Un ALTFEL de … ALTFEL

2.288

„Scoala altfel”, pariu interesant al Educatiei, va oferi elevilor posibilitatea sa zburde voiosi, timp de o saptamana – calauziti de indrazneala, imaginatie si creativitate – acolo unde dascalii lor stiu sa pretuiasca aceste virtuti ale spiritului. Am vazut cateva programe zamislite din aceasta perspectiva si am credinta ca in aceasta saptamana spiritul multor copii si dascali va tresalta frumos. Acolo insa unde formalismul, rutina si sufocarea libertatii de catre feluriti manageri colbuiti vor fi prezente, nu va fi nicio adiere de… Altfel…

…Sincer, imi doresc si un ALTFEL de… ALTFEL. Un ALTFEL care sa ne cucereasca zilnic spiritul, nu doar o singura saptamana pe an.
Visez la o revolutie a mentalitatii in Educatie. O revolutie in care managerii nationali sa faca si altceva decat sa solicite mereu hartoage, hartoage, hartoage. Tot ascunzandu-ne dupa grafice, proiecte, portofolii, planuri de masuri, diplome, cifre, festivism si retorica, riscam sa-i uitam de tot pe elevi. Intr-o zi ne vom sufoca sub muntii de maculatura didactica, vedeta incontestabila a activitatii multor profesori.

Visez la o scoala in care elevii sa nu mai fie agresati de programe stufoase, amanunte ridicole, profesori cu ticuri medievale si examene nationale tip sperietoare. La o scoala in care elevii sa nu mai fie obligati sa munceasca, aidoma unor sclavi de factura moderna, mai mult timp decat adultii.

Visez la o scoala in care dascalii sa nu mai fie terorizati de salariul pigmeu, de sefii care stau drepti in fata sefilor, de viitorul jefuit de optimism, de reformele realizate doar de dragul spectacolul gratuit, de lipsa de resurse. La o scoala in care profesorii tineri vor fi trecut prin furcile caudine ale unor examene in care concurenta de douazeci pe un loc sa fie una normala; la asta visez. Imi este mila/jena de invatamantul pedagogic actual.

Visez la un ALTFEL de… ALTFEL. La un ALTFEL al normalitatii, nu la un ALTFEL de tip pompieristic. Visez catre o scoala in care spiritul spitalului 9 sa nu mai fie prezent, pentru ca atunci cand la nivel guvernamental incurajezi/tolerezi cu doctrina/legislatie consumul de droguri, in vreme ce in scoli/familie trebuie sa demontezi acest major deranj existential, absurdul are conotatii psihiatrice.

Scoala este inca bantuita de false drepturi si libertati, dar si de catre unii profesori jalnici, mimi ridicoli ai profesiei, care cred ca a adera pe listele unui partid inseamna automat si a fi competent. La o Justitie care sa respecte Scoala visez, caci, acum, aceasta incurajeaza jenant, prin varii sentinte, incompetenta sanctionata de managementul scolar.

„Scoala altfel”, proiectul acestei saptamani, poate fi un inceput. Dar daca vom continua sa evadam doar o saptamana pe an din banal / birocratie / anchilozare, ma gandesc deja cu groaza la scoala in care vor merge nepotii mei.

 

Ion Fercu
desteptarea.ro

2 COMENTARII

  1. Respect d-le profesor !
    Nu v-am fost elev  si sigur nici nu va voi fi  ! ;
    In schimb , am avut un profesor care a avut curajul sa se faca placut si iubit “ALTFEL” decat ii dicta programa (comunista pe atunci) … , un profesor care  a avut  curajul sa ne predea istoria reala si nu aceea inventata de comunisti ..  pacat ca ai mei copii nu au parte de dascali precum  marele si iubitul profesor Fercu Dumitru !!  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here