Regizoarea și scenarista buhușeană Elisabeta Bostan împlinește 87 de ani

2.902

Regizoarea și scenarista Elisabeta Bostan, emblemă a filmului românesc pentru copii, s-a născut la 1 martie 1931, în localitatea Buhuși, județul Bacău. A absolvit Colegiul Național “Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț.

Elisabeta Bostan, regizoare — 2005

Elisabeta Bostan, regizoare — 2005

Pasionată încă din liceu de punerea în scenă a pieselor de teatru clasice românești, s-a înscris la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” din București, secția regie, pe care l-a absolvit în 1954. Profesoară de regie, a fost decan al Facultății de Film din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografie, membră a Uniunii Cineaștilor din România.

De-a lungul carierei, dedicată în mare parte filmelor pentru copii, a scris și regizat peste 30 de filme de lung și scurtmetraj, pentru care i s-au decernat zeci de premii naționale și internaționale. În munca sa, a folosit adesea ca sursă de inspirație operele unor autori consacrați, precum Ion Creangă, Cezar Petrescu sau Petre Ispirescu.

Elisabeta Bostan a debutat în anul 1958, cu două scurtmetraje, documentare etnografice: “Trei jocuri românești” și “Cloșca cu puii de aur”. A realizat, apoi, “Hora” (regie și scenariu — 1959), “Nuntă în Țara Oașului” (1960, în colaborare cu Mihai Bucur, la care a scris și scenariul), “Năică și peștele” (1963, regie și scenariu).

În 1961, a regizat primul film de lungmetraj, “Puștiul”. Au urmat alte filme pentru copii, la care a semnat atât regia, cât și scenariul: “Pupăza din tei” (1965), “Amintiri din copilărie” (1965), “Tinerețe fără bătrânețe” (1969), “Veronica” (1972) și “Veronica se întoarce” (1973), la ultimele colaborând cu scenarista Vasilica Istrate.

Din bogata sa filmografie mai amintim: “Mama” (1976), “Saltimbancii” (1981) “Promisiuni” (1985), “Unde ești, copilărie?” (1987), “Zâmbet de soare”, “Desene pe asfalt” (1988), “Campioana” (1989), “Telefonul” (1991), “Iza-Bella” (2007). A regizat, de asemenea, cunoscutul serial de televiziune “Fram”.

În 1996, Elisabeta Bostan a fondat festivalul de film studențesc CineMAiubit. A devenit o autoritate recunoscută și în afara țării, în domeniul filmului cu și despre copii (scurt și lungmetraj), primind numeroase premii, distincții la festivaluri internaționale, printre care: Premiul pentru cel mai bun film folcloric la Săptămâna internațională a filmului de folclor și turism de la Bruxelles (1965 — “Nunta în Țara Oașului”); Premiul Asturias pentru cea mai bună regie la Festivalul internațional al filmului de la Gijon și Premiul pentru regie la Festivalul internațional al filmului pentru copii de la Moscova (1967 — “Năică și barza”); Premiul special al juriului la Festivalul internațional al filmului de la Moscova, Medalia de aur la Festivalul internațional al filmului de la Mar de Plata și Placheta de aur la Festivalul internațional al filmului de la Teheran (1969 — “Tinerețe fără bătrânețe”); Medalia de bronz pentru cel mai bun musical la Festivalul internațional al filmului de la Moscova, (1973 — “Veronica”); Premiul special al juriului la Festivalul internațional al filmului de la Moscova și Cupa de argint la Festivalul filmului pentru copii de la Giffoni Valle Pianna (1977 — “Mama”);

Cu seria “Năică”, a obținut, între anii 1964-1968: Marele premiu Pelagro d’oro și Marele premiu al juriului la Festivalul internațional al filmului pentru copii de la Gijon, Spania; Premiul pentru cel mai bun film pentru tineret la Festivalul internațional de la Tours și Marele premiu la Festivalul internațional al filmului de la Teheran; Mențiune specială la Cannes; Premiul pentru cel mai bun film pentru copii la Festivalul filmului de la Mamaia; Premiul pentru cel mai bun film la Festivalul internațional din La Plata, Argentina.

A mai obținut: Premiul de regie ACIN (1982 — “Saltimbancii și 1986 — “Promisiuni”); Premiul de regie la Festivalul de la Costinești (1985 — “Promisiuni”); Marele premiu la Festivalul internațional al filmului de la Cairo (1990 — “Campioana”); Premiul Aristizza Romanescu (2007); Premiul Gopo pentru întreaga activitate (2009).

elisabeta bostan2

Regizoarea Elisabeta Bostan (Premiul special pentru întreaga activitate), la cea de-a III-a ediție a Galei Premiilor Gopo, eveniment organizat de Asociația pentru promovarea Filmului Românesc — 2009

În iunie 2015, Elisabeta Bostan a participat la Festivalul Internațional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna, din județul Alba, unde trei dintre filmele sale — “Amintiri din copilărie”, “Saltimbancii” și “Mama” — au fost difuzate gratuit pentru copiii prezenți la eveniment.

Elisabeta Bostan este regizorul care rămâne în istoria cinematografiei românești prin secvențele în care chipurile copiilor descoperă lumea, o lume plină de iubire, de speranță și de candoare.

AGERPRES (Documentare — Cerasela Bădiță; editor: Andreea Onogea, editor online: Gabriela Badea)

14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here