RG19: Săptămână de neuitat pentru 25 de elevi ai Liceului Teoretic „Ion Borcea” Buhuși

4.234

Ca urmare a unei colaborări dintre Primăria Buhuși și Sportjugend Nordrhein-Westfalen (Germania), 25 de tineri buhușeni au fost invitați să participe la Youth Camp „BeUnited”, în orașul Duisburg, în cadrul Ruhr Games 2019. 

Selectați în urma unei proceduri stricte, cei 25 de elevi au participat la această tabără gratuit. Sportjugend Nordrhein-Westfalen a asigurat cazarea, mesele și activitățile, iar Primăria Buhuși, cu susținerea primarului Vasile Zaharia, a asigurat transportul grupului în Germania.

Nu este prima ediție a taberei Ruhr Games la care participă tineri buhușeni. Dacă în 2017 delegația buhușeană la această manifestare a fost compusă din 20 de elevi, cu vârste cuprinse între 14-21 de ani, anul acesta numărul a crescut la 25. Ca și în 2017, elevii au fost însoțiți în Germania de doamnele profesoare Andreea Cojocaru și Mihaela Rugină și de  consilierului primarului, Adrian Păduraru, inițiatorul proiectului.

Acțiunea a avut loc în perioada 18-23 iunie, iar programul a fost stabilit în tipicul stil german: la punct și virgulă. Totul a fost la superlativ, în complexul sportiv Sportpark Duisburg. Cazarea la hotelul de 15 etaje din cadrul Sportschule Wedau a fost la nivelul unui hotel de 4 stele, iar toate mesele au fost în stil bufet suedez.

Complexul Sportpark Duisburg

În luna mai, participanții au primit conturi individuale pe site-ul Sportjugend – LSB NRW, putând alege din peste 40 de workshopuri în fiecare zi.

Activitățile au avut, cu precădere, teme sportive, dar inedite pentru tinerii noștii: waterski, gliding (zbor cu avion ușor), scufundări, lacrosse, handbal, fotbal, Bubble Ball, archery (tir cu arcul), yoga, cricket, SAP (stand up paddle), dar și seminarii despre tehnologia VAR (arbitraj video la fotbal), importanța recuperării psihice la sportivi, VR și multe altele.

Această tabără de tineret a adunat sub aceeași umbrelă peste 600 de tineri din țări precum Polonia, Israel, Japonia, Marea Britanie, Spania, Cehia, Germania, Rusia, Turcia, Siria, Iran, ROMÂNIA și altele. Sloganul sub egida căruia s-a desfășurat, „Be United”, a fost unul ales foarte bine. În acest amalgam de tineri, buhușenii au interacționat fără nicio reținere cu semenii lor, indiferent de țara de proveniență, trecând peste barierele religioase, culturale, rasiale sau de limbă.

Rezumatul Taberei de tineret – RG 19 YouthCamp

Sâmbătă, 22 iunie, grupul a vizitat orașul Koln, iar ultima seară a cuprins momente artistice organizate de delegațiilor țârilor parcipante. Primii pe scenă au fost chiar buhușenii. După un scurt clip de prezentare al țării, elevii au dansat „Brașoveanca” și o horă, îmbrăcați în ia națională și cu tricolorul la brâu. Momentul a fost savurat de audiență, aceasta formând două hore în fața scenei și dansând în timpul melodiilor românești.

A existat si o zonă numită International Market, unde delegațiile au realizat standuri cu obiecte și produse reprezentative țărilor lor. Standul buhușenilor a conținut pliante cu orașul Buhuși, cu mănăstirile din zonă și cu cele din nordul Moldovei, obiecte handmade, vederi din diferite orașe importante, magneți și multe altele. Cozonacul a avut mare succes printre cei care au vizitat standul românesc.

Buhușenii au reușit să facă, din nou, o impresie foarte bună, și au venit acasă cu promisiunea că vor fi invitați și la următoarea ediție, ce va avea loc în 2021, în localitatea Bochum.

Galerie foto:

Despre ce a însemnat această experiență pentru elevii buhușeni, chiar în cuvintele lor:

David Purică, cls X-a C: Cu niste lacrimi in coltul ochiului vreau sa va spun ca a fost o tabara superba, mai ales petrecuta cu voi. Pe cativa v-am cunoscut de-abia acum, desi pare ca am fost la gradinita impreuna. Am ajuns sa aflu ca pot sa am si alte grupuri de prieteni, eu pana acum fiind inchis in cel pe care il aveam pana acum. Va multumesc enorm pentru ce mi-ati oferit si va urez o vacanta placuta in continuare, oameni frumosi!!! #BuhusiRG19

Delia Poiană, cls a XI-a A: O săptămâna a noutăților. O experiența ce a fost cu mult peste asteptarile tuturor. La început eram speriata și îngândurată.. era vorba de un colectiv nou in care nu as fi crezut ca ma pot integra atât de ușor. Emoțiile ma cuprindeau zi de zi, iar acum, as da timpul înapoi sa-mi pot petrece din nou nopțile împreuna cu familia mea.

