Scriitorul şi publicistul Ion Fercu a fost invitat la Ziua Naţională a Rusiei, la ambasada din București

2.555

Pe 12 iunie 2019, ruşii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Naţională a Rusiei, ocazie cu care vor fi organizate numeroase evenimente culturale şi sportive, în ţară şi la toate ambasadele şi consulatele Federaţiei Ruse din lume. În urmă cu 28 de ani, la 12 iunie 1990, primul Congres al deputaţilor poporului din RSFSR a adoptat Declaraţia de suveranitate a Rusiei. Potrivit unui decret prezidenţial, semnat de primul preşedinte al Federaţiei Ruse, Boris Elţîn, ziua de 12 iunie a fost decretată zi de sărbătoare naţională – Ziua Independenţei Rusiei, devenind, în 2002, „Ziua Rusiei”.

Cu această ocazie, la Ambasada Federaţiei Rusiei din Bucureşti, sunt invitate personalităţi marcante ale vieţii politice, de la preşedintele ţării, membri ai Guvernului, Academiei Române, reprezentanţi ai vieţii economice, sociale, culturale, ai instituţiilor de apărare a ţării şi societăţii civile.

Anul acesta, surpriză de proporţii pentru mediul cultural şi literar al Bacăului: la ceremoniile de la Ambasada Federaţiei Ruse a fost invitat şi profesorul, scriitorul, publicistul Ion Fercu, redactor colaborator al ziarului Deşteptarea. Poate că lumea se întreabă ce are Ion Fercu cu Federaţia Rusă. Nu, nu cred că are, încă cu siguranţă „ataşatul cultural” are ştiinţă că Ion Fercu este unul dintre cei mai buni critici literari ai literaturii ruse, cu precădere a lui Feodor Mihailovici Dostoievski, unul din cei mai importanți scriitori ruşi.

Rod al cercetării de-o viaţă, Ion Fercu a publicat, în 2018, la Editura „Junimea”, volumul „Prin subteranele dostoievskiene”, o carte remarcabilă, apreciată de critica de specialitate din România. Imediat, Ion Fercu şi cartea sa au fost oaspeţi de seamă ai Târgului de Carte GAUDEAMUS de la Bucureşti, iar academicianul Alexandru Boboc a luat în calcul o propunere pentru a i se acorda Premiul Academiei.
Acest lucru să fi stat la baza invitaţiei din partea Ambasadei Federaţiei Ruse, care l-a surprins până şi pe autorul „Subteranelor…”?

Să auzim şi opinia lui Ion Fercu.

„Excelenţa Sa Valery Kuzmin, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, şi soţia domniei sale, Natalia Kuzmina, m-au surprins deosebit de plăcut, invitându-mă la Recepţia organizată pe 12 iunie 2019, cu ocazia Zilei Naționale a Rusiei. Fireşte, invitația mă onorează. «Prin subteranele dostoievskiene», cartea mea publicată anul trecut, este, neîndoielnic, temeiul acestei invitaţii. Îi mulţumesc şi prietenului meu Dostoievski, așadar. Mi-a trimis apoi un mesaj şi doamna Natalia Muzhennikova, director al Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură, din Bucureşti, care, între altele, spunea că volumul meu «va ocupa un loc distinct în librăria Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură». Am confirmat Ambasadei că voi fi prezent la sărbătoarea Federaţiei Ruse.”

Cu siguranţă, prietenul şi colaboratorul nostru de aproape 30 de ani, se va întoarce cu frumoase impresii, pe care ziarul nostru va fi onorat să le publice.

Gheorghe Bălțătescu – desteptarea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here