Într-o societate unde sunt promovate non-valorile, unde adolescenții sunt nesiguri de viitorul lor, Buhusi.NET vă prezintă un super interviu cu buhușeanca Irina Dan, Specialist în Publicitate la Google.
Buhusi.NET: Irina, cum era viața de liceu la începutul anilor 2000?
Irina: Am avut norocul de a face parte dintr-o generație foarte bună, având în clasă colegi foarte ambițioși și competitivi. Era o competiție constructivă, care m-a facut să-mi doresc mai mult de la mine.
Am avut profesori dedicați, care m-au sustinut și m-au îndrumat, de la care am invățat foarte multe, dar am avut și profesori de la care am invățat cum să nu fiu. Există ceva de învățat de la orice om.
Obiectele mele preferate erau limba româna și limbile straine. Prin studiul unei limbi straine, inevitabil iei contact și cu o cultura nouă și cu un nou mod de a gândi. Am plecat dupa liceu pentru a studia engleza și franceza la Facultatea de Litere a Universității Cuza din Iași.
Buhusi.NET: Ai făcut facultatea la Iași și masteratul la București. Cât ai plătit pentru diplomele tale?
Irina (zambește, dar zambește amar): Când am intrat la Facultate, cheltuielile s-au marit, iar mama nu își mai permitea să ma întrețină din salariul ei de funcționar la Primărie. A fost nevoită să plece la muncă în Italia pentru a mă ajuta să-mi termin studiile. Acest sacrificiu m-a impresionat și m-a determinat să vreau să o fac mândră de mine. Așa se face că în anul III de facultate am obținut o bursă Erasmus de 6 luni. Am ales, în mod simbolic, o universitate din Pescara, Italia, pentru a dovedi ca nu toți românii merg acolo ca să faca munca de jos, dar și pentru ca îmi doream să “achiziționez” o a treia limbă străină.
In Italia am facut cunoștință cu un sistem de învățământ diferit, în care cursurile se desfășurau sub forma unui dialog și schimb de cunoștințe între profesor și student. Majoritatea examenelor erau orale, profesorul punea întrebări din toata materia și studentul nu putea trișa. De acolo am plecat cu 10 pe linie.
In cele 6 luni de bursă am profitat de week-end-uri și de vacanțe pentru a străbate Italia din nord până în sud, pentru a ma înfrupta din bogăția culturală, pentru a invăța limba și pentru a cunoaște oamenii. Simțeam nevoia de a reduce din handicapul unei studente care nu mai ieșise niciodată din țară.
Mi-am continuat studiile la SNSPA, cu un Masterat în Comunicare și Relatii Publice. În acest timp lucram și în departamentul de relații clienți al unei companii franceze. Eram bucuroasă că-mi pot exersa cunoștințele de limba franceză, interacționând cu vorbitori nativi.
Buhusi.NET: Cum a început aventura la Google?
Irina: Terminasem masteratul și locuiam în Bucuresti într-o garsonieră demodată cu un prieten tot din Buhuși. Eram intr-o perioadă lipsită de inspirație, în care nici la serviciu nu mai invățam nimic nou. Atunci circulau pe YouTube filmulețe despre condițiile de lucru extraordinare de la Google, ceea ce m-a facut să exclam intr-o seară: “Oare cum ar fi dacă aș lucra și eu la Google?”, la care colegul meu a raspuns prompt: “Irina, nimic nu e imposibil”!
In acea saptamană mi-am depus CV-ul la Google Polonia și la IBM Slovacia. Prima companie care m-a sunat a fost IBM, ceea ce mi-a dat o mare încredere. Atât de mare încât pe loc mi-am dat demisia de la firma din București. Prietenilor mei li s-a parut un gest necalculat, ca atunci cănd dai vrabia din mâna pentru cioara de pe gard. Dar eu deja hotarâsem să fac o schimbare în viața mea. Și n-a trecut mult timp ca am primit telefon și de la un recrutor de la Google. Am fost intervievată în paralel de ambele companii. IBM mi-a oferit un post după doar doua săptămâni de la primul interviu, dar l-am refuzat. Ceea ce vroiam eu era să ma angajez la Google și trebuia să risc, să merg pâna la capat. Satisfacția a fost pe măsura suspansului. Dupa mai multe interviuri, am primit o oferta pentru biroul Google din Wrocław și în vara anului 2008 am spus adio sumbrei garsoniere din cartierul Sălăjan.
