Trei fetite au murit sufocate in casa

2.431

Trei fetite cu varste cuprinse intre un an si patru luni si cinci ani au murit intoxicate cu monoxid de carbon, in propria casa, in urma unui incendiu care a avut loc in orasul Buhusi din judetul Bacau. Cele trei micute au fost lasate nesupravegheate in casa de catre mama lor. Vecinii au fost alarmati de fumul care iesea din garsoniera in care locuia familia Roman. Acestia au spart usa, au gasit fetitele in pat, acoperite cu o plapuma, in stare de inconstienta si au sunat imediat la salvare si pompieri. Ajunse la fata locului, cadrele medicale nu au mai putut face nimic pentru cele trei micute. Pompierii au reusit sa stinga focul care ardea mocnit. “Cateva piese de mobilier au ars, insa nu a fost pericol de extindere a flacarilor. Sursa incendiului a fost jarul cazut din soba, un sistem improvizat de incalzire. Din pacate fetitele au decedat”, ne-a declarat locotenent Viorel Gugles, Detasamentul de Pompieri Bacau. Desi sperantele de supravietuire erau mici, fetitele au fost transportate de urgenta la Spitalul din Buhusi. “Copilasii au fost adusi la spital decedati. Manevrele de resuscitare au fost incepute de personalul de pe ambulanta. Ele au fost continuate la camera de garda de doi medici; din pacate, fara rezultat. Copiii au fost declarati decedati, cel mai probabil prin intoxicare cu monoxid de carbon”, a precizat doctor Simona Gutu, director medical Spitalul Buhusi. Tatal fetitelor era la munca, iar mama, care trebuia sa aiba grija de cei trei copii, a plecat de acasa si a incuiat usa in urma ei. Vecinii o acuza pe femeie de neglijenta si spun ca nu este prima oara cand ii lasa pe cei mici singuri in casa.
Luna trecuta au fost salvate tot de vecini

Cele trei fetite ale familiei Roman au mai trecut prin astfel de momente si in urma cu aproximativ o luna. “Le lasa tot timpul singure in casa. Luna trecuta, impreuna cu o vecina, am spart usa si le-am scos iar din casa pe fete. Au dat foc la ceva si era sa moara si atunci. Le-am luat la mine in casa pana a venit tatal lor. Mama lor le lasa nesupravegheate si pleaca prin targ dupa bautura”, a povestit Geanina Craciun, vecina familiei Roman. Loredana Croitoru, femeia care le-a scos din locuinta de aceasta data pe micute, spune: “Tatal fetelor munceste toata ziua la cimitirul din oras sa aduca de mancare acasa. El nu este vinovat. Mama trebuia sa le supravegheze. E beata tot timpul si nu a interesat-o de cei mici. Tatal este distrus”. Constientizandu-si vina, mama isi plange fetitele. Ea poarta in pantece un alt copil. Este insarcinata in luna a IV-a. Spune ca a plecat la o cumnata sa ia 5 lei si a mai stat acolo o ora sa bea o cafea. Au venit vecinii dupa ea si au anuntat-o ca ii arde casa. ”Cand am plecat de acasa i-am spus fetei mai mari sa aiba grija la focul din soba, sa nu umble, pentru ca stiam ca are treaba cu focul. Cand am ajuns acasa fetele mele nu mai erau. Trebuia sa mai plec de acasa dupa lemne si nu puteam sa le iau dupa mine tot timpul. Acum am ramas fara ele”, a povestit plangand Catalina Roman, mama celor trei copii.

Se cauta vinovatul

Politia, procurorii, pompierii si medicii analizeaza detaliile acestei nenorociri. In cazul de fata se fac cercetari pentru a se afla cu exactitate cine se face vinovat de moartea celor trei fetite. “Politistii au intocmit dosar de cercetare penala cu privire la moartea suspecta a celor trei minori, urmand ca pe parcursul cercetarilor sa se stabileasca masura in care parintii se fac vinovati de decesul fetitelor”, a declarat subinspector Narcisa Butnaru, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Bacau.

Blocul NATO – un focar de infectie

Blocul in care s-a intamplat tragicul incident este supranumit de buhuseni blocul NATO, care arata ca dupa bombardament. Cladirea nu are ferestre, apa curenta, încalzire sau curent electric. Aici nu gasesti nimic în afara de mizerie, saracie si foamete. Sute de persoane locuiesc in niste conditii absolut inumane. Cu toate acestea, locatarii stau in acest focar de infectie cu forme legale. Desi astfel de evenimente s-au mai intamplat, Primaria Buhusi abia acum a demarat o ancheta. “Oamenii mei sunt pe teren sa ancheteze acest incident. Astept rezultatele. Noi mergem o data la doua saptamani in control, in acest bloc. Noi nu putem sta cu ei acolo sa-i pazim. Anul trecut am tras apa curenta in bloc, insa locatarii au stricat tot intr-o saptamana. Nu avem unde sa-i mutam pentru ca ar strica tot. Asa stiu ei sa se comporte”, a spus Ionel Turcea, primarul orasului Buhusi. Pana cand cineva se va trezi la realitate si va lua masuri in cazul acestor persoane care locuiesc marginalizate in blocul NATO, incidente ca cel petrecut ieri vor continua sa se intample.

