Spitalul Buhuși, reper național al respectului față de pacient

2.250

A III-a ediție a manifestării naționale ,,Rolul spitalelor Municipale, Orășenești, Mono-specialitate în îmbunătățirea calității actului medical; prezent și perspective”, organizată de  Spitalul ,,Prof. dr. Eduard Apetrei” Buhuși, în  parteneriat cu Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Grigore T. Popa” Iaşi și Asociația Evaluatorilor de Servicii Medicale, găzduită în perioada 2-3 septembrie a.c. de  Casa de Cultură ,,Elisabeta Bostan” Buhuși, a fost un succes. Evenimentul a fost acreditat de  Colegiul Medicilor, Colegiul Farmaciștilor din România, Ordinul Asistenților Medicali, Ordinul Asistenților Sociali și  A.N.M.C.S. și s-a adresat s-a adresat profesioniștilor din sistemul medical românesc – reprezentanți ai C.A.S., D.S.P., D.S.P. și ai autorități tutelare, manageri de spitale, directori medicali, medici de toate specialitățile, farmaciști, bioingineri medicali, directori de îngrijiri, asistenți medicali, asistenți sociali, responsabili cu managementul  calității din unitățile sanitare, evaluatori de servicii de sănătate și organizațiilor care reprezintă beneficiarii serviciilor de sănătate.

„În cadrul evenimentului au fost  organizate module dedicate medicilor, farmaciștilor, bioinginerilor medicali, managementului calității, asistenților medicali, asistenților sociali, protecției datelor cu caracter personal etc. In cadrul evenimentului a avut loc o întâlnire, cu participarea managerilor de spitale, a Asociației Spitalelor Publice (A.S.P.), în care au fost reiterate/ nuanțate obiectivele, rolul și scopul înființării acesteia: schimburi de experiență între spitale, atragerea de fonduri nerambursabile, încheierea de parteneriate între spitale, în beneficiul pacienților, uniformizarea serviciilor medicale etc. A fost vizitat, firește, și spitalul. Printre cei peste 700 de participanți s-au numărat lideri ai unor instituții județene, naționale și locale, personalități ale vieții medicale,  peste 100 manageri de spitale din toată țara.”, ne-a spus Constantin Poiană, managerul instituției, cel care  trimite mereu aplauze către corpul medical, dar și spre Ministerul Sănătăţii, DSP, Prefectură, Consiliul Județean, Consiliul Local/ Primăria Buhuși, către  cei din comunitatea locală care-i sprijină eforturile, dar și spre pentru managerii și specialiștii instituțiilor din județ și țară care cultivă colaborarea cu spitalul.

În urmă cu doar trei ani, încă se discuta cu mare patimă politică națională despre desființarea acestei instituţii. Exista riscul transformării sale în ambulatoriu.  Astăzi, acest spital a devenit reper național al evoluției și eficienței. Primarul oraşului, ing. Vasile Zaharia și managerul spitalului, Constantin Poiană, ne-au schițat reperele acestei transformări calitative spectaculoase din ultimii trei ani și jumătate.

Ofensiva investițiilor 

Cu ajutorul Ministerului Sănătăţii, Consiliului Județean, Consiliului Local și Primăriei Buhuși au fost realizate investiții care nici nu puteau fi imaginate acum trei ani. Acestea au generat o adevărată revoluţionare a bazei materiale. S-a investit, pornind de la argumentele medicilor și ale specialiștilor din fiecare domeniu de activitate, în aparatură, echipamente medicale, renovări, reabilitări. Iată câteva exemple: EGK-uri, monitoare de funcții vitale, analizoare gaze sanguine, hematologie, markeri cardiac, analizor hormoni / marker tumorali, analizor biochimie  pentru Laboratorul de analize medicale, analizoare Point of care pentru C.P.U. și compartimentul A.T.I., linie de endoscopie joasă, electrocauter, brat C mobil digital, radiocauter, platforma de electrochirurgie cu sigilare vasculară, tomograf în coerență optică, ecografe dedicate pentru radiologie, obstetrică-ginecologie, histeroscop, microscop operator, cameră izolată fonic, sistem complet de endoscopie digestive, mese operatii etc. Au fost schimbate lifturile și  montate panouri solare și fotovoltaice. Treptele de filtrare HEPA pentru Blocul Operator, înlocuirea generatorului vechi, de peste 50 de ani, linia de ambalare a mâncării gătite pentru Blocul Alimentar Central, utilajele pentru viitoarea spălătorie sunt alte repere.

