Școala „Mihail Andrei”, model de integrare a minorității rome într-un proiect internațional Erasmus+

5.312

Parteneriatul strategic KA2 „Educational Integration of Refugees – A Classroom Approach” – 2016-1-IR01-KA201-016869 finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+ a reunit săptămâna trecută la Buhuși delegații din cele cinci țări implicate: Irlanda, România, Turcia, Italia și Germania.

Școala Gimnazială „Mihail Andrei” din Buhuși este partenerul Inspectoratului Școlar Județean Bacău în acest proiect. La școala buhușeană, invitații de peste hotare s-au întâlnit cu elevi aparținând minorităților rome, cu părinții și profesorii acestora și au participat la diferite activități social-culturale.

7

„Tema principală a acestui proiect Erasmus+ este găsirea unor metode de a rezolva problema integrării copiilor refugiați din zonele de război ale Orientului Mijlociu în diverse zone din Europa. Școala noastră a fost dată ca exemplu pentru modul cum am știut să integrăm populația de etnie romă din comunitatea noastră și cum am reușit să o atragem către școală. Musafirii au participat la mai multe activități organizate la ciclul preșcolar și primar. Ei au apreciat importanța activităților extrașcolare de tip nonformal ca metodă de atragere a copiilor la școală și de stimulare a integrării lor. Grupul a fost impresionat de sensibiliatatea copiilor, de tactul și priceperea cadrelor didactice implicate, cât și de baza materială a școlii și au apreciat preocuparea primarului Vasile Zaharia pentru asemenea activități.” – a declarat directorului instituție, prof. Ciprian Zaharia.

1

Primarul Vasile Zaharia a fost prezent la eveniment: „Datorită zonei de școlarizare pe care o gestionează de zeci de ani, școala are o vastă experiență în desfăsurarea activităților pentru atragerea și integrarea minorității rome în actul de învățământ. Astfel, se fac pași importanți în direcția ridicării nivelului de educație al localității. Implicarea cadrelor didactice în acest sens trebuie luată ca exemplu și de celelalte școli, iar participarea la astfel de proiecte internaționale aduce plusvaloare atât școlii, cât și localității noastre. Veți avea mereu sprijinul meu și al Primăriei în asemenea activități.”

2

3

8

4

5

6

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here