Reîntâlnire cu filmele copilăriei, la Buhuși, în weekendul 5-6 martie

1.179

O nouă sărbătoare în cinematografia românească se anunță în perioada 5-6 martie 2022, la Buhuși, acolo unde regizoarea Elisabeta Bostan va fi sărbătorită pentru întreaga activitate, chiar în orașul natal.

Printre invitați: Izabela Bostan, Manuela Hărăbor, George Mihăiță, Ileana Popovici, Laurențiu Damian, Bianca Brad, Mircea Diaconu, Medeea Marinescu și alții.

Festivalul CineCopilăria aduce la Casa de Cultură Buhuși un program de proiecții de film, expoziții de fotografie, lansări de carte și întâlniri cinematografice. Cu această ocazie, instituția de cultură va fi oficializată sub numele de Casa de Cultură „Elisabeta Bostan” Buhuși, iar regizoarea va fi numită cetățean de onoare al orașului. Printre primele nume deja confirmate la festival se numără apropiați și personalități marcante ale cinematografiei, cu care Elisabeta Bostan a colaborat de-a lungul anilor, unde amintim de Izabela Bostan, Manuela Hărăbor, George Mihăiță, Ileana Popovici, Laurențiu Damian, Bianca Brad, Mircea Diaconu și Medeea Marinescu (intervenție online).

Festivalul marchează și 50 de ani de la lansarea celui mai îndrăgit film pentru copii, Veronica, care va avea la Buhuși o proiecție specială, moment în care spectatorii se vor întâlni cu o parte dintre cei care au dat viață personajelor.

Cei mici, alături de părinți și de toți cei care iubesc producțiile renumitei regizoare, sunt așteptați și la proiecțiile filmelor Campioana, Mama, Zâmbet de soare și Promisiuni.

De asemenea, în cadrul festivalului va putea fi urmărit și un interviu video în exclusivitate cu regizoarea, realizat la începutul acestui an de Andrei Giurgia, în calitate de director al festivalului CineCopilăria.

„Ne bucurăm că (re)trăim CineCopilăria chiar aici, la Buhuși, acasă la doamna Elisabeta Bostan. Am crescut cu filmele dumneaei, producții care au bucurat generații și generații, iar acum îi dedicăm un film-festival.  Pentru astfel de evenimente este important ca autoritățile să sprijine cultura și festivalurile. La Buhuși, am găsit deschidere și, mai mult decât atât, o recunoaștere a valorilor. Ne place să ne gândim la marile noastre personalități din film cât sunt încă lângă noi, cât le putem mulțumi în față și le putem răsplăti munca de-o viață.

Am muncit mult la acest proiect, care a fost întârziat și de pandemie, dar mă bucur că, în sfârșit, ne-am adunat și, împreună cu echipa ARTIS, echipa de la Primăria Buhuși și de la Casa de Cultură „Elisabeta Bostan”, putem da start și putem gândi deja următoarele ediții”, precizează Andrei Giurgia, coordonatorul proiectului.

„O vorbă înțeleaptă spune așa: «Cine nu-și cunoaște trecutul, nu are viitor»! Datoria noastră este să ne cunoaștem trecutul, să ne respectăm valorile și să le promovăm. Doamnei Elisabeta Bostan, fiică a orașului Buhuși, îi suntem recunoscători pentru întreaga creație și pentru dragostea față de sufletele gingașe și pure ale copiilor. Să nu uităm: cu toții rămânem copii, indiferent de vârstă, ne bucurăm și ne emoționăm în fața lucrurilor frumoase. Vă mulțumim, doamna Elisabeta Bostan, pentru că existați, suntem onorați pentru că v-ați născut pe aceste meleaguri și vă iubim!”,spune Vasile Zaharia, primarul Orașului Buhuși.

Programul complet al festivalului va fi anunțat pe site-ul www.elisabetabostan.ro și pagina de facebook CineCopilăria.

Intrarea la eveniment va fi liberă, cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

_______________________

Organizator: Primăria Orașului Buhuși

Produs de: Asociația ARTIS

Partener media principal: Europa FM

Susținut de: Cinemaraton

Cu sprijinul: Dacin Sara, UCIN 

Partener de ospitalitate: Podu’ cu lanțuri

Sponsori: Mageca, Inter Trans Com, Zizin, Stofe Buhuși, Bonito, Aqua Vitamin

Parteneri: Romfilatelia, ASJ, NIKI, Encourage People 

Parteneri media: Agerpres, Antena 3, Radio România Iași, Radio România Cultural, Evenimentul Regional al Moldovei, Itsy Bitsy, VIVA FM, Movie News, Plus TV Bacău, Revista Ateneu, inoras.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here