Un metafizicial al artelor plastice

1.884

Buhuseanul Razvan Botezatu este un artist cu vocatie, nu dintre cei care se apropie de arta ca de o slujba, ca de un job al supravietuirii. Este absolvent al facultatii de matematica. Inca din timpul acestor studii, chemarea catre arta l-a atras in atelier. A fost/este unul dintre putinii nostri artistii preocupati de realizarea in regim manufacturier a armurilor medievale. Putini artisti de acest gen exista chiar si in Europa. A fost recunoscut in acest club select. Apoi s-a inscris la cursurile Universitatii de Arte Decorative si Design din Bucuresti, unde, cu profesori renumiti, a si absolvit, cu magna cum laude, in acest an. A fost cautat de organizatorii unor expozitii importante. Recent, la Palatul Parlamentului, sala Brâncusi, a expus, alaturi de unii dintre cei mai cunoscuti artisti plastici din România, in cadrul expozitiei „Comunicare prin simbol”, gestionata de Uniunea Artistilor Plastici.

Expozitia, cotata ca fiind de prim rang, deschisa pâna pe 12 septembrie, reuneste lucrari de o mare diversitate tematica, impresioneaza prin tehnicile de lucru surprinzatoare, prin calitate. Specialistii le-au stabilit si standarde… pecuniare: de la 2.000, la 20.000 de euro. De la vernisajul expozitiei n-au lipsit sotia si fiica artistului, Roxana si Ema, dar nici tatal, nimeni altul decât prof. Petru Botezatu, liderul asociatiei culturale „Renasterea” Buhusi. Lucrarea expusa, Hylonome, este una dintre vedetele expozitiei. Hylonome, femeia-centaur in mitologia greaca, a participat la lupta impotriva lui Lapiths, alaturi de sotul ei, centaurul Cyllarus, pe care l-a iubit foarte mult. Acesta a murit in acea lupta iar Hylonome s-a sinucis, aruncându-se in sulita lui.

Ovidiu, in „Metamorfoze”, aminteste despre acest sacrificiu al dragostei si fidelitatii. Indragostit de mitologie, Razvan Botezatu a picurat in creatia sa metafizica, suflet, sublim, gratie, suferinta si sacrificiu. In viziunea sa, Hylonome are o tristete a jertfei, dar si o bucurie tacuta a atasamentului si de dincolo de viata. „Centaurita” Hylonome intra inca o data in mitologie, prin creatia de metal… umanizat a lui Razvan Botezatu, cu acest chip al sacrificiului pe care scrie izbânda. Lucrarea a primit, prin cronicile de specialitate, aplauzele criticilor. Nu intâmplator, artistul a fost invitat sa expuna si in expozitia care va fi vernisata la cunoscutele galerii bucurestene „Orizont”, pe bulevardul Victoriei, in ziua de 22 octombrie. Publicul o va putea vizita timp de o luna. Este cea de a zecea expozitie importanta in care va expune. Ce va urma? „O viata artistica in Bucuresti, spune artistul. Daca nu esti acolo, in epicentrul vâltorilor experimentale si expozitionale, daca nu te mentii in circuit la acest nivel, risti sa ramâi un anonim important; atât.”

 

Ion Fercu – desteptarea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here