Buhusi.NET: Cum e să lucrezi la Google?
Irina: Când m-am angajat la Google a trebuit să o iau de la zero pentru ca nu știam nimic despre publicitatea online, așa ca am început prin a invăța despre programul AdWords și despre politicile Google în legătura cu anunțurile plătite. Apoi am oferit asistență pe chat sau email clienților francezi, iar cu timpul m-am implicat în proiecte din ce în ce mai interesante, care presupuneau colaborarea cu ingineri și alti specialiști, de la care am invâțat multe despre managementul proiectelor.
La un moment dat chiar am demarat și eu un mic proiect, în afara serviciului, dar sustinuta de colegii de la Google. Plimbându-ma pe strazile Wrocławului, am gasit un orfelinat unde copiii nu păreau să aiba multe jucarii și condiții bune de joacă, în ciuda faptului că aveau o curte mare. Cu ajutorul unei colege poloneze, am contactat direcțiunea orfelinatului ca să ne interesam de nevoile lor și să propunem donarea unui mobilier de gradină pentru amenajarea spațiului disponibil. Am strâns bani impreună cu colegii mei, iar Google a dublat suma. Inutil să spun cât de încântați au fost copiii cand au vazut noul spațiu de joacă. Iar pe deasupra, cei care erau în ultima clasă de gimnaziu, au primit meditații de la unii angajați Google în vederea trecerii cu succes a probelor de admitere la liceu.
Reactia extraordinară a colegilor mei și a companiei m-a bucurat enorm. Este foarte motivant să lucrezi la o companie care se implică social și schimba lucrurile spre bine.
Buhusi.NET: Acum ești în Dublin, Irlanda. Cum ai ajuns acolo?
Irina: La Google beneficiem de o paletă larga de opțiuni de dezvoltare profesională. La Dublin am aplicat pe un post de specialist în publicitate într-o echipă cu oameni din diferite țări și l-am obtinut cu ușurință, datorita experienței de un an și opt luni din Polonia. M-a atras foarte mult ideea de a interacționa cu oameni din culturile cele mai diverse, de pe toate continentele. Pe lângă europeni, am colegi din Peru, Japonia, China, Israel, Liban, Turcia, Guatemala, Vietnam, Brazilia. Lucrând într-un mediu multicultural, ma simt înțeleasă și respectată.
Lucrez de 3 ani în aceasta echipă și mă duc în fiecare dimineată cu multa plăcere la serviciu.
Buhusi.NET: Birourile și atmosfera sunt asa cum le vedem pe Youtube?
Irina: Da. Avem sală de jocuri, spații de recreere, sală cu instrumente muzicale, sală de fitness, piscină, cantine cu meniu internațional și multe altele. E un loc în care ne simțim bine și putem fi creativi. Toate ideile sunt binevenite și pot fi discutate cu oameni de toate nivelurile. Ne bazăm pe colaborare și lucru în echipă, nu pe ierarhie. Angajaților li se acorda încredere și sunt la răndul lor responsabili. E o combinație echilibrată de muncă și distracție.
Buhusi.NET: Povesteste-ne o zi la birou…
Irina: Nu există doua zile la fel, nu am prea multe activități repetitive pentru că ofer consultanță clienților AdWords din toate industriile de pe piețele româna, franceză și italiană. Rolul meu îmi oferă oportunitatea de a acumula în fiecare zi cunoștințe noi, fără să ma plafonez. Pe lângă consultanță, mai sunt responsabilă și de îmbunătațirea eficienței proceselor la nivel de echipă, ceea ce presupune multa interacțiune cu colegii mei și cu managerii. În pauze, imi place să stau cu o ciocolată caldă la geamul ce dă înspre Marea Irlandei. Lucrez la etajul 10 și am o priveliște de vis.
Buhusi.NET: Unde te vezi în urmatorii 10 ani?
