Trei zile de pelerinaj la Sinagoga din Buhuși

9.017

Sinagoga de pe strada Alexandru Ioan Cuza a fost, în perioada 27-29 octombrie, gazda pelerinilor hasidici enoriași ai curții rabinice Bohush. Cei aproximativ 100 de evrei provin din Israel și din țări vest-europene precum Belgia, Elveția sau Anglia. Ei revin la Buhuși o dată la doi-trei ani pentru rugăciune, pentru a fi mai aproape de strămoșii lor și de cei cinci rabini înmormântați în cimitirul evreiesc de aici.

perciuni

După marele exod al evreilor din România comunistă, rabinul Yitzchok (Isac) Friedman (1903-1992)  a mutat curtea rabinică Bohush la Tel Aviv iar mai apoi la Bnei Brak, unde își are “casa” și astăzi. Institutul Buhuși din Bnei Brak cuprinde Sinagoga, o școală pentru tinerii hasidici (yeshiva), organizații de caritate și altele. De buna organizare a acestei instituții se ocupă Yaakov Kaufman, nelipsit de la pelerinajele buhușene de 35 de ani.

yakoov kaufman

credit foto: jewishfed.roToate funcționează sub atenta veghere a actualului Rabin de Bohush, Yaakov Mendel Friedman (foto). Admorul nu putea lipsi de la acest pelerinaj. Bunicul său, celebrul Yitzchok Friedman, este unul din cei cinci rabini înmormântați în cimitirul de aici, unde evreii s-au rugat marți pentru sănătate și împlinirea dorințelor.

În prima zi, pe 27 octombrie, pelerinii au comemorat 164 de ani de la moartea Rabinului Yisrael Friedman de Ruzhin, bunicul celui care avea să devină primul rabin de Bohush, întemeiind curtea rabinică buhușean în 1858. Numele lui era tot Yitzchok Friedman (1834-1896).

Unul din momentele slujbei de la Cimitirul Evreiesc din zona Mocani a constat în scrierea dorințelor pe bucăți de hârtie și introducerea lor în locuri speciale, deasupra mormintelor rabinilor, ritualul amintind de bilețelele introduse în Zidul Plângerii de la Ierusalim.

cimitir

cimitir2

Miercuri, ultima zi, a oferit o ceremonie scurtă, plină de cântece și dansuri specifice.

grup

rabin_iesire

Buhusi.NET vă pregătește o serie de articole-eveniment despre istoria rabinilor buhușeni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here