Ariana Căprioară, cls a XII-A: Pentru mine tabăra a însemnat o oportunitate de a mă descoperi pe mine și de a descoperi oameni noi și frumoși pe care să nu-i uit niciodată. Au fost 6 zile magice și pline de aventură și distracție. ❤❤❤

Georgiana Lupan, cls a XI-a A : Nu a fost doar o tabara, ci o experiența de viața. Oameni noi, prieteni noi, cunoștințe noi și o noua oportunitate. Am văzut locurile si lucruri pe care nu credeam ca le-aș fi putut vedea dacă nu era tabăra asta. Un program încărcat exact cum trebuie, cu activități și amintiri de neuitat. Deja îmi este dor!

Giulia Găitan, cls a X-a A: Am să încep prin a spune că a fost o experiență minunata prin care am reușit să descopăr o mulțime de persoane noi și caractere diferite dar extrem de frumoase.Prin această experinta am invatat ca distracția se poate manifesta in mai multe feluri alături de niste oamenii minunați si plini de viata desi timpul a fost scurt dar intens petrecut .💙💙

Daniel Cercel, cls a XI-a A: Aceasta experienta a fost una deosebit de speciala. Am asteptat asta de cand am auzit de ea, ma gandeamca o sa fie o experienta frumoasa, ca o sa invat lucruri noi si o sa intalnesc oameni noi si deosebiti. Dar ca sa vezi, chiar a asa a fost, ba chiar indoit. Nu o sa uit niciodata aceste 6 zile, sunt extrem de recunoscator.

Andrei Simion, cls a XII-a A: Pentru mine programul “BeUnited Youth Camp Ruhr Games ’19” nu a reprezentat doar o tabără sportivă, ci un întreg stil de viață.O nouă viață care ne unește pe toți indiferent de religie si rasă, care promovează sportul si schimbul de experiență, deschizând noi orizonturi de idei.Am fost coplesit de emoții și cu greu am reușit să le stăpânesc când am văzut cât de repede au trecut aceste zile si mi-am dat seama că va trebui să îmi iau rămas bun de la noii mei prieteni.Vreau să mărturisesc că în urma acestei experiențe mă simt un alt om. RuhrGames2019 a fost cea mai frumoasă trăire a vieții mele! Vă mulțumesc!

Andrada Criste, cls a XII-a A: Am așteptat cu nerăbdare această tabară și totul s-a ridicat la nivelul așteptărilor mele. Datorită acestei oportunități am avut parte de cea mai frumoasă aniversare. Nu mi-am închipuit că voi împlini 18 ani alături de atâția oameni frumoși. Vreau să vă mulțumesc pentru această amintire, pe care o voi păstra veșnic în inima mea!

Gabi Rusu, cls a X-a C: Această săptămână a fost cea mai frumoasă din viața mea.Nici prin gânduri nu mi-ar fi trecut că va fi așa de frumos.Totul a fost perfect,de la staff și organizatori până la senzația pe care am avut-o în aceste 6 zile.Aș da orice ca să mă mai duc odată.În ceea ce privesc colegii nu am ce să zic decât lucruri bune.Cu toții am fost ca o familie.Nu voi uita niciodată această experiență unică.

Marilena Anghel, cls a XII-a A: Această tabără m-a făcut să realizez cât de important e sportul în viața mea, cât de mult l-am iubit dintotdeauna și cum va fi toată viața o parte din mine. Fiind o tabără sportivă, credeam ca e doar o coincidență, dar s-a dovedit mai mult decat atât: ceea ce te reprezintă este umbra ta, care te urmează oriunde te ghidează viața. Pe de altă parte, am învățat cât e de important să mă iubesc pe mine pentru a-i putea lăsa pe alții să mă iubească la rândul lor. Să împart zâmbete fiecarui om, indiferent de sexul, religia sau naționalitatea sa. Acolo eram cu toții aceeași, dorindu-ne să simțim viața, să ne facem prieteni noi, să iubim fiecare clipă ce trece și să nu uităm niciodată Ruhr Games 2019!
Maria Ursache: Niciodată nu m-aș fi gândit ca o sa îmi fac atâția prieteni în asa scurt timp, dar spre bucuria mea, m-am înșelat. Cu nostalgie va spun ca îmi lipsesc nopțile în care stăteam împreună și discutam despre diferite subiecte importante sau mai puțin importante. Din aceasta tabăra minunata, m-am ales cu foarte multe amintiri de neuitat și cu mulți prieteni. Va mulțumesc din suflet, deja îmi este dor de voi!