Au fost create specialități noi: urologie, diabet și boli de nutriție, recuperare medicală. Alte specialtăți, precum O.R.L, ATI-COVID, au fost dezvoltate, fiind înființate compartimente cu paturi. Există peste 15 specialități  în Ambulatoriul Integrat și 17 specialități cu paturi, CPU, trei laboratoare (analize medicale, radiologie și imagistică medicală și anatomo-patologie), BFT. În curând, vor fi înfiintate următoarele specialități cu paturi: ginecologie, diabet și boli metabolice, gastroenterology. Laboratorul de radiologie și imagistică medicală va avea în dotare un CT și un RMN de ultima generație, într-un spatiu nou, cu circuite funcționale și dotari corespunzătoare. Informatizarea este completă.

Resursa  umană, o altă revoluție

În ultimii trei ani și jumătate, 30 de  medici au venit, și au și rămas, în  specialitățile pediatrie, neurologie, psihiatrie, chirurgie, urologie, radiologie, B.F.T., medicină de urgență, anatomo-patologie, O.R.L., oftalmologie, obstetrică-ginecologie, A.T.I., diabet și boli metabolice, epidemiologie. Nota bene, Ministerul Sănătății a acreditat spitalul ca formator de rezidenți, pe trei specialități, pentru început: medicină internă, boli infecțioase și farmacie. Considerat, în urmă cu puţină vreme, un spital cu  un corp medical  constituit în mare procent din pensionari sau medici în prag de pensionare, Spitalul ,,Prof. dr. Eduard Apetrei” are acum o  echipă întinerită, constituită din 50 de medici, asigurându-se un echilibru fericit al vârstelor. ,,La nivel de imagine, cumva, am fãcut uitat  statutul de spital orăşenesc. Suntem pe un alt drum, al performanței care aduce satisfacţii pacienţilor care ne sosesc și din alte județe”,  spune managerul spitalului.

Bugetul,  adaptat la nevoile pacientului

Spitalul nu are  arierate. Se asigură  echilibrul financiar în condiții de creștere alarmantă a prețurilor. Echipa medicală s-a implicat exemplar în gestionarea urmărilor celor două situaţii speciale: COVID-19 și războiul din vecinătate. Instituţia a fost printre primele din țară care a adaptat structura organizatorica la noile nevoi ale momentului.

În ceea ce priveste patologia non-COVID, toate secțiile spitalului au fost și au rămas funcționale, atât cele de cronici, cât și cele de acuți, la fel Ambulatoriul Integrat și Spitalizarea de Zi. Nu a existat nicio structură închisă de la declanșarea pandemiei. Mai mult chiar,  au  fost preluați, din județ și de la alte spitale, pacienți pentru specialitățile neurologie, medicină internă, A.T.I, boli infectioase, medicină internă, paliative si alte specialități. De la declanșarea pandemiei, au fost externați/ vindecați peste 1500 pacienți.

Acreditarea, o garanție a calităţi actului medical

Acreditarea din ciclul II a avut loc acum doi ani. Spitalul are acelaşi grad de acreditare ca și Spitalul Municipal de Urgență Moinești. Urmează, peste aproximativ trei ani, ciclul III al acreditării. Vizitele de monitorizare au evidențiat mereu calitatea actului medical. Inclusiv preşedintele Autorității Naţionale de Management al Calității a fost prezent în unele momente ale monitorizărilor.

Ce plusvaloare va aduce  pacientului această Conferință? Cum sunt privite acest eveniment profesional-științific, spitalul buhușean și oraşul Buhuși, în general, de către personalităţi naţionale, județene și locale? Să ascultăm câteva dintre aceste voci… (Ion Fercu, Florin Ștefănescu)

„Un spital dintr-un oraș mic poate să ofere servicii medicale de foarte bună calitate”

