Ministerul Sănătății a organizat luni, 25 februarie, o dezbatere publică pe tema Masterplanului regional de servicii de sănătate pentru Regiunea Nord Est.
Întâlnirea a avut loc la Iași, iar din partea Ministerului Sănătății au fost prezenți Monica Isăilă, Director – Unitatea de implementare si coordonare programe și Tiberius-Marius Brădățan, Secretar de Stat.
Conform informațiilor prezentate de aceștia, aprobarea Masterplanurilor de Servicii de Sănătate reprezintă o condiție impusă de Comisia Europeană pentru deblocarea fondurilor necesare construirii Spitalelor Regionale.
Finalizat în mai 2018, Masterplanul pentru Regiunea Nord-Est a fost întocmit de consultanți străini și a avut în vedere indicatori din anul 2015. Aceștia nu mai sunt de actualiate, dacă este să avem în vedere investițiile efectuate la Spitalul Orășenesc Buhuși cu fonduri locale, guvernamentale și europene, precum și gradul de adresabilitate al unității buhușene.
Astfel, în documentul prezentat, modificarea propusă pentru spitalul buhușean era închiderea lui și transformarea în ambulatoriu, dată fiind distanța mică de SJU Bacău.
Din delegația județului Bacău, condusă de Președintele PSD Bacău, Dragoș Benea, au făcut parte și reprezentanții orașului Buhuși: Primarul Vasile Zaharia, Constantin Poiană, managerul Spitalului Orășenesc Buhuși, alături de Mihaela Dornescu – directorul financiar contabil și Alina Vrînceanu – director de calitate.
„E complicat să propui reducere de paturi și închiderea unor spitale în Regiunea Moldovei, cea mai săracă din țară, în condițiile în care anunți o investiție de 45 de milioane de euro la Cluj, într-un spital de neurochirurgie, de exemplu. Sigur că am avut nedumeriri și legate de faptul că nu se precizează în acest masterplan cum s-a ajuns la aceste reduceri de paturi și pe ce indicatori. Se propune diminuarea serviciilor spitalicești sperând ca astfel se vor îmbunătății serviciile de asistență primară (prin medicina de familie, n.r.). Am solicitat măsuri concrete, un plan concret, de îmbunățățire a asistenței medicale primare, care să fie mai aproape de pacient și care în acest moment sunt cam înțepenite, și abia după aceea să putem vorbi de o consecință firească de reducere a numărului de paturi, dar în timp, nu imediat. E simplu să spui că reduci paturi sau că închizi spitale, problema cea mai importantă este însă să ai și argumente, să ai și soluții. La Comănești de exemplu, trebuie făcută o optimizare, o eficientizare, însă la Buhuși sunt la momentul acesta indicatori care nu recomandă închiderea. Cât despre investițiile făcute în toate spitalele din județul Bacău, despre acestea nu s-a vorbit, dar au fost folosite ca argument de către toți managerii.”– a declarat senatorul Dragoș Benea pentru desteptarea.ro
În draftul propus pentru dezbaterea publică este luată în considerare o rată de ocupare a paturilor de 72,1%, la nivelul anului 2015, însă aceasta a crescut la 86,57% în 2017 și la 88,64% în 2018.
Managerul Constantin Poiană a luat cuvântul și a explicat de ce propunerea din Masterplan este o aberație: „Cum vă explicați următorul lucru: avem cea mai mare rată de ocupare din județ, cu un corp medical care acoperă toate specialitățile, dar suntem propuși pentru transformare în ambulatoriu în condițiile în care în alte zone din țară, spitale cu grad de ocupare 40%, rămân spitale.”
Deși este la doar 29 km de Spitalul Județean de Urgență Bacău, Spitalul Orășenesc Buhuși deservește o populație de peste 40 000 de locuitori.
„Masterplanul va fi aprobat, cel mai probabil în a doua jumătate a acestui an, dar cu total alte prevederi. Reprezentanții Ministerului Sănătății au promis că vor avea întrevederi cu reprezentanți din fiecare județ. Voi fi prezent și la acele întâlniri și voi susține interesele buhușenilor. Avem în curs de implementare un proiect cu fonduri europene în valoare de 6.395.477,42 lei pentru reabilitarea termică a clădirilor, și un alt proiect în stadiul de evaluare, „Reabilitarea, modernizarea și extinderea Ambulatoriului Spitalului Orășenesc Buhuși”, cu o valoare de 10.703.533,59 lei (aproximativ 2,28 milioane de euro). Alături de un management bun, toate acestea, la care se adaugă investițiile facute cu fonduri locale sau guvernamentale din ultimii ani pentru modernizare și dotare, fac din Spitalul Orășenesc Buhuși unul eficient și pur si simplu NU se pune problema închiderii lui” – a declarat primarul Vasile Zaharia.
Reprezentanți din toate județele Moldovei au participat la această dezbatere publică, cu toții fiind de acord că este nevoie de o eficientizare a serviciilor în unele zone, dar ceea ce propus consultantul în draftul Masterplanului este departe de realitate.
Buna seara . E de neconceput ca Spitalul Buhusi sa fie inchis , transformat in Ambulatoriu . De curand , am fost internata la chirurgie pt operatie de varice . Spitalul este curat ( nu se compara cu cel din Bacau ), am fost f bine tratata iar cadrele medicale sunt pe masura . Sper ca autoritatile sa analizeze bine situatia si sa ia decizia corecta . Multumesc .