Diana Ursu, cls a XI-a A: Pentru mine aceasta tabara a reprezentat o ocazie unica de a interacționa cu persoane din diverse culturi, dar si de a-mi dezvolta abilitățile de comunicare. Ma simt onorată ca am luat parte la toate aceste experiențe minunate pe care mi le voi aminti mereu cu drag.

Delia Aga, cls a XII-a A: In aceasta tabara m-am distrat si am invatat multe lucuri. Distractia la ruhr games este inevitabila prin faptul ca aveam in fiecare zi la dispozitie un teren atat de mare destinat noua sa facem ce ne dorim acolo, petreceri in fiecare seara si mai ales faptul ca activitatile au fost selectate pe gustul fiecaruia. Acestea sunt lucruri pe care greu le poti obtine si greu ti le poti imagina. Programul ruhr games este unul pe care sper sa il adopt si acasa deoarece este unul nu doar productiv ci si distractiv cu diverse activitati sportive sau culturale, singura diferenta fiind faptul ca acasa lipsesc oamenii minunati cunoscuti in tabara. Am invatat ca toata lumea se poate distra indiferent de caracterul lui si ca oamenii pot face lucruri frumoase impreuna si pot fi prieteni chiar daca sunt diferiti, tot ce conteaza fiind implicarea si respectul fata de celalalt. Mi-am facut prieteni oameni care erau pana acum aproape de mine, dar pe care nu ii cunosteam foarte bine, iar despre unii chiar nu stiam ca au lucruri in comun cu mine si de asemenea, am intalnit oameni total noi de la toti ramanand cu siguranta cu minim un lucru bun. Un organizator spunea la sfarsit ca Ruhr games aduce impreuna comunitati, mentalitati si rase diferite aratand ca acestea pot convietui bine impreuna si voi incheia cu un citat de al sau care m-a impresionat: Ar trebui sa facem lumea o mare tabara Ruhr Games!

Isabella Ciobanu, cls a XI-a A: 6 zile, 600 de oameni. O experienţă importantă pentru fiecare dintre noi. Am cunoscut persoane si am legat prietenii. Abia astept sa reintalnesc candva aceleaşi persoane din tabara Ruhr Games. Ma simt încântată să stiu ca am facut parte din grupul care a reprezentat ţara, oraşul si liceul in această tabără.

Maria Ursache, cls a XI-a D: Niciodată nu m-aș fi gândit ca o sa îmi fac atâția prieteni în asa scurt timp, dar spre bucuria mea, m-am înșelat. Cu nostalgie va spun ca îmi lipsesc nopțile în care  stăteam împreună și discutam despre diferite subiecte importante sau mai puțin importante. Din aceasta tabăra minunata, m-am ales cu foarte multe amintiri de neuitat și cu mulți prieteni. Va mulțumesc din suflet, deja îmi este dor de voi!

Alexandru Pătrășcan, cls a X-a C:
Am petrecut o saptamana minunata
Alaturi de prieteni dragi
Cu care am petrecut momente
Clipe pe care nu poti sa le scapi

Mi-am facut prieteni noi
Si am invatat destule
O sa-mi aduc aminte de voi
Cand o sa ma iut in pozele cu noi

Sunt mandru ca mi-am reprezentat tara
In aceasta minunata tabara de vara
Si nu crad ca o sa uitati nici voi
Cum a fost acolo prima oara

Ne-am reprezentat tara
Cu mare mandrie , cu multa bucurie
Si am aratat strainilor
O alt fel de Romanie

Răzvan Teliță, cls a XI-a A: În primul rand aș vrea să vă mulțumesc tuturor pentru prieteniile noi pe care le-am clădit și pentru experiențele de neuitat împreună! Această tabără a însemnat o parte importantă a adolescentei mele. Mă simt norocos că am făcut parte din acest colectiv frumos. A fost o experiență nemaipomenită, pe care nu o să o uit niciodată. Am întâlnit cei mai deschiși, săritori și prietenoși oameni din toate părțile pământului. #BuhusiRG19.

