În Mocirla-Orbic se înalta case de poveste. 400 de orbicani sunt la munca în Occident. Orbicanii nu zic pâs în fata mafiei italiene. Cei mai mari infractori ai zonei au devenit… vulpile. Copiii orbicanilor au început sa finalizeze liceul, unii sunt studenti. Numarul infractiunilor a scazut foarte mult.
Prin 2002, comunitatea internationala era bulversata de faptul ca în înclestarea dintre locuitorii cartierului Orbic-Mocirla, Buhusi, locuit de rromi, si fortele de ordine au murit doi orbicani, în vreme ce unii politisti au fost raniti. De-atunci, mediatorii sociali si sanitari, consilieri ai primariei, politisti, cadre didactice, abordând problematica din perspectiva unui dialog permanent si sincer au reusit sa relaxeze relatiile cu aceasta comunitate.
Mocirla, catunul minunilor
Gheorghe-Nae Butuc, consilier al primarului cu probleme de rromi, zice însa sincer: „Strainatatea i-a salvat!” Din cele 500 de case, peste 400 de orbicani au plecat la munca în strainatate. „Cei mai multi lucreaza în Sicilia, în fermele de animale. Acolo sunt linistiti. Sunt si constrânsi de mafia italiana sa-si caute de treaba, sa nu comita infractiuni”, zice consilierul Nae Butuc. Probabil ca este o premiera mondiala: mafia pe post de educator. Educatia a prins. Nu exista rromi orbicani expulzati din Sicilia. Asta nu înseamna, Doamne fereste, ca ar trebui sa facem import de educatori sicilieni. Sa-i lasam sa-si faca treaba acolo. Banii câstigati încep sa fie investiti în Orbic. În Mocirla au fost construite în ultimii ani cel putin douazeci de case de poveste, „case tapane”, cum spun ei (termopane, gresie, faianta, apa curenta adusa „prin cadere” de la izvoarele zonei, televizoare, laptop-uri). În ultimii cinci ani, 80 la suta din case au fost renovate. Unii copii au început sa finalizeze cursurile liceale, altii studiaza la facultate. Au aparut si mertanele în zona. Vreo cinci orbicani au obtinut permise de conducere. Nota bene, politistii merg acum în zona ca în oricare alt cartier al orasului; relaxati. scoala din Orbic a implementat foarte multe proiecte sociale si educationale eficiente. Teama veche de izbucnire a unui conflict iminent la aparitia unui om al legii a disparut. Au început sa fie consemnate minuni: un orbican care a furat un berbec a fost convins de comunitate sa redea animalul stapânului. Mucalitii spun ca nici berbecului nu i-a venit a crede. Un cetatean din zona de jos a Orbicului, L.P., ni s-a plâns ca a ramas într-o noapte fara douazeci de gaini. Facând haz de necaz, omul ne-a spus ca, în premiera, gainile au fost victimele vulpilor, ca e pentru prima oara când vulpile devin vedetele infractiunilor… Schimbarea ierarhiei în topul infractorilor este o alta minune…
Doamnele vrajesc inimi si verighete italiene
Asta nu înseamna ca în Mocirla au fost puse bazele unui rai terestru. „În Orbic, spune agentul principal Florin Vizitiu, este acum o cu totul alta atmosfera. Numarul infractiunilor a scazut foarte mult. E drept ca unii mai fura material lemnos din padurile judetului Neamt, ca mai fura din unele curti din localitatile aceluiasi judet, dar nu mai e ca înainte. Patrulam zilnic în zona, cooperam cu politistii din Neamt, colaboram cu tot felul de mediatori, cu reprezentantii primariei si situatiile în care erau dispute cu câte doua sute de cetateni si era folosit armamentul au devenit istorie”. „Un singur urmarit general mai exista. E plecat în strainatate. Singurul care a facut-o mai de oaie în ultimul timp, cel care a taiat gâtul unui… mort, s-a întors si el din închisoare si este linistit. A facut-o la betie si îi pare rau”, mai zice consilierul Nae Butuc. Unii au început, timid, ce-i drept, sa lucreze în constructii. Cei mai multi sunt pensionari sau „asteptatori de bani din strainatate”. Unele doamne au început sa se emancipeze… occidental: au desfacut casatorii încheiate în România si s-au recasatorit cu italieni.
Daca mergi în Mocirla, auzi voci care pun la zid „drumul pieptis, aiurea de tot”, pe care nu poate circula masina pompierilor sau lipsa accesului facil la apa potabila. Vreo cinci fântâni ar putea ameliora situatia, dar, desi pânza freatica este doar la trei, patru metri adâncime, nu exista cultura initiativei cetatenesti pentru a sapa fântâni si se prefera ca apa sa fie adusa si de la o departare de doi kilometri. Primarul Ionel Turcea zice. „În Orbic-Mocirla s-au schimbat multe în bine. Eforturile comunitatii sunt acum rasplatite. Avem în vedere ameliorarea continua a situatiei din zona, inclusiv a infrastructurii. Prin eforturi comune, printr-un dialog devenit zilnic si sincer, vom reusi sa dam uitat stigmatul care a fost asezat pe statutul acestei comunitati”.
Dar mai e mult, mult de munca… Suntem în copilaria evadarii din cosmarul confruntarilor cu topoare si gloante. Pasii care au fost facuti sunt însa foarte importanti.
Ion Fercu – desteptarea.ro
Toate bune si frumoase domnilor ziaristi si aici ma refer la cei 2 editorialisti a caror articole apar frecvent prin paginile de fata.As fi vrut insa sa mai dati deoparte subiectele astea “frumoase” si sa rascoliti mai adanc in adevaratele probleme ale orasului!Uite umbla vorba prin targ ca un patron ar vrea sa mai dea de lucru la niste oameni, sa-si dubleze capacitatea de productie dar nu prea gaseste spatiu sa inchirieze. Spatiu ar fi dar mai greu cu chiriile astronomice cerute de unii “manageri” de soi.Lipsa locurilor de munca e unul din subiectele fierbinti ale orasului si nu cate doamne din Orbic s-au maritat sau ce activitati desfasoara domniile lor , alesii neamului!Cu stima!
Tiganu tot tigan ramane si Nae e un tigan si el,bea cu ei fac afaceri cu ei si normal sa vorbeasca de bine ,dar de ce nu intrebati lumea din jurul mocirlei si scrieti ce spun ei
bine ca au plecat in italia si unii chiar incearca sa se dea cu lumea dar e o vorba din popor ;nici rachita nu-i ca plopu ‘ nici tiganu nui ca omu.