Vaccinarea antigripala gratuita

2.043

vaccinare

Prin cabinetele medicilor de familie toti locuitorii orasului Buhusi beneficiaza de vaccinarea antigripala gratuit.

Vaccinul antigripal pus la dispozitie gratuit pacientilor, in aceasta toamna, de catre Ministerul Sanatatii este preparatul Influvac.

Influvac este un vaccin recomandat pentru a va proteja pe dumneavoastra sau pe copilul dvs. impotriva gripei, in special la pacientii care prezinta un risc crescut de complicatii determinate de gripa.

Gripa este o boala care se poate raspandi rapid si este provocata de diferite tipuri de tulpini care se pot schimba in fiecare an; din acest motiv trebuie sa va vaccinati anual. Cel mai mare risc de a va imbolnavi de gripa este in timpul lunilor reci, perioada cuprinsa intre lunile octombrie si martie.

Influvac va v-a proteja impotriva celor trei tulpini ale virusurilor gripale continute in vaccin, dupa 2 pana la 3 saptamani de la injectie.
Nu utilizati Influvac daca sunteti alergic, hipersensibil la substantele active sau la oricare dintre ingrediente cuprinse in vaccin cum ar fi oua (ovalbumina), formaldehida sau gentamicina.

Va rugam sa spuneti medicului dvs. daca ati facut recent alte vaccinuri sau ati luat alte medicamente eliberate fara prescriptie medicala. De asemenea trebuie sa spuneti medicului dvs daca aveti un raspuns imunitar deficitar, daca urmati un tratament imunosupresor, cum sunt corticosteroizii, medicamentele citostatice sau radioterapia. Trebuie sa spuneti medicului dvs. daca sunteti gravida sau daca credeti ca sunteti gravida. Vaccinurile antigripale pot fi utilizate pe toata perioada sarcinii. Influvac poate fi folosit pe perioada alaptarii. Medicul ginecolog va decide daca in perioada de sarcina si lauzie trebuie sa vi se administreze vaccin antigripal.

Influvac nu influenteaza sau influenteaza neglijabil capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Ca toate medicamentele, Influvac poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Au fost observate reactii adverse a caror aparitie a fost estimata ca fiind putin frecventa: afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100.
Reactiile adverse posibile sunt: dureri de cap, transpiratii, dureri musculare, dureri articulare, febra, frisoane, oboseala iar la locul injectarii pot apare: roseata, tumefiere, durere, induratie locala.

Aceste reactii dispar, de obicei, in 1-2 zile fara tratament.

Acest vaccin corespunde recomandarilor O.M.S. (Organizatia Mondiala a Sanatatii) si deciziei Uniunii Europene pentru sezonul 2013/2014.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest vaccin antigripal, adresati-va medicului dvs.

Rubrica realizata de dr. Ioan MIRON, medic primar de familie si doctor in stiinte medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here