Un buhusean a “spart” tiparele Bacalaureatului

5.276

Buhuseanul Mures Stanescu a „spart” tiparele bacalaureatului. De cand era inca mic, parintii sai, Ileana si Hristache, isi doreau sa finalizeze cursurile liceului, ceea ce, pentru etnia sa de romi-badanari ar fi fost o premiera. Si premiera a fost consemnata la ultimul bacalaureat…
Prof. Gheorghe Mazilu, dirigintele lui Mures la clasele V-VIII, zice. „Tatal, mama si fratii lui l-au sustinut mereu. Toata lumea a vazut ca este un copil istet”. Mures adauga: „Chiar mi-a placut la scoala. Pana prin clasa a VII-a am luat premii si mentiuni. Da, bacalaureatul a fost unul dintre visele mele. Este adevarat ca sunt primul din etnia mea care obtin acest examen”. Mures a „adoptat” suta la suta moda „nemteasca”: in tinuta si comportament. „Am participat, mic fiind, in parc , la adunarile acelea de judecata ale etniei mele. Era interesant. S-au dat si sentinte, acestea au fost respectate. Era vorba mai ales despre cazurile in care fetele nu respectau angajamentele de maritis, au divortat. Apoi m-am detasat de toate acestea”. Si tata, Hristache, vicepresedinte la Partida Romilor, spune: „Nu ma mai amestec in problemele de stabor, de…” Este fericit: „Ne pare bine pentru Mures. Il vom sustine mereu. Acum va pleca la facultate. Da, Mures nu s-a casatorit de mic, asa cum era obiceiul, si nu este exclus sa se casatoreasca si cu o romanca. E alegerea lui. Daca o sa-si dea copiii, fetele, mai ales, la scoala? Da, o sa si le dea. Asa cred”.

Mures este trup si suflet langa familia sa: „Ne ocupam, prin traditie, de cresterea si vanzarea cailor. Este o meserie. Un cal obisnuit face 2.000-3.000 de euro, dar vindem si cai cu 5.000 de euro”. Cu privire la unele traditii ale etniei sale are unele semne de intrebare: „La 12-13 ani, fetele se marita, traiesc in concubinaj. Daca fetele mele vor face asta? Cine stie ce vremuri vor fi… Simt ca mentalitatea mea este alta. Nu as accepta ca sa nu faca scoala copiii mei. Scoala m-a schimbat”.

La liceul buhusean i-a trecut de vreo doua ori „glontul” pe la ureche: „M-am inteles minunat cu toti colegii. Toate prietenele mele au fost… romance. De fapt, si eu sunt roman. Pe parcurs, spre sfarsit, am crezut ca nu voi termina. Mi s-a parut ca un profesor are ceva cu mine. Dar am terminat”. Bacalaureatul? „Ce bacalaureat! Unii s-au mirat ca am luat bacalaureatul. Sincer, la ce grozavie de bacalaureat a fost, m-am cam mirat si eu, la un moment dat. M-au intrebat unii: «Fii sincer! N-ai dat drumul la cocosei?» Ce cocosei, domnule? Acesta a fost bacalaureat de cocosei? Un singur profesor, care ma intelegea foarte bine, m-a intrebat, in gluma, in timpul scolii, cum arata cocoseii. I-am spus ca ii voi duce unul, ca sa-l vada, dar nu i-am mai dus. Pur si simplu am uitat amandoi despre povestea asta”. Viitorul? „Vreau sa urmez Dreptul. Zilele acestea ma voi inscrie. Vreau sa ajung avocat. Si pentru ca toata familia m-a sprijinit, asa voi face si eu cu toti copiii mei, cu toata familia mea”, a mai spus Mures.

 

 

 

Ion Fercu – desteptarea.ro

11 COMENTARII

  1. Mi se pare mai dragut sa tii comentariile astea rautacioase pentru tine….sau poate….esti unul dintre aceea care au picat Bacalaureatul…..Bravo Mures,ma bucur pentru tine!!!!!

  2. eu il cunosc personal pe mures .. e un baiat foarte la locul lui si respectuos .. felicitari mures .. ceilalti care au comentat aiurea sunt frustrati care nu au luat bacul 😉 succes in continuare 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here