilitate, pentru ca – truism nu-i asa? – natura suntem noi…

Primarul arunca pisica in curtea Apelor Romane

Ionel Turcea (PSD), primarul Buhusiului, a afirmat ca Apele Romane poarta vina marasmului din albia Bistritei. Edilul a precizat ca pasunea orasului se diminueaza vazand cu ochii din cauza eroziunilor. „Apele Romane gestioneaza Valea Bistritei. Din pacate, problema poluarii a devenit una care nu mai poate fi gestionata pe portiuni. Din amonte, Bistrita aduce toate mizeriile lumii si le depoziteaza aici, inclusiv in lunca. Noi avem in lunca aproximativ 120 de hectare de pasune care, din cauza eroziunilor, se reduc, anual, cu cel putin un hectar. Pur si simplu dispare pamantul”, a spus Turcea.

“Este un cuc aruncat de Turcea”

De cealalta parte, Mircea Olaru, seful Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA), a acuzat administratia locala buhuseana ca nu-si indeplineste obligatiile prevazute de lege. Olaru a declarat ca “nu Apele Romane arunca pet-uri sau gunoaie in Bistrita”. “Este un cuc aruncat pe piata de dl. primar Turcea. Legea Apelor Romane spune foarte clar ca riveranii si autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a intretine albia si malurile cursurilor de apa. Noi ne ocupam doar cu intretinerea lucrarilor pentru prevenirea inundatiilor. Nu Apele Romane arunca pet-uri, gunoaie sau cadavre de animale in Bistrita”, a afirmat Olaru.
Ion Fercu

Ce spune legea?

Ordonanta 21 din 30 ianuarie 2002 precizeaza ca autoritatile administratiei publice locale trebuie sa se ocupe de ingrijirea cursurilor de apa. Articolul 8, litera k din Ordonanta, prevede: “Art. 8. – Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucuresti si consiliile locale ale sectoarelor acestuia, precum si primarii au obligatia sa asigure: (…) intretinerea digurilor si a malurilor, a cursurilor de apa, executarea lucrarilor de protectie si intretinere a albiilor, efectuarea altor lucrari de protectie contra inundatiilor, asigurarea scurgerii apelor, asanarea terenurilor insalubre si prevenirea poluarii apelor”.

„Valea Bistritei a ajuns un fel de Valea Plangerii. Noi avem, in albia majora, vreo 40 de hectare de teren-pasune, pe care o ingrijim foarte bine, dar puhoaiele aduc toata mizeria. Acum au venit din nou apele mari si au dus toata mizeria mai la vale, catre Galati… Raul plimba mizeria noastra din loc in loc. Bistrita, prietenul nostru, a devenit din acest punct de vedere, un fel de infern migrator.”
Laurentiu Munteanu, primar Blagesti

„De ce am ajuns ca Valea Bistritei, cea atat de mult cantata de catre poeti, sa devina ceea ce este? Pentru ca ne lipseste constiinta civica; suntem niste infirmi speciali. Responsabilitatea nu este doar a Apelor Romane, ci si a noastra, a tuturor. Oricand se poate produce o tragedie ecologica. Nimeni nu stie care este limita dincolo de care poate incepe tragedia. Implicarea tuturor este cuvantul-cheie. Voluntariatul nu este apanajul «fraierilor». Numai impreuna vom reusi sa evitam degradarea naturii.”
Livia Rusu, membra a asociatiilor ARDOR si PROLYCEUM

“Am fost, zilele trecute, la Izvorul Muntelui. Pur si simplu m-au inspaimantat realitatile de aici. Tone, tone de pet-uri, zeci de mii de pet-uri sunt aruncate in apa. Vaporasul abia se strecoara printre pet-uri. E infiorator!…”
Prof. Manuela Borcieanu, Cercul de geografie al liceenilor buhuseni „GEO-BORCEA”

desteptarea.ro

1 COMENTARIU

  1. Intentionez infintarea unuei firme cu obiectul de activitate intretinerea,curatarea de deseuri a albiilor raurilor lacurilor baltilor si a fluviului Dunarea. Astept sfaturi comentarii despre acest subiect Nr de contact 0742223785 sau aderesa de E-Mail naneaurel@yahoo.com,Si posibilitatea de aparticipa la proecte europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here