Spitalul „Prof. Dr. Eduard Apetrei” din Buhuși a implementat o serie de strategii pentru a atrage medici rezidenți și tineri specialiști, în ciuda faptului că se află într-un oraș mic. Printre aceste strategii se numără modernizarea infrastructurii spitalului, dotarea cu echipamente medicale de ultimă generație și crearea unui mediu de lucru atractiv pentru personalul medical.
În urmă cu câțiva ani, Spitalul din Buhuși funcționa într-o clădire cu multe lipsuri. Cu fonduri europene și bani de la autoritățile locale, managerul a schimbat lucrurile. Întâi a adus rezidenți pentru a suplini lipsa de specialiști, a cumpărat aparatură, iar secțiile care stăteau fără bolnavi au fost alocate pentru alte specialități. Numărul spitalizărilor de zi s-a triplat în câțiva ani, iar acum fac investigații imagistice și pentru spitalele mai mari din zonă.
Constantin Poiană, manager: „Am încheiat o colaborare cu un spital privat din zonă, ei nu au RMN, noi avem și pacienții lor vin la noi și efectuează aceste investigații. Am implementat în ultimele luni sistemul de telemedicină, ne gândim să înființăm specialități noi”.
Managerii spitalelor pot solicita Ministerului Sănătății acreditare pentru a forma rezidenți pe anumite specialități. După ce obțin documentul, pot merge în universitațile de medicină pentru a cere medici. Modelul de la Buhuși ar putea fi extins la nivel național, pentru a acoperi lipsa de personal din spitalele mici”