„Este o conferință care intră deja în zona tradițională și este importantă pentru că reflectă apropierea asistenței medicale specializate de cetățeni. Ceea ce faceți dumneavoastră la Spitalul „Eduard Apetrei” din Buhuși, pe care sper să am ocazia să îl vizitez și despre care am auzit numai lucruri bune, este un răspuns legat de faptul că un spital dintr-un oraș mic poate să ofere servicii medicale de foarte bună calitate, să atragă profesioniști care să lucreze în aceste spitale. Este vorba despre două lucruri importante aici: managementul spitalului pe de-o parte, care reflectă profesionalism și interes pentru pacienți, și un al doilea lucru important este legat de implicarea autorităților locale, pentru că cei care conduc din punct de vedere administrativ comunitățile sunt responsabili și cu sănătatea acestor comunități iar investițiile, preocuparea pentru dezvoltarea unităților sanitare este unul din lucrurile cele mai importante. Mi-aș fi dorit să fiu cu dumneavoastră dar trebuie să fiu prezent la întâlnirea miniștrilor sănătății din Uniunea Europeană. Vă urez mult succes și sunt convins că la sfârșitul acestei conferințe concluziile dumneavoastră ar putea să ducă la dezvoltarea unor modele de bună practică referitoare la dezvoltarea asistenței medicale spitalicești.”Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Mesajul Administrației Prezidențiale

  „Pentru a putea fi benefice, rezultatele în medicină trebuie să ajungă cât mai repede la toată comunitatea medicală, iar acest lucru nu se poate face decât prin educație medicală continuă și implicit prin acest tip de conferințe. Ați creionat un program științific cuprinzător ce cuprinde teme extreme de variate și de mare actualitate, inclusiv temele date de provocările aduse de Covid-19. Un sistem de sănătate cu adevărat centrat pe pacient presupune cooperare și comunicare între specialiștii din domeniul medical. Vă felicit pentru că ați inclus în programul conferinței un modul dedicat diverselor categorii profesionale: bioinginer medical, asistenți medicali, asistenți sociali, cu rol definitoriu în ceea ce privește succesul tratamentului dar și asigurarea calității vieții pacientului. Acest eveniment reprezintă un prilej extraordinar de networking, de facilități de acces la noutăți din domeniu, de schimb de idei și bune practici între profesioniști.”Conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial la Departamentul de Sănătate Publică

,,O comunitate mică, dar cu suflet mare, poate să ofere tuturor pacienților condiții extraordinare”

 „Nu pot să spun decât că sunt încântat să mă aflu aici, la Conferința Spitalului Buhuși, un spital care a ajuns să îmi fie drag pentru că, de la prima ediție, când am avut onoarea să particip, l-am urmărit de la distanță și l-am văzut cum a crescut. Aici se poate vorbi de un exemplu de bune practici. Este dovada cea mai clară că o comunitate mică, dar cu suflet mare, poate să dezvolte servicii medicale la un nivel la care să ofere tuturor pacienților condiții extraordinare de tratament, condiții de cazare, condiții pentru a putea face un act medical de calitate. Am văzut cât de mari sunt ambițiile și cât de mult se dorește să se dezvolte în continuare. Programul de achiziții al spitalului, care arată determinarea atât a oficialităților locale cât și a managementului spitalului de a dezvolta, de a dezvolta, de a dezvolta… Tema Conferinței ne arată viitorul. Noi trebuie să venim cu asistența medicală de calitate cât mai aproape de pacient. Trebuie nu doar ca marile centre universitare sau spitalele județene să concentreze practici medicale moderne. Trebuie ca peste tot să avem această posibilitate, și atunci și medicii vor veni către aceste orașe, către aceste spitale, pentru că generațiile noi asta își doresc: să poată profesa în condiții cât mai bune, să poată să își pună toate cunoștințele la contribuție și să ajute comunitatea în care se află. Cred că este direcția cea bună, este direcția în care trebuie să se dezvolte serviciile de sănătate. Sănătatea este un domeniu prioritar și nu trebuie să ne oprim niciodată din a dezvolta.”Dr. Tiberius Marius Brădățan, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății

,,Cei din municipiul de reședință ar avea multe de învățat din experiența pozitivă și seriozitatea acestui spital, a acestei comunități”

„Găsesc că este remarcabil că o comunitate mică, așa cum este cea din Buhuși, care nu are privilegiul accesului la resurse nelimitate sau îndestulătoare, este capabilă ca în jurul acestui spital și în jurul acestei conferințe să aglutineze atâtea resorturi și voințe locale, care, puse la lucru, conduc pe de-o parte la dezvoltarea spitalului pe niște investiții notabile realizate în ultimul timp, la primenirea acestei unități medicale și a calității actului medical prestat. Am descoperit aici exemple de bună practică administrativă și exemple de autorități ale administrației publice locale care au înțeles că doar pășind pe drumul compromisului administrativ onest și transparent putem ajunge la rezultatele pe care le dorim. Trebuie să subliniem că cei de la Buhuși au reușit performanța, pentru că s-a făcut vorbire de PNRR, să introducă în acest proiect un spital desființat și o secție fără proiect… Eu cred că toți cei din municipiul de reședință ar avea multe de învățat din experiența pozitivă și seriozitatea celor care, în parteneriat, primarul Zaharia și managerul Poiană, reușesc să schimbe la față sănătatea buhușeană și spitalul din acest oraș.” Lucian Bogdănel, prefectul județului Bacău.

