Uniunea Scriitorilor Zdupiști

1.942

fercu.jpgDostoievski, trimis la ocna din cauza convingerilor sale politice, scria: ,,Nu pot sa exprim cât de mult am suferit din cauza ca nu am putut sa scriu in inchisoare”. Ferice de România! Libertatea cucerita acum 25 de ani a atins fericit si pana infractorilor. Poti da frâu liber inspiratiei chiar daca aceasta nu te-a curtat niciodata in libertate. Despre gramatica limbii române nu mai vorbim. Scrii o carte si ai o reducere de câteva zeci de zile a pedepsei. Daca ai un condei mai harnic, nici n-apuci sa te acomodezi bine cu puscaria. Sadoveanu a scris ,,Baltagul” in doar 17 zile, fara sa fi fost grabit de presiunea eliberarii de dupa gratii. Nu vad de ce unii aflati dupa gratii n-ar fi si mai voi de condei…

Scriu/au scris pe rupte de dupa gratii: Dinel Staicu, Gigi Becali, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Ovidiu Vântu, Antonie Solomon, Adrian Nastase, Marius Petcu, George Copos… In felul lor, par sa par sa asculte de indemnul ,,Daciei literare”, sintetizat de Ion Heliade-Radulescu: ,,Scrieti, baieti, orice, dar numai scrieti!”

Fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, este vrajit de problemele stiintifice. Gigi Becali abordeaza, dupa pilda marilor pustnici, dogmele religioase. Mihai Stoica, Gica Popescu, Jean Padureanu scriu despre fotbal. Sorin Ovidiu Vântu a scris un studiu comparativ (comunism, tranzitie si perspectivele comunitare…), intrând si in galeria selecta a celor acuzati de plagiat. Marius Petcu, fost lider de sindicat, scrie poeme. George Copos cultiva misterul cu privire la subiect. Unora, precum Adrian Nastase, le-au fost organizate lansari fastuoase de carte. Altii publica fragmente din ,,creatia” lor in diferite reviste. Administratia Nationala a Penitenciarelor a anuntat ca exista zeci de condamnati care traiesc sub vraja inspiratiei, operele publicate abordând teme diverse: economie, medierea conflictelor, evaziunea fiscala, cresterea bovinelor si a chinchilelor.

Se zvoneste ca va fi infiintata, in curând, Uniunea Scriitorilor Zdupisti din România, ca replica la Uniunea Scriitorilor din România. In ultima vreme a prins viata si un alt entuziasm creator. Unii (prin mercenari ai pixului, evident) incep sa scrie carti in putinele zile de libertate pe care stiu ca le mai au. Ajunsi dupa gratii, le vor publica in prestigioasa colectie ,,Zdup”, pentru a beneficia de reducerea pedepsei. Editurile si tipografiile au pus deja botul la prospera afacere. Cu siguranta, cât de curând, va fi constituita si o asociatie a criticilor profesionisti pentru proslavirea ,,creatiilor” zdupiste. Dostoievski ar fi invidios.

Ion Fercu

1 COMENTARIU

  1. Perfecta dreptata! O elita propulasata de DNA in analele literaturii romane. Becali cu pixul in mina mai mult de citeva secunde? Nu mi l-as fi imaginat niciodata. Se iscaleste cineva mai mult de citeva secunde? Ori Staicu !? Sau Jean !? Dar cei mai multi de pina acum provin din mediul privat, insa noul val , se pare, va fi unul mai educat, cu stiinta de carte si cu arta condeiului. Astia vor intra cu lectia invatata, stiu déjà ca hirtia suporta orice. Atunci sa vezi romane, trilogii, antologii, culegeri de cugetari si invataminte ! Cu alesii trebuirile nu vor chiar pe roze in ceea ce priveste scrisul , eu nefiind convins ca toti se pot iscali de trei ori la rind fara sa greseasca si de aceea as propune o modificare legislativa. Sa fie investiti dupa depunerea juramintului in forma consacrata, adica orala, dar si in forma scrisa. I-ar ajuta pe viitor ! Daca trec testul, atunci e in regula pentru ca vor putea scrie si o carte ori o culegere. Atentie la librarii, daca vor creste vinzarile la caietele de caligrafie sa stiti ca s-au apucat de treaba !
    P.S. – eu le-as da o dictare la investire, dar cred ca ar fi prea mult, ce ziceti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here