Un oras ca o inima care iubeste, sufera, spera

2.348

Imaginati-va o lume în care ati trai singur… Acesta a fost lait-motivul proiectului „Glasul inimii”, prin care, timp de peste o luna, liceenii buhuseni au strâns fonduri pentru a-l ajuta pe Mihaita Badita, un copil de 7 ani aflat în lumea singuratatii autismului. Au vândut dulciuri preparate în bucatariile lor, felicitari confectionate de ei, au sensibilizat sponsori, au organizat meciuri de fotbal si baschet între profesori si elevi si au finalizat totul cu un spectacol de caritate de vis, luat cu asalt de peste 700 de spectatori. si ce spectacol: datini si obiceiuri, dans, umor, frumusete, cântec! Trei ore a durat spectacolul la care a participat si Mihaita. Au urcat pe scena nu doar actualii liceeni, ci si fosti liceeni, astazi studenti, actori, politisti, jandarmi… Au tinut sa vina pe scena si liceeni din Bacau, copii de la scolile „Mihai Eminescu” si gradinite. Orasul a aratat ca o inima, o inima care iubeste, sufera, spera. Am vazut spectatori cu lacrimi în ochi. Este cea mai impresionanta actiune de caritate din istoria orasului. Nu a fost colectata o suma extraordinara. 70 de milioane de lei vechi pare unora un fleac, dar când stii ca acesti bani au fost adunati leu cu leu, de la copiii din liceu si scoli, valoarea acestora este alta. „Am ramas impresionat de spiritul de solidaritate umana manifestat de adolescenti. Au sensibilizat un oras întreg”, ne-a spus primarul Ionel Turcea. Coordonatoarea proiectului, prof. Mariana Sava spune: „Nimeni nu credea ca acest proiect va cuceri Inima orasului. O asemenea lectie de solidaritate nu gasesti nici în manualele… de etica”.

„Sunt coplesita de gestul copiilor, orasului. L-am simtit pe Mihaita vibrând. L-ati vazut. în filmuletul realizat de liceeni, cum le-a facut gestul acela prin care îi saruta? Nu l-a învatat nimeni sa faca asta. A evadat, pentru o clipa, din lumea aceea a singuratatii. A stat mult în compania lor, în ultimele zile, si le-a simtit dragostea. Prietenia lor este cea mai buna consiliere de specialitate din lume”, a adaugat mama lui Mihaita. Liceenele Alma Chiriac si Roxana Cociorva, prezentatoarele spectacolului, dar si coordonatoarele proiectului, spun la unison: „Este nedrept sa se vorbeasca doar despre noi doua. Actorii acestui proiect sunt toti colegii nostri de la a XI-a A, toti elevii liceului, ai scolilor gimnaziale. În cele din urma a existat un singur actor principal: Orasul, pe care nu l-am crezut niciodata atât de sensibil”.

Directorul liceului, miscat de gestul fara precedent de solidaritate, a trimis parintilor liceenilor scrisori în care, printre altele, se spune: „Aveti un Copil minunat. Daca toate inimile oamenilor din aceasta lume ar vibra la suferinta celor din jur precum Sufletul copilului Dumneavoastra, am putea spera în visul lui Dostoievski: «Frumusetea va salva lumea!»”


Ion Fercu – desteptarea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here