TOT ce trebuie să știi despre Alegerile Locale de duminică, 5 iunie

3.089

Duminică, 5 iunie, suntem așteptați la vot. Începând cu ora 7 și până la ora 21, toți cetățenii cu drept de vot, care au împlinit 18 ani, se pot prezenta la secția de votare de care aparțin. În cadrul scrutinului vom alege primarul, consiliul local și consiliul județean pentru următorii patru ani. Pentru prima data, în acest an, președintele Consiliului Județean va fi ales indirect, în urma unui vot dat de către consilierii județeni.

La prezentarea în secția de votare, alegătorii trebuie să prezinte buletinul, cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, pașaportul, pașaportul diplomatic sau de serviciu sau carnetul de serviciu militar. Documentul de identitate va fi, pentru prima oară în istoria alegerilor, scanat, iar astfel se va afla în timp real dacă cineva încearcă să voteze de două ori.

Fiecare alegator va primi trei buletine de vot, iar la începutul fiecăruia va fi o legendă, pentru o mai bună înțelegere a opțiunilor. Un buletin va fi pentru alegerea primarului, al doilea pentru consilierii locali, iar al treilea pentru consilierii județeni.

La fiecare secție de vot pază este asigurată de polițiști sau jandarmi.

Toate sesizările privind posibile nereguli la vot trebuie semnalate polițiștilor, prin numărul unic 112. Neregulile pot fi sesizate și polițiștilor locali.

Este interzis în ziua alegerilor: fotografierea sau filmarea buletinului de vot, prezența altor persoane în cabina de vot (amendă 600-1000 lei), comercializarea de băuturi alcoolice în raza de 500 metri față de secția de votare (amendă 2200-3000 lei), îndemnarea sau determinarea alegătorului să voteze o anumită listă sau un candidat (închisoare de la 6 luni la 3 ani), împiedicarea exercitării dreptului de vot (închisoare 6 luni – 3 ani), utilizarea unui act de identitate fals (închisoare 6 luni – 3 ani), introducerea în urnă a mai multor buletine de vot (închisoare 6 luni – 3 ani).

În tot județul Bacau vor funcționa 634 de secții de votare, dintre care 12 în orașul Buhuși. Listele de alegători cuprind un număr total de 17.177 de alegători existenți în registrul electoral, la care se adaugă 13 cetățeni UE cu drept de vot.

Delimitarea secțiilor de votare pentru orașul Buhuși:

Descarcă documentul (DOCX, 21KB)

Vezi AICI lista candidaților

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here