Sute de lampioane au marcat Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

2.099

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în prezent, aproximativ 650 milioane de persoane (10% din populația lumii) trăiesc cu un handicap. Între misiunile OMS, se regăsește și îmbunătățirea calității vieții pentru persoanele cu handicap, prin eforturi naționale, regionale și globale. Ziua de 3 decembrie, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități are ca obiectiv promovarea înțelegerii în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu handicap și susținerea demnității, a drepturilor și a bunăstării acestora. Este o ocazie pentru o schimbare de atitudine față de aceste persoane prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate.

În acest sens, Colegiul Național al Asistenților Sociali, în colaborare cu DGASPC Bacău și cu sprijinul specialiștilor din cadrul ONG-urilor a organizat o serie de activități. La ora 11, un grup de aproximativ 200 de persoane (elevi, studenți și voluntari ai unor ONG-uri), au luat parte la “Marsul Solidaritatii – Pentru ca împreună sî schimbăm destine” organizat de Asociația Sindrom Down Bacău, și  a urmărit sensibilizarea opiniei publice cu privire la acceptarea persoanelor cu dizabilități, militând, totodată, pentru drepturile egale ale acestor persoane.

Seara, în fiecare centru din județ s-au lansat sute de lampioane, numărul lor fiind egal cu numărul persoanelor cu dizabilități din comunitate.

primar

“Acestea au fost aprinse în semn de respect, solidaritate și pentru o societate fără bariere, singura barieră adevărată fiind atitudinea umană. Dacă avem atitudine umană se găsesc soluții privind dezinstituționalizarea, accesibilitatea și soluții de a stimula angajatorii pentru a fi deschiși la angajarea persoanelor cu dizabilități. M-a surprins plăcut numărul mare de participanți de la Buhuși. Atitudinea umană trebuie să fie pe primul loc. Persoane de toate vârstele au fost alături de noi și s-au bucurat cand au văzut cerul plin de lampioane. Vreau să mulțumesc domnului primar, Consiliului Local, doamnelor directoare de la Școala Mihai Eminescu, fetelor de la echipa de handbal și tuturor cetățenilor care au fost alături de noi.” – a declarat pentru Buhusi.NET  Sorin Brașoveanu, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău. “Cea mai mare barieră și-o impun chiar persoanele cu dizabilități sau părinții lor. Aceștia se ascund, au frustrări datorită societății si a celor peste 50 de ani de comunism, perioadă în care au fost marginalizați în camine speciale, ascunse de lume, de genul celor de la Ghimeș-Făget sau Ungureni.” – a conchis domnul Brașoveanu.

1

De buna organizare a acțiunii de la Buhuși a fost responsabil consilierul local Ovidiu Hobu, lucrător în cadrul DGASPC Bacău. Acesta ne-a spus: “La acest eveniment au fost lansate un număr de aproximativ 200 de lampioane, număr egal cu numărul persoanelor cu dizabilități din Buhuși. Evenimentul a fost un succes și dorec să mulțumesc tuturor participanților, Primariei, DGASPC Bacău, Jandarmeriei, Poliției și Serviciului Voluntar de Pompieri, care ne-au sprijinit pentru ca acest eveniment să se desfășoare în condiții de siguranță, și voluntarilor de la Asociația <<Există o șansă>>

2

4

3
6

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here