Actuala strada buhuseana Ion Borcea a fost rebotezata dupa 1990. Se numea 23 August. Nu are mai mult de un km lungime, dar se spune ca este strada care a fost încarcata cu o cantitate de energie negativa fara egal, în comparatie cu alte strazi. La distante mici una de alta se afla patru cladiri cu o interesanta arhitectura si cu istorii aparte. Istoria orala a targului spune ca toate acestea au apartinut unui fost director al fabricii de postav, Radulescu, dar, în dulcele stil comunist, cladirile au fost nationalizate dupa 1947. Într-una din ele, locatarul… institutional fost, pana acum vreo trei ani, Politia Buhusi. Înainte de Politie, aici si-au mai avut sediul Militia si Securitatea.
În vecinatatea acesteia si-au avut sediul, o vreme, Procuratura si Comisariatul. În sfarsit, în ultima cladire au avut sediul, într-un alt interval temporal, Militia raionala si omniprezenta Securitate. Tot aici, în beciuri au fost încarcerati, haituiti, batuti, cei care au refuzat înscrierea în GAC-uri. Vecinii acestor cladiri spun ca strada aceasta era, prin anii ’50 / ’60, un adevarat cosmar al targului. Treptat, cladirile au intrat într-un proces de umanizare. Într-una dintre ele a locuit un preot, alta a devenit sediu pentru pionieri si pentru o firma de confectii. Dupa 1990, aceste cladiri au fost revendicate si castigate de proprietari. Toti spun ca au facut slujbe de sfintire speciale pentru a scoate duhurile rele.
Acum, trei dintre ele sunt locuite de persoane fizice, în vreme ce alta asteapta un cumparator potrivit. Energia negativa a locului dispare pe zi ce trece… Strada Ion Borcea este astazi una dintre cele mai linistite din oras. Chiar si edilii orasului spun ca au de gand sa contribuie la lecuirea vanatailor ei.
Ion Fercu – desteptarea.ro