Revederea de dupa jumatate de veac si fetele lui Ianus

3.316

Promotie-1964

Un emotionant eveniment a tulburat viata târgului buhusean: s-au revazut absolventii promotiei 1960-1964. Din cei 31 de absolventi, aproape douazeci au sosit, pentru a se reintâlni cu adolescenta. Au venit din S.U.A, Canada, Israel, din diferite colturi ale tarii. Unii n-au putut veni, altii au trecut in lumea vesniciei.

Dorul revederii a fost de poveste. O colega a parasit patul unui spital din inima Transilvaniei, pentru aceasta intâlnire. A doua zi s-a reinternat. Covor rosu, pâine cu sare, flori, imbratisari, lacrimi de bucurie, momente de reculegere, o slujba religioasa, vizite la cimitirul evreiesc, sinagoga si la Manastirea Ciolpani, dans…

Fostii liceenii, dar si elevii/profesorii de astazi, au rostit alese gânduri de bun-venit. Dintre fostii profesori, au sosit la intâlnire Jean-Ioan Craciun, Maria Birladeanu, Elena Onisie, Ioan Cozma, Anica Draghin. Jean Craciun, fost inspector scolar general, evidentiind valoarea scolii buhusene, a spus: ,,Acest liceu este o adevarata clocitoare de inspectori…” Absolventa Rodica (Fisel) Balter, profesoara de astazi, sosita din Israel, zice poematic: ,,Nu stiu daca este vorba despre o sarbatorire sau despre o comemorare. Exact precum cele doua fete ale lui Ianus: una indurerata si alta vesela, amândoua traind, potrivit naturii umane, intr-o perfecta simbioza”.

Colega Mariana Rachieru-Cici adauga: ,,Cu siguranta, dragii nostri colegi si profesori plecati in ceruri vor zâmbi ingaduitori catre stele iar noi ne stergem lacrimile de pe obraz”. Nicolae Munteanu, colegul care a initiat/gestionat minunat aceasta intâlnire, aplaudat de toti, zice: ,,A fost o revedere de poveste!” O revista a revederii, minunat redactata, a ramas, ca fila de istorie, in analele liceului, dar mai ales in tezaurul cu amintiri al celor care s-au reintâlnit. O revedere care si-a stabilit o tinta generoasa: ,,Ne vom reintâlni, in fiecare an, in ultima zi de sâmbata a fiecarei luni iunie.”

Ion Fercu

1 COMENTARIU

  1. Felicitari tuturor ! m-a impresionat foarte mult sacrificiul celor care au venit la intalnire de la mii de kilometrii distanta ori de pe patul de spital. Din nefericire, la intalnirea de 20 de ani de la terminarea liceului (in cazul meu) n-au venit colegi care locuiau in blocul de vis-a-vis de cladirea institutiei. E un of de-al meu…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here