Steffanie Mănciulescu, cls a XII-a A: Ruhr Games 2019.. o experiență ce îmi va rămâne intipărită în minte şi pe care aş dori să o repet. Am ajuns să cunosc mai bine colectivul din care am făcut parte, dar şi tradițiile altor țări. Oamenii au fost deschişi, respectuoşi, plini de energie.. energia acestei tabere a fost cea care ne-a unit indiferent de naționalitate, religie sau vârstă. Be united! ❤

Alex Turcea, cls a X-a B: Această experiență mi-a deschis fronturile către o perspectiva nouă a lumi nostre.În aceste 6 zile petrecute in campus am legat foarte multe prietenii noi si m-am distrat foarte mult.A fost o experiență de neuitat.

 


Viviana Corocea, cls a X-a C: Am fost și-am venit. Ceea ce a început cu o idee și un mare vis s-a terminat. O săptămână? Hah, mai bine spus 5 minute, atâtea s-au simțit trecând. 5 minute pline de adrenalină, prieteni și… și oameni pe care nici nu visam că îi voi întâlni: de la elevi la oameni care luptă pentru protejarea mediului, copii mici, copii mari, toți suntem copii si toți am avut ceva în comun timp de..ei bine, 5 minute,iar acest comun a fost o tabără. O tabără care a unit 18 colțuri ale lumii într-un singur loc fără să conteze diferențele de cultură,ba chiar asta a făcut-o să fie atât de specială. Toți împărtășeam tradiții specifice țărilor noastre și eram fascinați de lumea care ne înconjoară. Abia acum am realizat cat de diferiți suntem, dar totodată și cat de frumos este acest fapt. Greu îmi găsesc cuvintele, dată fiind multitudinea de evenimente petrecute in atât de puțin timp. Încă mă întreb dacă totul a fost un vis, un vis din care m-am trezit plângând. Un lucru mă surprinde la aceste lacrimi. Sunt dulci,dulci ca experiența pe care am avut ocazia să o trăiesc. O ocazie de care mă bucur că am profitat la maxim și în cadrul căreia am facut tot ce a fost posibil să fie perfectă și să mă simt cât mai bine. Lacrimile sunt greu de oprit când ceva atât de frumos se termină dar voi urma un sfat care spunea “Don’t be sad that it’s over, be happy that it happened”.

Timotei Moldovan, cls a XII-a C:
Un vis devenit realitate,
6 zile trăite la maximă intensitate!
Precum o familie noi am fost,
Nicio secunda nu trecut-a fără rost.⏳

Ne-am avântat cu încredere
Spre a descoperi
Locuri și persoane minunate,
Ce pe veci în inimă vor fi☺

Ce pot sa spun, am învățat,
Am povestit, ne-am și jucat.
O săptămâna plină, fără cusur.
Rămâi cu bine, tabăra Ruhr!💙

Alexia Stoica, cls a XII-a A:
Ruhr Games 2019 a fost şi este
O experienţă rezumată-ntr-o poveste.
25 de copii, uniţi de-un tricolor,
Veniţi să reprezinte demn patria lor.

În 6 zile aceşti copii ne-au arătat
Cum se distrează un român adevărat:
Pe scenă, unde nu şi-au ţinut în frâu
Patriotismul, dansând cu 3 culori pe brâu.

Sau la activităţi, fie în aer, apă sau uscat,
Entuziasmul a fost mereu nelimitat,
Și-n nopţile petrecute în hamac sau în hotel,
Unde nimeni nu ştia cine mai doarme lângă el.

Am vorbit limbi străine şi-am auzit germană,
Am invitat străinii să ne cunoască în persoană
La standul nostru, unde le-am pus capac
Cu gustul şi reţeta celebrului cozonac.

Și cu “Dragostea din tei”, cântată la unison,
Indiferent de steagul desenat pe ecuson.
Indiferent de continent, religie, ori etnie,
Nu ştiu pe nimeni să nu iubească draga noastră Românie.

Iar pentru voi, cei care aţi strigat cu mine,
Care aţi cântat şi râs fără a vă putea abţine,
Care v-aţi arătat sângele de român din vene,
Vă iubesc şi sunt pentru voi aceste 6 catrene. ❤

Andrei Mihalache, cls a X-a C: Aceasta saptamana m-a facut sa ma cunosc mai bine si am reusit sa ies din zona mea de comfort si sa ma deschid mai mult. La inceput nu am vrut sa vin din cauza fricii de avion, iar acum realizez ca era sa ratez una din cele mai frumoase experiente din viata mea din cauza unei temeri banale. Inainte sa ajungem in tabara nu credeam ca ma voi simti asa de bine, dar dupa ce am plecat de acasa o particica din mine spunea ca va fi extraordinar. Este uimitor cum sportul poate uni persoane atat de diferite,iar acest lucru m-a facut sa imi placa si mai mult sa imi intrec limitele. Va multumec tuturor pentru ca m-ati ajutat sa construiesc o amintire de neuitat!

