Sinagoga, reper in istoria comunitatii buhusene

14.768

sinagoga_buhusi_exterior

La mijlocul sec al XIX-lea, rabinul de Buhusi, Isac Fridman a întemeiat în Buhusi pe strada Alexandu Ioan Cuza, o curte rabinica. Cu 155 de ani în urma, in 1858, el a construit aici si Sinagoga care dainuieste si astazi. În fosta Curte rabinica (5400 m2) a functionat scoala rabinica si o baie rituala. Astazi, incinta are o suprafata de 1.516 m2.

Urmasii dinastiei Ruzhin au luat initiativa realizarii la Buhusi a unui loc de pelerinaj pentru evreii hasidimi. In acest sens, au restaurat sinagoga in anul 2007.

interior_sinagoga_buhusi

interior_sinagoga_buhusi3

“In perioada interbelica, in Buhusi locuiau peste 5000 de evrei. Era o comunitate foarte mare si puternica. Acestia traiau in foarte buna convenienta cu populatia crestina.” – ne-a spus Izu Butnaru, Presedintele Comunitatii Evreilor din Bacau.

Evreii buhuseni au avut roluri si statusuri deosebite, fiind economisti, ingineri, profesori, doctori, comercianti, impresari artistici. Pe unii dintre ei ii regasim ca sefi de promotie ai liceului buhusean. La Fabrica de Postav, mai ales, acestia au jucat roluri importante. Actuala strada 1 Mai era cunoscuta mai ales ca strada evreilor. Aici functionau si magazinele pe care acestia le gestionau. Multi dintre ei au emigrat incepând cu anii ’70. Dupa 1990, exodul a continuat. Putinii care au mai ramas s-au stins. Unii dintre ei, intr-o mare, mare singuratate si devalmasie a fiintei. In momentul de fata, in Buhusi nu mai locuieste niciun evreu. Recent s-a stins din viata si ultimul reprezentant al acestei etnii, distinsa doamna Altarescu. Sotul acesteia, David Altarescu, fusese mult timp liderul comunitatii.

interior_sinagoga_buhusi5

interior_sinagoga_buhusi6

interior_sinagoga_buhusi4

Originile cimitirului evreiesc, aflat in zona Mocani, pe langa fostul CAP, se pierd in urma cu aproape o suta de ani. Intr-un caiet special pastrat de paznicul cimitirului figureaza 498 de persoane decedate si inregistrate, mormintele acestora putand fi usor de localizat. In cimitir sunt mult mai multe monumente funerare si mii de decedati. In cimitirul evreiesc exista o incapere cu mormintelor rabinilor buhuseni si alta, alaturata, unde sunt inmormantate sotiile acestora. “Cei care vin si viziteaza locul, deseori lasa o hartie cu o dorinta, asemenea traditiei Zidului Plangerii.” – a adaugat  Izu Butnaru.

Comunitatea evreiasca din Buhusi a jucat un rol foarte important in dezvoltarea orasului, mai ales in perioada interbelica. Din pacate, povestea evreilor buhuseni este din ce in ce mai putin cunoscuta de tineri. In acest sens, Buhusi.NET, cu ajutorul Comunitatii Evreilor din Bacau, va organiza, în această toamnă, o campanie de informare si constientizare. Doritorii vor avea posibilitatea sa viziteze Sinagoga si sa afle mai multe despre fosta comunitate a evreilor buhuseni.

monument

interior_sinagoga_buhusi2

13 COMENTARII

  1. am citit ce ati publicat despre comunitatea evreasca din buhusi m am emotiont eu si parintii mei am locuit pe strada 1mai 63 tatal meu marcel incovici afost cantor de sarbatori s a stins din viata in1973 si ieste mormantat la cimitirul evreiesc din buhusi mi ar face multa placere sa aflu tot mai multe lucruri despre orasul meu de nastere buhusi cu tot respectul felicia

  2. ACEST OMAGIU SI RESPECT PENTRU ALTA DATINA DEMONSTREAZA FAPTUL CA CETATENII ORASULUI BUHUSI AU FOST SI AU RAMAS CETATENI CU CALITATI DEOSEBITE DIN PUNCT DE VEDERE MORAL
    NOI VA URAM SANATATE ,NOROC SI PROSPERITATE

    P.WEXLER
    ISRAEL

  3. Andra, la sfarsitul lunii septembrie, Buhusi.NET, cu ajutorul Comunitatii Evreilor din Bacau, va organiza o perioada de vizitare pentru grupuri. Vom posta toate detaliile la momentul respectiv.

  4. In acest articol mentionati « Urmasii dinastiei Tobias ». Va rog sa corectati. E vorba de dinastia Ruzhin. Tobias e probabil un representant al actualului rabin din Buhusi (la Bnei-Brak, Israel)

    Curtea din Buhusi a fost intemeiata de catre rabinului Isaac Friedman din dinastia Ruzhin (lideri spirituali, fondatorii Hasidismului).

    Fiul lui, Israel Shalom Yosef a preluat conducera curtii. El a avut 2 fete nascute la curte. Ginerii lui care au continuat impreuna conducerea curtii sunt rabinul Menahem Mendel Friedman (dinastia Ruzhin) si rabinul David Twersky din dinastia Chernobyl/Trisk (deasemenea, lideri spirituali, fondatorii Hasidismului).

    Ginerele lui Menahem Mendel, rabinul Isaac Friedman din Shpikov, a preluat conducerea curtii dupa decesul celor doi rabini. El a emigrat dupa razboi in Israel, a avut o singura fata. Fiul ei, Iacob Mendel Friedman, poarta titlul «rabinul din Buhusi» si continua traditia dinastiei la curtea din Bnei-Brak (linga Tel-Aviv).

    David Twersky a avut 2 fete nascute la curte. Una din ele a avut o fata care este mama mea, nascuta si ea la curte.

    Cu stima,
    David
    Paris

  5. Am intrat in curte si in sinagoga, era deschis peste tot, imi pare rau ca nu am gasit pe nimeni sa imi povesteasca ceva, despre trecutul sinagogii … foarte frumoasa si mandra

  6. tatal meu aram (adolf ) bacalu a fost in anii 20 directorul scolii evreesti din buhusi iar din 1927 dupa terminarii facultatii de drept dela Iasi a profesat ca avocat pana in 1945

  7. Recomand si îngrijirea Cimitirului Evreiesc,un Monument Istoric de altfel.Dacă cineva o să ia în considerare .O valoare importantă pentru istoria Buhușului,și nu numai.Mulțumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here