Perspectiva trecerii spitalelor în administrarea comunitatii locale îi îngrijoreaza si pe buhuseni. Exista si aici teama ca onor guvernantii nu cultiva autonomia/descentralizarea decat pentru a crea, eventual, vinovati si de a gasi noi motive pentru desfiintarea unor spitale. La Buhusi, un calcul sumar arata ca facturile pentru utilitatile spitalului au, pentru un an de zile, o valoare de 7 miliarde de lei vechi. În plus, se adauga, firesc, si cheltuielile de reabilitare a retelei termice, a instalatiilor sanitare etc. Spitalul buhusean are o vechime de vreo patruzeci de ani si cere reabilitari mari. Va putea sustine firavul buget buhusean acest efort? “Veniturile noastre anuale sunt de aproximativ 22 de miliarde de lei vechi. O treime din aceste venituri ar trebui cheltuita pe relatia spitalului. Tot cam aceeasi valoare vor avea facturile achitate pentru scoli. Mai ramane o treime pentru rezolvarea celorlalte probleme. Va fi foarte dificil, spune primarul Ionel Turcea, dar…” Primarul evidentiaza si un aspect al finantarii pe care guvernantii îl ignora, de ani de zile: “Spitalul Buhusi deserveste si aproximativ 20 000 de cetateni din alte localitati. Firesc ar fi ca aceste localitati sa participe, proportional, cu resurse financiare necesare pentru functionarea institutiei. De ce sa purtam noi povara altora? Firesc ar fi ca legislatia sa aiba în vedere acest aspect. Acelasi lucru este valabil si pentru liceele care scolarizeaza elevi din alte localitati. Fiecare comunitate ar trebui sa participe la asigurarea finantarii acestor institutii. Si mai e ceva: problema restructurarii spitalelor este aruncata acum în sarcina noastra. Este clar ca guvernantii vor sa transforme multe spitale în centre sociale”.
Desi preluarea spitalului este privita ca o noua povara pe vechile suferinte bugetare, administratia locala buhuseana crede ca viata spitalului va continua sa palpaie decent, daca administratia centrala va tine seama si de propuneri precum cele de mai sus.
Ion Fercu – desteptarea.ro
O idee buna de pus in practica….poate asa o sa avem si noi un spital si sa nu mai facem drumuri la Bacau pentru orice…si mai cred ca s-ar gasi si bani pentru asta….nu poate fi o povara…
Buna ziua
Legea 215 prevede ca se pot face asociatii intercomunitare pe diverse domenii. In aceste conditii ar fi bine de realizat una cu specific medical.
Art. 11. – (1) Autoritatile administratiei publice locale au dreptul ca, în limitele competentelor lor, sa coopereze si sa se asocieze cu alte autoritati ale administratiei publice locale din tara sau din strainatate, în conditiile legii.
(2) Pentru protectia si promovarea intereselor lor comune autoritatile administratiei publice locale au dreptul de a adera la asociatii nationale si internationale, în conditiile legii.
Art. 12. – Autoritatile administratiei publice locale pot încheia între ele acorduri si pot participa, inclusiv prin alocare de fonduri, la initierea si la realizarea unor programe de dezvoltare regionala, în conditiile legii.
Solutia legala asadar exista.. numai ca trebuie pusa in practica.
Legea este din 2001… au trecut ceva ani decand nu a folosit nimeni cele 2 articole indicate inaite.
Acum este momentul
Toate cele bune
dr. ing. Rezmires Daniel
Spitalul din Buhusi trebuie sa functioneze, este o necesitate majora si nu trebuie desfiintat sub nicio forma ! Salut initiativa Primariei si se vad multe schimbari in BINE in orasul Buhusi. Felicitari domnului primar si consilierilor. SUCCES !!!