Marți, 2 iulie 2013, începând cu orele 10:00, la monumentul Dreptcredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, situat în fața Sălii Sporturilor din Buhuși s-a oficiat o slujbă religioasă, închinată Sf. Voievod Ștefan cel Mare. S-a săvârșit slujba Acatistului Sf. Ștefan cel Mare și parastasul pentru cei adormiți întru Domnul. Slujba a fost oficiată de către părintele Vasile Cozma – protopop al Protopopiatului Buhuși, părintele Gheorghe Bârjovanu – paroh al parohiei Sf. Gheorghe – Orbic din Buhuși și părintele Ștefan Moldovan de la Parohia Sf. Înviere Buhuși.
La eveniment au fost prezente autoritățile locale, elevii și cadrele didactice de la Școala ,,Ștefan cel Mare,, din Buhuși și numeroși credincioși.
Monumentul Sf. Voievod Ștefan cel Mare din Buhuși a fost construit din inițiativa Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul – episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, cu sprijinul Primăriei Buhuși, cu prilejul Anului omagial Stefan cel Mare în 2004.
Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare (n. 1433, Borzești – d. 2 iulie 1504, Suceava), fiul lui Bogdan al II-lea, a fost Domn al Moldovei între anii 1457 și 1504. A domnit aproape 50 de ani, durată care nu a mai fost egalată în istoria Moldovei. În timpul său, țara a dus multe lupte pentru independență împotriva mai multor vecini, cum ar fi Imperiul Otoman, Regatul Poloniei și Regatul Ungariei. Mai multe dintre bisericile și mănăstirile construite în timpul domniei sale sunt astăzi pe lista locurilor din patrimoniul mondial.
După înfrângerea lui Petru Aron în “tina de la Doljești”, la 12 aprilie și la Orbic pe 14 aprilie 1457 – merge la Suceava și pe locul ce se chema câmpia Direptății va fi înscăunat.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat în ziua de 12 iunie 1992 cu zi de prăznuire și cinstire pe 2 iulie.