Serviciile locale nu sunt in stare sa-i ajute

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau nu a fost sesizata cu privire la tragedia din “blocul NATO” si la pericolul in care s-ar putea afla si alti copii din aceasta cladire. “Potrivit cadrului legal in vigoare, primariile au obligatia sa previna si sa solutioneze, prin serviciile proprii de asistenta, cazurile sociale care apar in comunitate”, arata Alina Iftode, purtator de cuvant. In 2010, DGASPC nu a primit nicio solicitare din partea Primariei Buhusi. Alina Ifode afirma ca directia este sesizata doar atunci cand primariile sunt depasite de probleme si au nevoie de servicii specializate. Din pacate, aproape 50 la suta dintre administratiile publice locale nu sunt in stare sa urmareasca situatiile de risc si sa previna abuzarea sau abandonarea copiilor: unele nu sunt interesate, altele nu au bani sau nici una, nici alta. In mediul rural, cel mai adesea, in loc de “serviciu social” exista un singur referent care face de toate. Din aceste motive, in 2010, deja au fost preluati de catre DGASPC 32 copii neglijati, abuzati sau abandonati in spital. La Buhusi exista, insa, un serviciu public de asistenta sociala. “Daca Primaria Buhusi nu ne-a cerut ajutorul pana in acest moment inseamna ca a gasit solutii in plan local, declara Alina. Toti copiii care locuiesc in «Blocul NATO» au reprezentanti legali, parinti sau bunici. Problema acestor familii e ca adultii ca nu au locuri de munca. Lipsa veniturilor e generatoarea tuturor problemelor din «Blocul NATO». Daca va fi necesar, vom sprijini serviciul de asistenta sociala al Primariei Buhusi. Fie ca sunt solicitati, fie ca se autosesizeaza, specialistii DGASPC intervin intotdeauna atunci cand comunitatea nu gaseste solutii in plan local.”

Sase sute de copii pe an ajung “in dificultate”

In 2009, prin intermediul Centrului pentru servicii de interventie in regim de urgenta, DGASPC Bacau a instrumentat un numar de 596 cazuri, pe urmatoarea tipologie:
Abuz/Neglijare – 443 de cazuri;
Copiii strazii – 83 de cazuri;
Copii aflati pe teritoriul altor state – 20 de cazuri;
Trafic intern de copii – 9 cazuri;
Copii abandonati in unitati sanitare – 41 de cazuri.
Anul trecut, peste 350 de copii din judetul Bacau au fost neglijati grav de catre proprii parinti, fiind necesara interventia serviciilor de protectie in regim de urgenta. Pentru 152 dintre acestia au fost emise dispozitii de plasament, fiind preluati de DGASPC Bacau. In 2010, pana la data de 31 martie, au intrat in sistemul de protectie speciala 32 de copii:
Abuz – 2 cazuri
Neglijare – 8 cazuri
Copiii abandonati in unitati sanitare – 4 cazuri
Cpii aflati in situatii de risc in familie – 18 cazuri
Dintre acestia, 11 au ajuns intr-un centru rezidential, 5 se afla in Centrul de Primire in Regim de Urgenta, iar alti 16, in grija asistentilor maternali profesionisti.

In spital, iarna curg cazurile de copii arsi

Mai ales in sezonul rece, in sectia Chirurgie a Spitalului de Pediatrie frecvent sunt aduse cazuri de copii care cad victime accidentelor casnice, produse pe fondul neatentiei ori neglijentei parintilor. Numai saptamana trecuta, in sectia amintita au fost internati trei copii cu arsuri mai mult ori mai putin grave. Cel mai mic dintre ei are numai un an si jumatate si s-a oparit pe fata cu mancarea fierbinte lasata la indemana lui de catre bunica. Altul, in varsta de 7 ani, s-a ales cu arsuri de la foc. Cei doi au fost deja externati, dar al treilea, in varsta de opt ani, inca se mai afla in spital. El are arsuri de gradul II si III pe partea anterioara a toracelui si pe bratul stang. Mama le-a povestit medicilor ca ea ducea in maini un vas cu apa clocotita cand copilul i-a tasnit in fata si nu a mai avut cum sa-l fereasca. “Este crescut numarul pacientilor care vin la noi cu arsuri, provocate de accidente casnice, ne-a spus dr. Daniel Ceuca, medic specialist ortopedie si traumatologie pediatrica. Nu se remarca nicio scadere, desi era de asteptat ca, datorita educatiei, sa nu se mai intample atatea accidente. Intotdeauna este vorba despre neglijenta parintilor, pana la urma. Ei trebuie sa aiba grija, sa previna asemenea accidente.” Anul trecut in sectia Chirurgie pediatrica au fost internati nu mai putin de 60 de copii care au suferit arsuri.

Sinziana Filimon
Ion Fercu
Elena Tintaru
Silvia Patrascanu

desteptarea.ro

2 COMENTARII

  1. primaria sa investeasca banii in aceasta situatie. cred ca un foc de artificii costa mai mult decat a ajuta aceste familii macar ptr cateva luni.
    unde sant sponsorii din orasul buhusi. nu le pasa niciunuia de aceste familii nevoiase ,infometate care traiesc in spatii insalubre.
    sponsorizati asa ceva nu focuri de artificii, ajutati oamenii care au neaparat nevoie de o masa calda .de o haina .de un loc calduros ,nu va mai faceti publicitate cu festivitati de genul zilele buhusului sau altele.
    Oameni buni….chiar nu credeti ca a ajuta un suflet de om la nevoie e mai important decat a plati nu stiu cate mii de euro ptr un foc de artificii sau o fantana arteziana in centrul orasului(care nici macar nu functioneaza).
    Teslaru,Rosu,Teslaru Dan,Ichim,Manea, Pristavu, Turcea, Buzila……………AICI TREBUIE SA INVESTITI. ASCULTATI’MA PE MINE.
    poate ca bunul Dumnezeu va mai spala din pacate…..
    faceti ceva cu inima si ptr acesti oameni…ca doar voi santeri puterea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here