Test gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin

4.143


miron

Dupa o perioada de incertitudini, Programul National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin continua.

Toate femeile cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani, fie ca sunt sau nu asigurate, vor putea face gratuit testul Babes Papanicolau care poate depista cancerul de col uterin, chiar din stadii incipiente. Primele teste au fost deja facute si s-au primit o parte din rezultate „Salutam demararea acestui program, dat fiind faptul ca Romania se afla in 2008 pe primul loc in Europa la incidenta si mortalitatea prin cancer de col uterin. Cancerul de col uterin este o boala tratabila si vindecabila daca e descoperita in stadiu incipient. Descoperirea la timp a cancerului de col uterin se poate face cu ajutorul testarii Babes-Papanicolau. Si acest program national va oferi tuturor femeilor cu varste intre 25 si 64 de ani posibilitatea de a face gratuit testul pentru despistarea timpurie a bolii, atat femeile asigurate, cat si cele neasigurate.

Cum se va derula programul in continuare

Pacientele se vor adresa medicilor de familie de pe lista caruia figureaza care le vor consilia, vor completa o fisa de consiliere si fie vor recolta chiar ei lamele pentru testare, fie vor programa pacienta pentru recolatare la un spital sau un cabinet ginecologic din Bacau. Analizele vor fi trimise la un laborator, urmand ca raspunsul sa revina medicului de familie. Daca testul nu indica nici un fel de probleme, pacienta va reveni la testare peste cinci ani. Daca testul Babes-Papanicolau ridica suspiciuni, pacienta va fi trimisa la un medic ginecolog pentru investigatii suplimentare si tratamentul adecvat. Femeile care doresc sa beneficieze de testarea gratuita oferita de acest program, vor trebui sa se adreseze medicului de familie in luna in care sunt nascute. Medicii de familie au listele cu pacientele, deci ei sunt cei care vor putea face programarile pentru recoltarea de analize. Exista insa si medici de familie care vor face chiar ei recoltarile. Personal in colaboare cu doamna dr. Luminita Necula, medic specialist obstetrica ginecologie la Buhusi recoltarile se fac zilnic in cabinetul meu dotat cu aparatura necesara. Sper ca testarile efectuate sa fie rapid procesate de Laboratorul de Anatomie patologica a Spitalului Judetean de Urgenta Bacau.

cervix

In stadii incipiente, cancerul de col uterin nu doare!
“Sfatuiesc toate femeile sa participe la acest program. Cancerul de col uterin este o boala care evolueaza silentios, pe parcusul a ani de zile – chiar si 20 de ani. De aceea, se recomanda retestarea la cinci ani, acolo unde dupa primul test Babes Papanicolau nu s-au descoperit probleme. Asa cum spuneam mai sus, cancerul de col uterin evolueaza incet, dar prin aceasta testare poate fi descoperit in stadii incipiente. Diagnosticat la timp poate fi tratat cu succes. Testul Babes-Papanicolau este usor de facut, nu doare si poate salva viata oricareia dintre femei care amana mereu sa faca un astfel de test – fie din lipsa de timp, sau bani, fie din ignoranta – «Mie n-o sa mi se intample», isi spun multe femei. Sau: «Nu ma doare nimic, de ce sa-mi fac testul?» Si amana mereu efectuarea unui test Babes-Papanicolau. Subliniez inca o data: cancerul de col uterin nu doare si nu exista simptome decat in stadiile avansate cand sansele de supravietuire sunt mici”, a subliniat . dr. Luminita Necula, medic specialist obstetrica- ginecologie la Buhusi.

papanicolau

Conditiile optime de prelevare ale unui frotiu de col uterin

Testul Papanicolau este un bun mijloc de depistare a leziunilor pre-invazive ale colului uterin. Conditiile optime de prelevare ale unui frotiu de col uterin sunt:

• Frotiul trebuie sa fie efectuat la distanta de un raport sexual (48 h) si in afara perioadei menstruale, in absenta oricarui tratament local si al infectiilor si daca este necesar, la femeia la menopauza, dupa tratament estrogenic;

• Inaintea efectuarii frotiului trebuie sa fie evitat tuseul vaginal si utilizarea vreunui lubrifiant.

 “Asteptam cu drag toate femeile intre 25 – 64 ani sa participle la Programul National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, care este gratuit.” – Dr Miron Ioan

C.M.I DR MIRON IOAN in colaborare cu doamna dr. Luminita Necula, medic specialist obstetrica – ginecologie la Buhusi participa la acest program national de screening al cancerului de col uterin avand dotarea necesara si este in relatie contractuala cu Spitalul Judetean de Urgenta Bacau.

Rubrica realizata de Dr. Miron Ioan, medic primar de familie la Buhusi si doctor in stiinte medicale

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here