Școlile din Buhuși s-au bucurat mereu, în ultimii cincisprezece ani, cel puțin, de respectul administrației locale. Puținele sunt localitățile în care baza didactico-materială, infrastructura instituțiilor de învățământ să fie atât de departe de clasicul/ durerosul oftat mioritic. Mai nou, un proiect la care se lucrează de vreo patru ani, va transforma corpul A (str. Tineretului) al Liceului Teoretic „Ion Borcea”, dar și pe cel al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” (inclusiv sala de sport), în veritabile oaze de confort (educațional, termic, funcțional, estetic, ISU, ecologic etc). Reamintim: corpul B al liceului buhușean (str. Republicii) are deja statut de… Neckermann educațional.
„Am considerat mereu că elevii, părinții și profesorii merită, fiind un brand al sufletului orașului, cea mai mare atenție. Proiectul care vizează Liceul «Ion Borcea» și Școala Gimnazială «Mihai Eminescu» reprezintă o declarație de dragoste pe care o facem actorilor acestor instituții. Tot în acest an, școlile gimnaziale «Ștefan cel Mare» și «Mihail Andrei» vor avea parte de declarații… concrete de dragoste de aceeași natură, ca și grădinițele. Este o bucurie, dar și o onoare, să putem lucra împreună pentru viitor. Să nu uităm despre marea declarație de dragoste care deja a prins viață la Spitalul Orășenesc.”
Vasile Zaharia, primarul orașului Buhuși.
Proiectul de la Liceul Teoretic „Ion Borcea” și Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” a debutat zilele trecute. Are o valoare de 9.508.733,05. 323 lei. Exteriorul clădirilor va cunoaște reabilitări moderne, prin anveloparea termică. Panouri solare… Instalațiile electrice, care făceau mofturi din când în când, vor fi înlocuite total. Instalațiile de încălzire vor fi, și ele, înlocuite. Dacă până acum cele două instituții erau deservite de centrala termică a liceului, cele două școli vor avea centrale termice separate (și noi). Ferestrele vor fi înlocuite. Acoperișurile vor zâmbi de sub noi învelitori. La sala de sport a școlii gimnaziale, „revoluția” reabilitării/ modernizării va viza: instalația termică (prin pardoseală) și centrală proprie, pardoseala, ferestrele, ușile, acoperișul.
„E de așteptat ca la finalul proiectului să fie create condițiile unui nivel european de activitate. E de așteptat și faptul că vom pune în acord deplin statutul bazei materiale cu recunoscutul nivel de competență al cadrelor didactice, cu performanțele elevilor și așteptările părinților, ale comunității”, ne-a declarat managerul Liceului Teoretic „Ion Borcea”, prof. Oana Andrei.
„La capătul proiectului ne așteaptă un confort grozav. Și eficiență, din perspectiva costurilor utilităților termice și energetice. Finalul proiectului, pe care-l vom sprijini și cu abilitățile noastre de adaptare la graficul constructorului, va fi o bucurie mare. E posibil ca în septembrie, atunci când școala va sărbători 50 de ani de existență, s-avem și altfel de haine de sărbătoare”, spune și prof. Oana Mălinici, managerul Școlii „Mihai Eminescu”.
Ion Fercu – desteptarea.ro