,,Actul medical se bazează și pe infrastructura medicală”

 „În primul rând, trebuie să spun că, autoritatea locală are o mare importanță în dezvoltarea infrastructurii medicale. Cred cu tărie că actul medical se bazează și pe infrastructura medicală, ori, dacă noi, autoritățile locale, înțelegem să facem un parteneriat onest cu cadrele medicale, cu managementul din spitale, actul medical nu are de suferit. Consiliul Județean și-a propus de la începutul mandatului, în continuarea mandatelor anterioare, să investească în infrastructura medicală.” Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău.

„Spitalul nostru  a fost  un  învingător în lupta cu pandemia”

„În ultimii 6 ani de zile, preocupările Primăriei Buhuși s-au orientat spre două domenii esențiale pentru  cetățenii orașului: educația și sănătatea. Astfel, toate unitățile școlare au beneficiat de investiții majore, care au vizat reabilitarea, dotarea și economia de energie. Aceleași obiective au fost urmărite și la spital; chiar mai multe. A fost executată reabilitarea termică a clădirii, realizându-se, astfel, o economie de 50% a consumului de energie și un confort termic normal. Am dotat, împreună cu Ministerul Sănătății, cu aparatură de top, toate secțiile din spital. Reabilitarea, extinderea  și dotarea ambulatoriului cu aparatură RMN, CT, RX, îmbunătățirea capacității de răspuns la criza COVID-19, reabilitarea/ dotarea, cu finanțarea Consiliului Județean a blocului alimentar și  spălătoriei au reprezentat alte ținte atinse. Au fost atrase cadre medicale pentru toate specialitățile și înființate noi specialități. Au fost angajați medici tineri, cu o energie nouă, armonizându-se, astfel, activitatea acestora cu experiența  și profesionalismul cadrelor medicale existente. Condițiile de cazare au fost considerabil îmbunătățite. Gestionăm un proiect, finanțat prin PNRR,  pentru construirea de locuințe pentru specialiști. Criza pandemiei din anii 2020 si 2021 a demonstrat cât de binevenite au fost aceste măsuri. Spitalul nostru a fost  un  învingător în lupta cu pandemia. Ediția a  III-a Conferinței a reprezentat o recunoaștere a eforturilor întreprinse de buhușeni pentru îmbunătățirea actului medical, dar și un bun prilej de împărtășire a experienței participanților din celelalte spitale. Pe lângă numărul mare de personalități din lumea medicală, au participat și personalități marcante din zona administrativă: dl. prefect Lucian Bogdănel, dl. președinte al Consiliului Județean, Valentin Ivancea, reprezentanți ai Președinției, Ministerului Sănătății și ai Academiei de Științe, ai Autorității de Management al Calității în Sănătate, Serviciului județean de Ambulanță, DSP, ISU etc.  Prezenta acestora ne-a onorat, a reprezentat o confirmare a faptului că eforturile noastre depuse pentru sporirea calității actului medical destinat populației orașului, comunelor adiacente, și nu numai, și-au atins scopul. Mulțumim echipei manageriale a spitalului buhușean, tuturor salariaților și participanților la acest eveniment profesional-științific și le dorim succes în  activitate”. Ing. Vasile Zaharia, primar al orașului Buhuși

„Conferința organizată de Spitalul ,,Prof. dr. Eduard Apetrei”   Buhuși este o ocazie unică de a împărtăși  din experiențele  noastre, de a promova exemplele de bună practică. A fost un  eveniment medical cu un număr record de participanți, cu lectori de referință de la nivel național și din Republica Moldova. Această manifestare este una care așază  orașul Buhuși și spitalul nostru pe lista locațiilor, nu multe la număr, care organizează astfel de  venimente”.Ing. Constantin Poiană, managerul spitalului buhușean

Ion Fercu
Florin Ștefănescu
desteptarea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here