Matei Nemeș, cls a X-a C: Ruhr Games este o aventura care nu poate fi explicata in cuvinte. A fost uimitor, locurile pe care le-am văzut, oamenii pe care i-am întâlnit, culturile pe care le-am descoperit, și “șaradele” de la 4 dimineața vor fi toate amintiri frumoase și importante pentru tot restul vieții mele. Oamenii care au organizat tabăra au făcut o treaba aproape excelenta, nu știu cine s-a gândit ca trebuie sa și plecam dar cred c-ar trebui concediat :). In concluzie, mergeți in Germania, chiar dacă nu intr-o tabăra, este un loc minunat și veți întâlni oameni și mai minunați.

Adelina Simion, cls a XI-a D: Ce repede trece timpul atunci când aștepți ceva cu așa mult entuziasm. Iată că tabăra mult așteptată, pentru care număram lunile, zilele, apoi orele, a trecut … Însă, prieteniile ce le-am legat, experiențele pe care le-am căpătat și amintirile celor mai minunate zile și nopți, vor rămâne tipărite adânc în sufletele noastre. Această tabără a fost o oportunitate uriașă pentru noi toți, pentru a încerca cât mai multe jocuri, sporturi și pentru a ne descoperi talentul, dar și pentru a comunica cu oameni de diferite naționalități, pentru a vizita și chiar pentru a te cunoaște pe tine însăți. Nu credeam că poate fi totul așa grozav, că pot fi așa distractive și interesante activitățile la care am luat parte, că pot cunoaște așa multe culturi, că pot lega așa prietenii și că va trece atât de repede, încât la final să ne pară atât de rău ca s-a terminat. Mă bucur enorm că am avut șansa aceasta de a participa la o astfel de tabără, cu astfel de oameni minunați.

Patricia Bitire, cls a X-a D:
Experiența de la Ruhr youth camp 2019 a fost una unica, incomparabilă cu orice alta tabăra, nu pentru că s-a ținut în Germania, ci pentru colectivul de acolo și felul diferit de socializare intre tineri. Dintr-un total de 190 de workshopuri, am ales 9 in total, cele mai diferite, cele pe care nu ai mai avea ocazia sa le faci , cel puțin în viitorul apropiat. Chiar daca cazarea se chema “hostel”, m-am simțit mai bine decât într-un hotel. Spațios, confortabil, cantina larga și mâncarea de restaurant, diferita in fiecare zi. Cele 6 zile au trecut într-o clipită, și alaturi de alti tineri dintr-un total de 17 tari, pot sa spun că acum cunosc de 17 ori mai multe culturi, obiceiuri și tradiții decât știam înainte. Sportul, dezbaterile, activitățile, dansurile și masa împreună mi-a oferit ocazia sa mă conectez cu oameni din toate părțile globului, și să arăt cultura românească unor straini ce încet mi-au devenit prieteni.

Prof. Andreea Cojocaru: Desi am participat la a doua editie a Taberei pentru Tineret Ruhr Games, experientele au fost cu totul noi si inedite. Pe langa faptul ca locatia a fost diferita, in Duisburg, cazarea a fost asigurata de Sportschule Wedau, intr-un complex sportiv modern, iar intre workshop-urile desfasurate s-au regasit si mult ravnitele sporturi de apa: water skiing, free diving, etc. Organizarea a fost impecabila, iar elevii nostri au lasat o impresie foarte buna, prin felul cum au interactionat cu participantii din celelalte tari, prin programul artistic prezentat pe scena si prin standul cu produse romanesti, la care s-au inghesuit copiii straini, sa guste cozonac, sa primeasca bratari handmade sau sa admire vederi cu tara noastra! In seara internationala, am purtat cu totii ie si brau tricolor. Am vizitat atat Duisburg, un oras cochet si linistit, cat si Koln, un labirint al cumparaturilor peste care vegheaza impunator Domul. Sunt foarte mandra de elevii nostri si de faptul ca am reusit sa participam, din nou, la aceasta tabara!

Prof. Mihaela Rugină: Probabil ca secretul succesului acestui proiect este ascuns chiar in spatele sloganului “Be united!” Tinerii au aflat ca pot fi fericiti impreuna, in viata reala, dincolo de singuratatea din spatele ecranului telefoanelor. Au trait sentimentul unitatii in diversitate si sunt foarte incantata ca am contribuit la aceasta si, de asemeni, ca am asezat pe harta multor oameni orasul Buhusi, Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here