Vaccinare antigripală

1.755

mironVACCINAREA ANTIGRIPALA INCEPE DUPA 15 OCTOMBRIE 2015 PRIN CABINETELE MEDICILOR DE FAMILIE

Ce este vaccinul antigripal?
Vaccinul antigripal contine tulpini inactive din virusul gripal, care sunt introduse in organism prin injectare, cu scopul imunizarii acestuia impotriva gripei. Vaccinul stimuleaza producerea de anticorpi, care creeaza o bariera in fata atacului virusului gripal si il impiedica sa declanseze simptomele in corp.

Vaccinul antigripal nu are aceeasi compozitie in fiecare an. Specialistii fac constant cercetari si intocmesc statistici cu cele mai raspandite tulpini dintr-o perioada de timp sau zona si concep, anual, vaccinul in functie de aceste date.
Cand se face vaccinul antigripal?

Vaccinul antigripal se face, cel mai adesea, la inceputul toamnei – in octombrie-noiembrie, daca toamna nu este foarte rece si nu permite dezvoltarea si raspandirea virusurilor.

Cui i se recomanda vaccinul antigripal?
Vaccinul antigripal poate fi facut la orice varsta. In general, persoanele cu imunitate scazuta sunt primele care ar trebui sa ia in calcul vaccinarea antigripala. Sunt mai predispuse la contractarea virusului si la forme severe ale bolii, cu risc crescut de complicatii. Printre acestea, se numara:
– copiii (inclusiv bebelusii);- femeile insarcinate;- persoanele care au peste 65 de ani;- persoanele care sufera de boli cardiovasculare, cronice, infectii respiratorii etc.

Exista si persoane care nu pot beneficia de protectia impotriva gripei pe care o ofera vaccinul antigripal, din cauza afectiunilor sau conditiilor medicale de care sufera. De exemplu, cei care au alergie la ou ori sufera de sindromul Guillan Barre nu pot face vaccinul.

Vaccinarea antigripala facuta prin cabinetele medicilor de familie este gratuit.

Dr. Ioan MIRON, medic primar de familie si doctor in stiinte medicale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here