Irina: Am cateva proiecte de natură profesională, dar și personală, de pus în aplicare în urmatorii 10 ani. Imi doresc să imi dezvolt o afacere în domeniul organizării de evenimente și sa-mi întemeiez o familie. Până atunci, voi continua să învăț la Google lucruri care cu siguranță îmi vor ajuta în planurile mele.
Buhusi.NET: Ce regrete ai?
Irina: E ridicol să ai regrete. Fiecare întâmplare are o parte bună și o morală. Am facut foarte multe greșeli, dar nu le regret pentru ca ele m-au format și m-au imunizat.
Buhusi.NET: Hobby-uri?
Irina: Îmi place foarte mult să calatoresc. Daca aș putea, aș fi mereu cu rucsacul în spate, cautând o noua destinație. Anul acesta voi face cea mai lunga călătorie de până acum: din aprilie pana la sfarșitul lui iunie voi vizita 5 țări din Asia – Vietnam, Cambodgia, Thailanda, Malaiezia și Singapore. Vreau să trăiesc experiențe autentice, să stau în sate de pescari, să interacționez cu localnicii, să aflu despre tradițiile lor, să gust din cultura lor. Voi călători cu trenul în toate aceste țări, pentru ca trenul este mijlocul de transport cel mai pitoresc.
Nu sunt genul de turist care stă la piscina unui hotel, butonând pe Facebook.
Buhusi.NET: Transmite-le ceva generatiei ce vine din urma
Irina: Deși am plecat din țară, sunt în continuare în contact cu ce se întamplă aici. I-aș încuraja pe liceeni și pe studenți să aiba mai multa încredere în ei, chiar daca nu trăiesc într-un sistem bazat mereu pe corectitudine și merite. România, ca parte a UE, va fi ajutată să se alinieze standardelor europene, iar tinerii nu trebuie să se lase prinși nepregătiți. Nu putem să mergem în lume cu manele. Trebuie să mergem cu bagajul cultural deosebit pe care îl moștenim de secole.
I-aș mai sfatui să prioritizeze activitatea cea mai importanta a vârstei lor, adica invățatul și acumularea de cunoștințe. Să-și traiască vârsta frumos și să profite de accesul la informație pentru a se instrui. Să aibă curajul de a visa și de a pași în visul lor fara teama de esec.
Pe tot parcursul interviului, Irina a aratat o incredere și o poftă de viață contagioasă. Liceenii din ziua de astăzi trebuie să vadă în ea un exemplu de corectitudine, de succes. Fără pile, fără relații, Irina are un job de vis, într-o țară civilizată și este un exemplu pentru toți buhușenii.
exista si romani fericiti :))
considera-te norocoasa pt ca am auzit de prea multe ori expresia : “Si de ce ai venit la Bucuresti sa-ti cauti loc de munca ? Acolo in Moldova nu era bine?” ; din partea HR a unor companii pe care le-ai mentionat si tu.
peace
Felicitari si multa bafta in continuare.
felicitari irina, din fericire ii cunosc binisor familia iar pe ea am avut ocazia sa o cunosc in italia. un copil simplu, sincrer si deosebit de placut. ii urez mult succes in viata si mult noroc in realizarea visurilor sale.
Felicitari Irina! Esti un model demn de urmat nu numai pentru cei tineri. Ma bucur enorm pentru ca îti traiesti viata din plin, pentru ca vezi partea plina a paharului si pentru ca ceea ce altii ar numi esecuri tu le-ai transformat în lectii. Mult succes în continuare!
Irinuca,sa te regasesc aici dupa ani si ani este o emotie de nedescris…Esti fiica prietenei mele din copilarie,iar pe tine de cunosc de cind te-ai nascut.Sunt fericita ca ai reusit sa te realizezi profesional si-ti doresc din tot sufletul sa-ti implinesti orice iti doresti!Complimente!!!
Va multumesc tuturor pentru cuvintele de apreciere. Dupa acest interviu, am fost contactata atât de vechi cunostinte cu care pierdusem legatura, dar si de buhuseni din strainatate care au dorit sa ma felicite si sa ma încurajeze.
Îmi doresc sa ramânem o comunitate unita prin intermediul site-ului buhusi.net si sa citim numai povesti frumoase.