Spor nelegal la Primaria Buhusi?

5.163

Disputa intre doua institutii bugetare

Corectarea statelor de functii conform Legii unice a salarizarii din unitatile bugetare si avizarea lor favorabila de catre Agentia Judeteana de Prestatii Sociale (AJPS) Bacau a fost incheiata. Aproximativ 400 ordonatori de credite din judet (scoli, primarii etc.) au trebuit sa-si adapteze statul de personal dupa noua lege. Totusi, exista un stat de functii care nu a primit unda verde, si aceasta pentru ca institutia in cauza a refuzat sa-l corecteze dupa cerinta formulata de catre conducerea AJPS Bacau. “Primaria Buhusi a inclus in statul de personal un spor care nu este prevazut de lege, afirma Gheorghe Alexe, director coordonator, interimar, al AJPS Bacau. Este vorba despre sporul de stabilitate care este dat prin dispozitia primarului si aprobarea de catre consiliul local. El este mentionat in contractul colectiv de munca pe institutie, dar nu-i legal. Un asemenea spor se da in sanatate, respectiv medicilor care lucreaza in zone izolate, pentru a-i mentine acolo.” Sporul de stabilitate care se acorda la Primaria Buhusi este in cuantum de 15 la suta din salariul de baza. Conducerea AJPS Bacau mai spune ca primaria ar putea sa-si aleaga un alt spor, prevazut de lege. Cum, insa, nu a reusit sa o convinga sa renunte la sporul de stabilitate, va sesiza Curtea de Conturi cu privire la acesta.

„Am contract avizat de AJPS“

Ionel Turcea, primarul orasului Buhusi, nu se teme, insa, de Curtea de Conturi, dimpotriva, ameninta, la randul lui, ca va sesiza instanta. “Eu am un contract colectiv de munca, avizat chiar de AJPS, pe care sunt obligat sa-l respect. Nu poti sa aprobi un drept, sa i-l dai omului si apoi sa-l retragi.” Edilul e hotarat sa plateasca acest spor pana in decembrie 2010, cand expira contractul. “Din punctul meu de vedere, eu aplic legea. Stiti ca 80 la suta dintre angajati au salarii sub 1000 de lei? Cat sa ia, 700-800 de lei pe luna? In situatia asta, toti vor pleca, nimeni nu munceste gratuit. Au familii de intretinut si credite de achitat.” Ionel Tucea se teme ca Primaria Buhusi ar putea ramane fara oameni. “Sa ne trimita Curtea de Conturi, iar eu ii voi actiona in instanta. Daca judecatorii vor decide ca sporul e ilegal, angajatii vor da banii inapoi, dar eu cred ca vom castiga!”

Elena Tintaru
Silvia Patrascanu
desteptarea.ro

20 COMENTARII

 1. Domnule Primar,cui nu-i convine salariul de la stat,sa se duca sa lucreze la privati!!!…dar nu trebuie sa trageti Dumneavoastra de salarii in sus,doar ca sa va tineti alegatorii de partea Dumneavoastra!!!…apropo,cu HOTII care au furat ce s-a intamplat,HOTII PROTEJATI SI SALARIATI AI DVS. DIN PRIMARIE,care au furat sute de milioane de lei….nu ati iesit public sa dati o explicatie,dar vorbiti pe un ton rastit cand cineva se ia de sporurile de stabilitate si altele….cineva pana la urma tot s-o gasi sa va dea ‘organizatia” peste cap,si sa va controleze putin la sange!!!

 2. adica cum, domnule primar, faci expieriente pe banii salariatilor? cum vine asta “angajatii vor da banii inapoi”? pai dumneata stii ca asta e caz penal? cum adica “cred ca vom castiga”? crezi sau esti sigur? daca numai crezi ar fi cazul sa respecti legea si sa nu te joci cu banii oamenilor.

 3. AR CAM FI TIMPUL SA NE LASI ,,DOMNULE PRIMAR”CA NE TOT MINTI DE VREO 10 ANI….SUNT OAMENI CARE MUNCESC DE DIMINEATA PANA SEARA PT 6,5 MIL LEI PE LUNA….SI CE MUNCA….NU LA BIROU CU CATE 10 CAFELE SI 10 PAUZE DE FUMAT IN OPT ORE DE MUNCA…NU LE MAI PLANGETI ATAT DE MILA…SARACUTII…,NAU DIN CE TRAII.

 4. N-am nici un neam in primarie si nici macar nu-l simpatizez pe primar sau partidul sau. Dar ‘cu siguranta’ cu care vorbesti si tu, iti zic ca nu-i ok sa vorbesti aiurea; dar probabil ca atat stii sa faci. Ah, si inainte sa te mai iei de ‘stupul de puturosi’ aminteste-ti ca ‘la asa alegatori, asa alesi’.

 5. Si by the way, nu mai mancati atata cacat ‘vai primaria nu face nimic’, ‘vai primaru isi face hotel’, ‘vai nu se face nimic in orasul asta’. Numa’ atata stiti sa faceti ..sa va plangeti si sa aruncati cu pietre. Si daca tot ziceti ca primarul face atatea nereguli de ce nu-i faceti plangeri? Ah, deja e prea mult pt frustrati care numai in curtea celuilalt se uita. Data viitoare fiti mai atenti cui ii dati votul.

