Recent, The New York Times a titrat cu umor amar: „Ce cadou ii faci unui vames bulgar sau roman de ziua lui? il lasi singur pe tura”. Un titlu de articol care sintetizeaza nivelul coruptiei din Romania. Tot recent, la Strehaia, niste domni au venit pe calea vazduhului la o cumetrie. Cei coborati din elicopter purtau cravate confectionate din fir de aur; tinuta obligatorie. Pruncul insusi, vedeta intalnirii, nu putea face exceptie: pampersii erau asortati, si ei, cu o minunata cravata tesuta – cum altfel? – tot din fir de aur de multe carate. Unul dintre nuntasi ne-a explicat, la televizor, faptul ca picarea din vazduh la asemenea evenimente este o chestie de bon ton, subliniaza suplimentar nobletea personajelor care nu risca sa se amestece cu vulgul terestru. S-a dus, a mai zis el, moda mertanelor albe, lungi cat o zi de post, din care coborau nuntasii sau cumetrierii. Adevarul e ca una e sa vii la o reuniune cu staif calatorind prin preajma norilor si zeilor, alta e sa sosesti printre hurducaturile gropilor strabune ale patriei iubitoare, chiar si purtat de un mertan SF. Un amic din zona Strehaia mi-a spus ca multi dintre coboratorii din elicopter sunt, dupa cum rezulta din documentele oficiale ale statului nostru democratic si milostiv, oameni saraci, aflati pe statele de plata ale ajutoarelor sociale. Altii se declara liber- profesionisti. Ca sa n-o mai dam cotita, sunt si romi, reprezentantii unei etnii care se straduieste democratic sa se integreze in societate.
intr-o discutie pe care-am avut-o cu un lider bacauan al etniei romilor am avansat ideea ca daca asemenea elicopteristi ar ceda (utopie, desigur…) o parte din averea lor semenilor sarmani, n-am mai vorbi atat de mult despre discriminarea economica si sociala.
Sub ochii nostri, de-a toarta/in complicitate cu structurile statului nostru de drept post-decembrist, unii concetateni au facut averi ilicite fabuloase. in scoli – si nu numai – un asemenea fenomen arunca violent semnul de intrebare asupra motivatiei invatarii. Ce rost mai are stiinta de carte daca poti fi milionar in euro doar cu priceperea de a imbarliga o semnatura amarata? Un coleg profesor imi spunea ca, ravasit de asemenea fenomene sociale, traieste sub imperiul unor sentimente descurajante.
Cand stie ca din munca sa cotidiana abia isi poate amortiza contravaloarea uzurii pingelelor si hainelor, cheful de-a porni spre slujba se apropie de cotele alarmante ale dezarmarii.
Coruptia generalizata evidentiaza starea de decadenta a unei natiuni. in epoca sa de rostogolire catre dezintegrare, prin Imperiul Roman circula ideea: „Romae omnia venalia sunt”(„La Roma totul este corupt”). Juvenal, in Satire, nota, pornind de la un personaj de poveste, corupt pana in maduva oaselor, Crispinus, devenit apoi un nume pentru coruptie: „Ecce iterum Crispinus!” („Iata-l din nou pe Crispinus!”)
Noi suntem urmasii acelei Rome? Doar urmasii lui Crispinus?…
Ion Fercu – desteptarea.ro