Rezumatul stării rețelei de apă potabilă din Buhuși, într-o singură poză: cepuri de lemn, rugină și pierderi

3.167

Starea rețelei de apă potabilă din Buhuși poate fi rezumată într-o singură poză, cea de sus: cepuri de lemn, rugină și pierderi constante. În imagine puteți vedea o parte a conductei de aducțiune a apei ce vine de la stația de pompare din Poiana Morii.

Primarul Vasile Zaharia, într-o postare de pe Facebook, vorbește despre proasta gestiune a rețelei de către CRAB, dar și despre lipsa investițiilor atât de necesare pentru buhușeni.

Redăm mai jos întreg comunicatul:

În mod cert, problema cea mai mare pe care cetățenii din Buhuși sunt nevoiți să o înfrunte este cea a lipsei apei potabile cauzată de frecventele avarii apărute la rețea.

Acest lucru se datorează, fără doar și poate, rețelei foarte vechi din subteranul buhușean, dar și a lipsei investițiilor majore din partea operatorului – CRAB.

După cum știți, furnizorul de apă din orașul Buhuși este Compania Regională de Apă Bacău S.A. (CRAB). Primăria Buhuși a predat acestei companii întreaga rețea din oraș în anul 2008, odată cu aderarea UAT Buhuși la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Bacău (ADIB). Motivele au fost justificate: comunitatea locală nu putea susține din fonduri proprii investițiile majore necesare în rețea, iar ADIB promitea facitități în accesarea de fonduri europene pentru aceste investiții foarte necesare.

ADIB, prin CRAB, a realizat o investiție de 13 milioane de euro pentru o nouă stație de epurare a apelor uzate și pentru extinderi ale rețelelor de apă și canalizare. Urmează o altă investiție, tot din fonduri europene, pentru schimbarea conductei de aducțiune de la stația de pompare din Poiana Morii (5 km), o stație de denitrificare și înlocuirea a țevilor vechi de pe 10 străzi. Lucrările vor începe cel mai devreme în 2021, din păcate.

Departe de mine gândul de a le lua apărarea celor de la CRAB! NU sunt mulțumit de nivelul investițiilor și de ritmul lor de lucru! Avem deseori clinciuri atât verbale, cât și scrise, cu reprezentanții CRAB Buhuși și CRAB Bacău. Lipsa investițiilor, proasta mentenanță a vanelor și a rețelei, în general, precum și necunoașterea tuturor conductelor❗️fac ca apa să fie oprită pentru jumătate de oraș la aproape fiecare avarie.

Conducta de aducțiune ciuruită și cârpită cu cepuri din lemn (foto) rezumă foarte bine situația rețelelor vechi de apă din Buhuși! Până la investiția pentru noua conducta despre care vă spuneam mai sus, facem demersuri pentru înlocuirea de urgență a tronsonului din imagine.

Aș vrea să evidențiez un aspect foarte important: De la început AM INSISTAT ca orice investiție pe care o derulăm pentru modernizarea stăzilor să includă și înlocuirea rețelelor de apă și a întregii infrastructuri subterane de utilități, de fapt.

Am preferat să facem investițiile sănătos, să nu fim nevoiți să spargem străzile ulterior, pentru intervenții. A fost nevoie să refacem aproape toate proiectele existente la preluarea mandatului, în 2016, iar întârzierile în implementarea lor au fost inevitabile.

Amintesc aici următoarele șantiere:
– strada Văioagă – în execuție 
– strada Mircea Voievod – în execuție 
– strada Tineretului – Lețcana – finalizată
– strada Casa de Apă – finalizată
– strada Bodești – în execuție 
– strada Florilor – în execuție 
– strada Bucegi – în execuție 
– strada Dragoș Vodă – în execuție 
– strada Vasile Alecsandri – finalizată

Facebook: Vasile Zaharia

2 COMENTARII

  1. Domnule primar sunteti in administratia publica de aproximativ 20 de ani , ca vice-administrator public-primar-etc. Dumneavoastra nu aveti chiar nici o vina la starea asta ? E foarte usor de dat vina pe mostenirea veche dar nu spune nimeni nimic de delasarea de care da dovada cei pusi sa gestioneze starea de lucruri din orasul nostru .Acum ca se apropie campania electorala si implicit alegerile se ia atitudine .Dar pana acum nu se putea face ceva ca aceasta stare de fapt sa fi fost mai buna ? De la revolutie cea mai mare parte de timp a fost administratie PSD. Cea facut administratia pana acum ?

  2. DOREL ..buna ,eu am un comentariu la acest nivel nu cred ca mai putem fi afiliati la CRAB bacau,in primul rand au crescut ,pentru noi, costul unui metru cub de apa si mai mereu nu ne putem folosi de apa decat pentru baie si deloc pentru altceva ,am gasit la robinet rame vii si foarte multe pietis,nu mai vorbim de cat de mult calcar are blocand scurgere ,masina de spalat ,apa de bazinul de la wc deci cu ce ajuta acest CRAB sau cineva are plus valoare ,trebuie ,dupa parerea mea sa fie analizata de cei care vor fi alesi in coducerea primarie .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here