La fel ca anul trecut, „Buhuși, file de istorie”, simpozionul organizat de Primăria Buhuși, a deschis manifestările cultural-sportive din cadrul Zilelor Orașului Buhuși.
Zeci de buhușeni, elevi, profesori, reprezentanți au autorităților locale și alți pasionați de istorie au răspuns prezent invitației de a participa la această „lecție de istorie” organizată în Sala Mică a Casei de Cultură. Tema de anul acesta a fost „Istoria orașului Buhuși, dincolo de manualul școlar”.
Cei trei invitați ai celei de-a III-a ediții au prezentat întâmplări și detalii inedite din trecutul localității. Doamna profesoară Tinca Vârlan a deschis „lecția” cu rubrica „Știați că..”. De pildă, cei prezenți au putut afla despre faptul că familia Buhuș, pe linie feminină, descinde din neamul marilor feudali Stravici, familie ce a „descălecat” din Maramureș odată cu Bogdan I, întemeietorul Moldovei. Familia Buhuș a fost una dintre marile familii boierești, fiind menționată și de Dimitrie Cantemir în „Descriptio Moldaviae”. Un al membru de vază al familiei, Ioan Buhuș, a fost în repetate rânduri, caimacam al Moldovei. Bătălia de la Orbic, unde Ștefan cel Mare i-a tăiat capul lui Petru Aron sau faptul că armata lui Mihai Viteazu a trecut prin sabie așezarea noastră au fost alte întâmplări interesante relatate de doamna profesoară.
Sudentul la Facultatea de Istorie din cadrul UAIC Iași, buhușeanul Daniel Botezatu, a prezentat două articole de presă scrise de doi martori oculari ai unor evenimente din Buhușiul anilor ’30-’40. Ambele articole au fost primite de la domnul Pinchas Wexler și au fost publicate pe buhusi.net în trecut. Ele prezintă detalii inedite din viața cotidiană ale acelor vremuri.
- Societatea buhușeană din perioada celui de Al Doilea Război Mondial, prin ochii unui localnic evreu
- O fereastră către Buhușiul anilor 1930-1940
Preotul Gheorghe Crăciunescu, de la parohia „Sfânta Înviere”, a vorbit despre deja celebra icoană pictată lângă catapeteasma bisericii ctitorite de Toader și Ana Buhuș acum 201 ani, în 1817. Icoana respectivă îi înfățișează pe sfântul Teodor și pe sfânta Ana, mama Fecioarei Maria, unul lângă altul, lucru nemaiîntâlnit. Părintele Crăciunescu susține că există multe detalii care susțin ipoteza că pictorul anonim i-ar fi înfățișat chiar pe ctitorii bisericii și ai orașului în această icoană, lucru întâlnit în acele vremuri. Organizatorii simpozionului au împărțit în sală iconițe cu pictura respectivă. Preotul Crăciunescu a adus la eveniment Sfânta Evanghelie donată bisericii buhușene de Mitropolitul Veniamin Costachi imediat după sfințire, acum 200 de ani.
E foarte utila o incursiune in istoria acestui oras care este parasit de mai multi oameni in fiecare zi.
Mi-ar fi placut sa avem istoria orasului ca subiect la ora de istorie sau dirigentie, dar poate nu-i prea tarziu pentru elevii de azi.