Rusaliile – Obiceiuri și tradiții

2.641

rusalii

Luni, 20 iunie 2016 si Duminica, 19 iunie 2016, prima si a doua zi de rusalii sunt sarbatori legale.

Pogorarea Duhului Sfant sau Rusaliile este sarbatoarea crestina care comemoreaza pogorarea Sfantului Spirit asupra ucenicilor lui Hristos si se celebreaza anual la 50 de zile dupa Inviere.

La sate se pastreaza traditia conform careia credinciosii trebuie sa duca la biserica crengute de tei si nuc, pentru a fi sfintite. Cu aceste ramuri sfintite se vor impodobi, mai apoi, casele si icoanele, deoarece acestea au puterea de a alunga spiritele rele. In unele zone, pe langa tei si nuc, credinciosii mai folosesc leustean, usturoi si pelin.

O sarbatoare asa de mare si complexa, cum este cea a Rusaliilor, aduce cu ea o sumedenie de obiceiuri intalnite cu precadere in satele si orasele mai mici.

Pe langa multitudinea de traditii si obiceiuri, de Rusalii intalnim si o serie de superstitii, dintre acestea cateva mai cunoscute, sunt urmatoarele:
– In zilele de Rusalii nu e bine sa mergi la camp, pentru ca Ielele te pot prinde si pedepsi;
– De Rusalii nu se intra in vie, nu se merge in locuri pustii, pe langa paduri sau fantani fiindca te poti intalni cu spiritele rele;
– Cine lucreaza in ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarce nu cinsteste si pretuieste cum se cuvine ziua;
– De la Rusalii timp de 9 saptamani nu se vor mai culege ierburi de leac;
– In ziua de Rusalii nu e bine sa te certi cu altii fiindca vei fi “luat din Rusalii”, etc.

Dr Ioan MIRON medic primar de familie si doctor in stiinte medicale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here