Unii liceeni sunt deja… studenți

3.394

„Viitorul tinerilor se clădește pe băncile școlii, spune prof. Oana-Maria Andrei, manager al Liceului Teoretic „Ion Borcea” Buhuși. Poate că responsabilitatea cea mai mare a dascălilor este aceea de a le călăuzi pașii, sprijinindu-i să-şi descopere potențialul”.

Recent, cinci elevi ai acestei instituții au devenit deja… studenți. Radu Sidorac, clasa a XII-a, la specializarea Matematică – Informatică, intensiv Informatică, a fost admis la Facultatea de Informatică din cadrul Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, în urma pretestării organizate de facultate.

Alte patru liceene au obținut premii la Concursul Concursului Național „Magda Petrovanu” organizat de Facultatea de Chimie a Universității ,,Al. I. Cuza” din Iași: Ștefania Văleanu (clasa a XII-a) și Patricia Bitire (clasa a IX-a), premiul al II-lea; Denisa Poiana și Lorena Blanaru (clasa a XII-a), mențiuni. Premiile obținute le oferă posibilitatea să urmeze, dacă doresc, cursurile Facultății de Chimie, cu bursă pe semestrul I și cazare gratuită în cămin în anul I. Așadar, deși sunt încă eleve la liceu, specializarea Științe ale Naturii, una dintre fiind chiar în clasa a IX-a, sunt potențial studente. Ștefania Văleanu beneficiază de acest statut încă de anul trecut, când a obținut tot premiul al II-lea. Ea este admisă şi la Facultatea de Inginerie Chimică a Universității Tehnice „Gh. Asachi” Iași, în calitate de câștigătoare a premiului al II-lea la Concursului Național „Cristofor Simionescu”.

„Ca profesor de chimie, pot spune că strădania mi-a fost răsplătită prin dragostea și pasiunea față de știință sădită în sufletele elevilor mei. Sămânța a încolțit şi rezultatele nu s-au lăsat așteptate. La ediția a XI-a a Concursului National «Magda Petrovanu» (2019) am participat cu patru eleve. Cu mândrie și nespusă bucurie, ne-am întors acasă cu același număr de premii. Gluma fetelor: «Premii100%!» Le doresc succes pe drumul greu și frumos al științei și, așa cum îmi place să spun, mă bucur că există «chimie» între noi.”
– prof. Mihaela Rugină

„Inteligent, ambițios, amabil, modest şi cu foarte mult bun-simț, Radu Sidorac este dedicat Informaticii, dorindu-și să urmeze o carieră în domeniu încă din clasa a IX-a. Dorință care nu l-a împiedicat să obțină premii şi la alte olimpiade (matematică, limba engleză) şi să aibă o activitate susținută și în cadrul Clubului de Teatru.” – prof. Mihai Jigău.

Ion Fercu – desteptarea.ro

2 COMENTARII

 1. Felicitări d-nei Profesoare Mihaela Rugină ! Este o muncă sustrinută pe care o face cu elevii de ani buni, având reazultate bune și anul acesta ! De-altfel și în anii trecuti,
  d-na Rugină a avut copii care au obtinut rezultate frumoase la Olimpiadele de Chimie, absolventi care au reusit la Facultăți de medicină, farmacie, chimie….etc !
  Ecuația este simplă : Liceu cu traditie + profesori cu talent rezultă copii cu rezultate foarte bune !
  BRAVO D-NA PROFESOARĂ RUGINĂ !!!
  ing. chim. Emil Balaceanu
  P.S. D-na Profesor Petrovanu mi-a fost profesoara la Iași, la Facultate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here