Se grabesc sa nu piarda banii
In primele 5-6 luni ale acestui an, spitalele publice si-au permis ceva investitii, insa incepand din iulie-august s-au multumit sa “supravietuiasca”. Spitalul din Buhusi, de exemplu, nu a achizitionat prea multe aparate (cel mai insemnat a fost analizorul de 50.000 de lei pentru laborator), dar a reusit sa realizeze reparatii capitale. “Am primit 180.000 lei de la Ministerul Sanatatii pentru inlocuirea tamplariei spitalului, ne-a declarat Carmen Pahoncea, manager interimar pana de curand. Ministerul Sanatatii ne-a alocat 200.000 lei pentru sectia Psihiatrie, bani cu care intentionam sa refacem acoperisul si sa reabilitam cladirea in care sunt bolnavii si spalatoria”. Proiectul pare lovit de ghinion. La primele doua licitatii, ofertantii nu indeplineau cerintele din caietul de sarcini. “Luni se incheie a treia procedura, dar daca nu selectam o firma, pierdem banii”. Si la venituri proprii sta prost Spitalul Buhusi: doar 3.000 de lei in acest an, cu care s-a platit un studiu de fezabilitate.
Carnea a disparut din meniu
Spitalul Buhusi se afla pe valul intresului administratiei locale, care a invesit generos în reparatii, igienizari interioare si exterioare, termopane, grupuri sanitare etc. Igiena este, aici, la ea acasa. Au confirmat aceasta nu numai ochii nostri, ci si marturisirile bolnavilor. Problemele sunt de alta natura. Cum stam cu asigurarea hranei? Consilierul Stefan Macovei glumeste si nu prea: „Cartoful si fasolea sunt vedete”. Bolnavii dau raspunsuri firesti, adica în doi peri, abordand zambetul stiut: „Am venit aici pentru sanatate, nu pentru mancare. Aici e spital, nu restaurant de lux…” Ec. Carmen Gabriela Pahoncea, contabil sef, spune: „Începand cu septembrie, carnea a disparut din meniu. Dar pana în septembrie am avut si carne. Mai cumparam pateu, branza topita…” Nimic nou; meniu romanesc… Mai cumpara bolnavii medicamente pentru tratament? Raspunsul este pozitiv. Din nou, nimic specific acestui spital. „În vara, zice consilierul Stefan Macovei, am avut ceva probleme cu salariile. Nu a existat la servicii medicale o acoperire conform contactului încheiat cu Casa… Dar nu poti iesi cu acordeonul în strada, ca sa-i chemi pe oameni sa se lecuiasca”.
Dar cum stam acum cu asigurarea salariilor? Rau. Zice din nou contabilul sef: „Conform contractului încheiat cu Casa, avem, la venituri servicii medicale, o depasire de peste cinci miliarde de lei. Numai ca, si în aceste conditii, pentru octombrie nu avem asigurata decat o finantare de aproximativ 40 la suta, pentru salarii, în vreme ce pentru luna noiembrie nu avem niciun leu. Nu s-a mai întamplat asa ceva în istoria spitalelor. În august era realizata mereu rectificarea de buget. Daca tot vorbim despre realizarile de la serviciile noastre medicale, ar însemna ca bolnavii sa aiba în meniu si pastrama, dar…” Noul manager al spitalului, dr. Marcela Mihai, pornind de la calitatea personalului medical si baza materiala, priveste cu optimism viitorul: „Situatia nu este foarte buna, dar mobilizarea tuturor eforturilor noastre are ca tel asigurarea unui act medical de calitate”.
Ion Fercu – desteptarea.ro