Senatoarea Elena Mitrea a sustinut o declaratie politica: “AUTISMUL EXISTA”

2.447

Senatoarea Elena Mitrea a sustinut o declaratie politica: “AUTISMUL EXISTA”. Romania trebuie sa recunoasca si sa respecte drepturile persoanelor cu autism

2 aprilie este Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, o zi sarbatorita, in intreaga lume si in Romania prin grija parintilor copiilor cu autism si organizatiilor neguvernamentale implicate in problemele care tin de aceasta afectiune.

Astazi trag un nou semnal de alarma incercand sa lamuresc ca si in Romania, autismul exista,si ca nu putem nega la nesfarsit existenta autismului si nici drepturile persoanelor cu autism.Nu putem nega persoanele cu autism si familiile lor,pentru care autismul reprezinta o problema grava, extrem de actuala si de prezenta si care necesita neintarziat implicarea statului ca si obligatie constitutionala .

Romania are o lege pentru persoanele cu autism, pe care nu o aplica pentru ca ministerele responsabile nu au reusit sa se puna de acord de un an si jumatate asupra norme metodologice de aplicare .

Romania a ratificat Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati printr-o lege care traseaza o serie de obligatii care privesc si persoanele cu autism,si pe care deasemeni nu o respecta.

Romania este parte a Uniunii Europene care a elaborat Carta europeana a drepturilor persoanelor cu autism ,inca din 1996,din care pot sa amintesc drepturi pe care Romania anului 2012 nu le respecta:DREPTUL la o viata independenta si deplina in acord cu potentialul fiecaruia,-DREPTUL la un diagnostic clinic si o evaluare accesibile, obiective si corecte, -DREPTUL la o educatie accesibila si adecvata, – DREPTUL la consiliere si ingrijire corespunzatoare pentru sanatatea lor fizica, mentala si spirituala si as putea continua.

In 2007, Consiliul Europei a adoptat Rezolutia privind educatia si integrarea sociala a copiilor si tinerilor cu TSA,care cuprinde reglementari in domeniu, plecand de la premiza ca ,,persoanele cu TSA sunt cetateni cu drepturi depline ai Europei si daca li se asigura nivelul adecvat de educatie,ei pot fi integrati in societate si isi pot aduce contributia la aceasta,, .

Ori in Romania ,in domeniul educatiei exista dificultati de integrare scolara sau de acceptare in colectiv,lipsesc programele adaptate nevoilor copiilor si nu exista cadre didactice specializate in lucrul cu copii cu autism.

In 2010 a avut loc Conferinta europeana pentru actiune in autism ,care a stabilit Planul strategic de sanatate publica ,pe zece ani,,European Autism Action 2020,, precum si lista scurta de recomandari in domeniul TSA ,pentru tarile membre UE.

Aceasta prevede dezoltarea de catre fiecare stat membru ,a unei Strategii nationale pentru TSA, pentru punerea in aplicare a Cartei Drepturilor din 1996 si prevederea de clauze legislatie si obligatorii pentru serviciile de asistenta necesare persoanelor cu TSA,familiilor si ingrijitorilor,revizuirea legislatiei cu privire la adultii cu TSA si a planului de ingrijire si sprijin.

In Romania nu exista programe de cercetare cu privire la cauzele care duc la aparitia autismului.Dreptul la ocrotirea sanatatii si recuperarea acesteia , revine in principal familiei si reprezentantului legal al persoanei cu dizabilitati. Atributiile MS in domeniul ocotirii sanatatii persoanelor cu TSA,sunt de ordin general raportate la atributii cu privire la sanatate mintala.

In ce priveste diagnosticarea nu exista instrumente validate la nivel national pentru depistarea precoce a autismului,iar terapiile comportamentale necesare reabilitarii persoanelor cu TSA nu sunt decontate de catre CNAS.

Cu toate acestea in Romania societatea civila constituita in organizatii neguvernamentale se ocupa in principal de problematica copiilor cu autism,incercand sa alinieze Romania la recomandarile europene.Ultima realizare este elaborarea Strategiei Nationale pentru integrarea persoanelor cu TSA,care isi propune sa realizeze un cadru adecvat pentru implementarea si monitorizarea la nivel national a unor masuri concrete care sa asigure respectarea drepturilor persoanelor cu TSA in concordanta cu prevederile internationale pe care Romania ,ca membra a UE si in egala masura , ca stat care a ratificat Conventia ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilitati,are obligatia sa le respecte.

Aceasta este contributia statului roman la problematica privind autismul ,in situatia in care tari precum Canada ,SUA,Marea Britanie sustin problema autismului prin sporirea actiunilor de constientizare,sprijina si investeste in cercetarea TSA ,sau declara autismul ca o prioritate de sanatate nationala .Obama a mentionat autismul, impreuna cu bolile de inima si cancer ,ca una din cele trei probleme de sanatate vizate pentru investitii majore pentru cercetare stiintifica.

Aflata intr-o vizita tocmai in aceasta zona,referindu-se la sistemulde asistenta sociala,ministra muncii a afirmat ca “Avem motive de mandrie deoarece am demonstrat ca reforma asistentei sociale din Romania este un model bun de exportat, complexitatea si eficienta masurilor luate de noi fiind apreciate de expertii internationali,,.Poate ar fi trebuit sa spuna ce a insemnat reforma si cu ce sacrificii pentru cei carora s-a aplicat aceasta si aici amintesc doar ordonanta de Guvern, prin care asistentii personali ai persoanelor cu dizabilitati, inclusiv ai copiilor cu autism,au fost disponibilizati,iar cei care au scapat procedurii isi primesc salariile cu intarziere sau mai nou injumatatite.

Ii propun doamnei ministru Boghiceici sa-si declare sustinerea pentru persoanele cu autism prin adoptarea si implementarea Strategiei recent elaborate ,prin sustinerea propunerii de modificare a legii privind serviciile de sanatate ,educatie si sociale,aflata in dezbatere parlamentara si in adoptarea urgenta a normelor de aplicare a legii pentru persoanele cu autism.

In speranta ca sustinerea declarata a doamnei ministru,va fi una reala ,ii amintesc ca pana acum nici Ministerul Muncii nu a elaborat reglementari privind integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu TSA,ca nu exista nici macar statistici privind numarul persoanelor cu TSA, a caror comparatie ar demonstra ca fenomenul este in crestere si ca merita atentia statului roman .

2 COMENTARII

  1. Ca sa fii senator 4 ani de zile si sa dai unele semnale despre autism e tot un fel de autism, de data aceasta politic. Tara se distruge si doamna senator constata ca autismul exista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here