Testul Babes-Papanicolau gratuit pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani

3.408

Testul Babes-Papanicolau gratuit pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani – Toate doamnele din Buhusi sunt invitate la cabinetele mediclor de familie incepand cu 16 august 2018. Vom colabora cu medici specialisti din Bacau.

Toate femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, vor avea posibilitatea sa efectueze testul Babes-Papanicolau. Programul este gratuit si se va desfasura anual.

Programul a fost elaborat in scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin si are ca obiectiv principal reducerea incidentei formelor invazive de boala si a mortalitatii datorate acestora. Prin implementarea unui astfel de program, autoritatile sanitare urmaresc, in primul rand, depistarea bolii in stadii cat mai precoce, vindecabile si indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate. Se are in vedere cresterea gradului de informare a populatiei, pentru adoptarea unui stil de viata sanatos si utilizarea programelor de preventie.

Nu vor intra in program femeile care prezinta absenta iatrogena a colului uterin sau histerectomie totala pentru afectiuni benigne si femeile carora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin.

De asemenea, testarea se va opri si la femeile care au implinit varsta de 64 de ani, daca la ultimele 3 examene citologice Babes-Papanicolau au avut rezultate normale.

Pasii urmati de pacienta pentru realizarea testului sunt foarte simpli:
• pacienta se prezinta la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la preventia bolii. Tot aici se va stabili si daca se poate incadra in program;
• medicul de familie va informa pacienta si o va trimite catre un cabinet medical de specialitate obstetrica-ginecologie pentru consultatie medicala de specialitate obstetrica-ginecologie, recoltare si fixare a materialului celular cervico-vaginal;
• materialul va fi trimis catre laboratoarele de analize, rezultatul testului fiind transmis inapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.
Stimate doamne va asteptam in fiecare joi incepand cu orele 8 pentru efectuarea. Testululi Babes-Papanicolau. Testarea este gratuit iar interpretaarea se va face de medici specialisti din Bacau.

Dr. Ioan MIRON medic primar de familie si doctor in stiinte medicale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here