Spitalul buhusean, model de succes national

3.645

spitalul-buhusi-696x360

Statiunea Predeal a gazduit recent Conferinta nationala de management medical modern. Au participat si reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Autoritatii Nationale de Management al Calitatii din Sanatate, Ministerului Fondurilor Europene, Agentiei Nationale a Medicilor.

Spitalul Buhusi a fost singura institutie invitata ca sa prezinte aspecte cu privire la satisfactia pacientilor. Invitatia nu a fost intamplatoare. Spitalul buhusean se afla pe locul al II-lea in sondajul national care vizeaza calitatea serviciilor si satisfactia pacientului (vezi portalul calitatespitale.ro).

La conferinta au participat dr. Mohanad Toron, managerul spitalului buhusean, si Constantin Poiana, manager de calitate. Interventia celor doi, ca model national de buna practica – ,,Satisfactia pacientului inainte si dupa acreditarea A.N.M.C.”– a amintit de momentul critic al anului 2010 (pierderea credibilitatii, migrarea medicilor, insatisfactia pacientilor, reducerea numarului de paturi etc), reflectat si de ,,Desteptarea” (,,Spitalul buhusean in pragul colapsului”).

Atunci, noua echipa manageriala a spus: ,,Asa nu se mai poate!” Au fost elaborate strategii ale schimbarii, proceduri de lucru, protocoale, circuitele au devenit functionale, o structura de management al calitatii a dat tonul unor schimbari majore. A inceput, pe fondul reticentei la schimbare, pregatirea pentru acreditare.

,,Prioritatea noastra este pacientul!”, moto al schimbarii, a cucerit si inimi ale administratiei locale. Modernizarea sectiilor si circuitelor, infiintarea altor specialitati, cresterea numarului de paturi, imbunatatirea conditiilor hoteliere, modernizarile evidente ale bazei materiale, calitatea crescânda a actului medical au inceput sa atraga aplauze. Certificarea ISO 22000 a fost un prim succes. A-nceput sa se vorbeasca despre ,,un model de succes national”.

Premiul de excelenta pentru initiative in managementul medical, acordat de Ministerul Sanatatii, a venit firesc. La Buhusi au inceput sa soseasca medici si asistenti din tara, pentru a afla ,,secretul” schimbarilor spectaculoase. Viitorul? Crearea de noi specialitati, inlocuirea aparaturii medicale invechite, schimbarea mentalitatii, sporirea satisfactiei pacientului, mentinerea standardelor ISO 9001 si ISO 22000, implementarea standardului OHSAS 18001(managementul sanatatii si securitatii nationale).

,,Ne-a onorat faptul ca am fost invitati la aceasta conferinta, pentru a prezenta experienta noastra. Ne bucura aprecierile specialistilor, ale pacientilor, dar si faptul ca privim provocarile viitorului cu mare responsabilitate si optimism”, ne-a spus dr. Mohanad Toron.

Ion Fercu – desteptarea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here