 6. Domnule primar, angajatii de la alimentara au spor de stabilitate? Ei au salarii mai mari de 1000 lei? Sau ei pot “sa munceasca gratuit” ca muncesc la privat…
  Si inca o curiozitate: actionati in judecata “pe persoana fizica” sau in calitate de primar, scotand bani pentru proces din visteria orasului?

 7. One of your employees insists on being paid daily in gold.
  You have a gold bar whose value is that of seven days’
  salary for this employee. The bar is already segmented
  into seven equal pieces. If you are allowed to make just
  two cuts in the bar, and must settle with the employee at
  the end of each day, how do you do it?
  Cine raspunde primul castiga un premiu!(normal ca intrebarea in engleza ca doar nu participi la un interviu pentru un post la primarie)

 8. draga ioana de ce zici sa nu -l mai criticam pe domn primar , eu unul cred ca merita criticat , pt tot ce nu a facut pt orasul asta , vezi in ce hal arita orasul asta ,sau apucat de strada republicii dar cind o termina la iarna ?ce naiba dureaza asa de mult sa faca ceva ?au pus unele petece pe unul mai si alea sunt puse rau si nu peste tot mizerie de toate avem in orasul asta numai lucruri bune nu , si de ales pe domnul turcea lau al?es tigani eu nu am votat niciodata pt primar si nu am sa votez pina cind nu o sa apara un om care chiar daca fura sa faca ceva si pt orasul asta .

  • ptr. anonim : se scrie 1Mai,nu unul mai….asa scrie unul din grupa pregatitoare,hai sa invatam gramatica….succesuri.

 9. Draga anonimule, eu cred ca nu se rezolva nimic criticand ..cel putin in situatia asta. Dar nah, asta e ‘traditia’ in orasul nostru; mai mult nu se poate.

  • Pentru Anonim si Cetateanul 7
   Si eu sunt nemultumit de foarte multe lucruri, de faptul ca un proiect dureaza 4-5 ani pana se termina, ca anumiti angajati trag chiulul si mai fumeaza cate o tigara pe ici , pe colo, dar acest lucru nu ma face sa nu apar interesele legale ale salariatilor.
   Stiti ca un inginer ia salar 950 lei si un muncitor ia 600-700 lei?Eu cu acesti salariati fac treaba si stam la dispozitia dvs. Nu am firme de consultanta , sa le platesc miliarde , cum fac alte primarii!Eu fac treaba cu ei si-i apar! Cât ati fi multumiti sa ia? 500-600 lei/luna?
   Nu mi-e teama de autoritarile care în decembrie îmi avizeaza sporul de 15% legal, iar în luna martie spune ca nu mai este legal.
   Deci , eu respect legea si dau drepturile cuvenite salariatilor.Nu le-am dat 15% din salariu ca sa ma voteze! Gresit! Respect legea!
   Din cate se vede , nu prea te pricepi la dreptul penal, eu ma pricep si te contrazic.Mai învata! Daca nu, lasa-te de comentarii!
   Despre drumuri trebuie sa ai o strategie si mai ales fonduri! Cine nu-si doreste intr-un oras sa fie totul perfect! Dar cu ce sa faci, cu 500 mii Euro – veniturile Primariei, de unde trebuie platite intretinerea la scoli, iluminatul public, intretinerea strazilor, dezapeziri, spatii verzi, salariile functionarilor, etc.
   Fara bani nu faci nimic, dar o sa vedeti ce se va intampla in urmatorii 2 ani. Nu am sa fac niciodata o strada daca nu schimb totul subteran. La sf. lunii iulie strada Republicii va fi gata.

 10. BRAVOOO….D-MLE PRIMAR…LE-AI ZIS-O SI PE ASTA…O SA TE VOTAM PANA LA MOARTE…CA TU ESTI CEL MAI CINSTIT SI CEL MAI ONEST…PRIMAR…CINSTE TIE…SI NU TE LASA…CANDIDEAZA IN CONTINUARE CA NOI O SA TE VOTAM …semneaza, pensionari si romii…

 11. NU STIU SINCER CAM CINE VA CREDETI UNII SA DATI CU PIETRE IN PRIMAR?FACE SI EL CE POATE..DUPA CE SE DISTRUGE TOT CE SE POATE IN ACEST ORAS ASTEPTATI SA VINA PRIMARUL SI SA REPARE STRICACIUNILE VOASTRE MA REFER LA CEI CARE SE STIU SI SE SIMT…DE PARCA EL AR FI DUMNEZEU.AVETI PREA MULTE ASTEPTARI DE LA UN SIMPLU OM.TOTI ZIC CA SE CHELTUIE PREA MULTI BANI CU ZILELE BUHUSIULUI DAR DAK SUNTETI ASA NEMULTUMITI CE CAUTATI LA SPECTACOLE SI CE MAI ORGANIZEAZA DOMNUL PRIMAR.ESTE UN OM PAINEA LUI DUMNEZEU IAR CEI CARE IL CRITICA SANT NISTE NERECUNOSCATORI

 12. Ramona ,poate ai treaba si noi te retinem,esti OARBA nu vezi ce-i in ORASUL asta…K DE LA REVOLUTIE NU S-A MAI FACUT NIMIK…TREZESTE-TE FATO…. SI NU MAI MINTITI OAMENI IN FATA…DESTEPTA-TI-VA BUHUSENI…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here