Protopopiatul Buhusi a fost sfintit

5.007

(c) desteptarea.roTarg cu o veche traditie religioasa, manastireasca si bisericeasca, Buhusi revine in centrul atentiei prin reinfiintarea Protopopiatului. Manastirea de maici Ciolpani fiinta aici inca din secolul al XII-lea, in vreme ce manastirea Runc este zidita in vremea domniei lui Stefan cel Mare. Biserica „Sf. Inviere”, ultima ctitorie moldava construita in stil medieval, se apropie de sarbatorirea a 200 de ani. Desfiintat in 1968, pe cand protopop era preotul Nica, Protopopiatul Buhusi a fost reinfiintat incepand cu 1 aprilie, 2010. Sediul Protopopiatului, care apartine de Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, se afla la biserica „Sf. Nicolae” Buhusi, intr-o cladire recent renovata, unde isi vor desfasura activitatea cinci salariati. Protopop a fost numit parohul bisericii Buda-Blagesti, preotul Vasile Cozma.

Oaspeti din toate zarile

Ieri, la biserica „Sf. Nicolae” fost mare sarbatoare. In cadrul unei impresionante ceremonii religioase, a fost instalat protopopul Vasile Cozma iar sediul a fost sfintit. Din partea Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului a participat P.S. Episcop Ioachim Bacauanul. Aproape o suta de preoti din localitatile bacauane Buhusi, Racova, Blagesti, Garleni, Itesti, Filipesti, dar si din asezarile nemtene Romani, Bahna si Moldoveni – care fac parte din structura Protopopiatului Buhusi – au participat la aceasta ceremonie. Printre invitati prezenti la ceremonie s-au numarat stareta manastirii Ciolpani, Lucia Chirvase, Tudorita Lungu, subprefect, Dumitru Braneanu, vicepresedinte al Consiliului Judetean, senatorul Elena Mitrea, primari, enoriasi.

Slujba emotionanta

P.S. Episcop Ioachim Bacauanul a fost intampinat, la intrarea in curtea bisericii „Sf. Nicolae”, de soborul de preoti, cu „Pe arhiereul nostru il pazeste”. Emotionanta slujba a culminat cu instalarea protopopului. In cuvinte alese, PS Ioachim Bacauanul a vorbit nu doar despre misia bisericii, in general, ci si despre rolul protopopului Vasile Cozma, al tuturor enoriasilor. A urmat sfintirea sediului Protopopiatului, care deja a devenit functional. „Infiintarea Protopopiatului Buhusi este de bun augur, ne-a spus preotul paroh al bisericii «Sf. Nicolae», Puiu Breahna. Ne-am bucurat mult pentru aceasta initiativa a P.S. Episcop Ioachim Bacauanul si am oferit, ca sediu, casa parohiala pe care am renovat-o impreuna cu mai multi oameni”. „Credem ca infiintarea acestei institutii este benefica si din perspectiva faptului ca vom economisi timp, sediul fiind acum mult mai aproape de parohiile noastre”, a adaugat parohul bisericii Valea lui Ion, preot Ioan Lupan.

Beneficiu spiritual si de imagine

Emotionat, protopopul Vasile Cozma ne-a spus: „Ma onoreaza aceasta sarcina. Impreuna cu toti preotii si slujitorii manastirilor din zona, voi conferi acestei institutii nobilul sau statut. Protopopiatul Buhusi va coordona activitatea administrativa, religioasa si filantropica a 40 de parohii si manastiri”. „A fost o manifestare impresionanta astazi. De vreo patru ani intreprindem demersuri pentru reinfiintarea Protopopiatului, ne-a declarat primarul Ionel Turcea. Pentru Buhusi vom avea nu doar un beneficiu de imagine, ci si unul social, de natura spirituala”.

Ion Fercu – desteptarea.ro

3 COMENTARII

 1. Proto-cum?Si cu ce ne ajuta pe noi(comunitatea)acest lucru?Asa zisa activitate filantropica a bisericii ortodoxe eu-scuzati-mi ignoranta-nu o cunosc.De la inceputul anului aud peste tot ca in sistemul bugetar nu se fac angajari,ci ca se vor face reduceri de personal.Oare cei cinci salariati nu sunt bugetari?Daca gresesc:Doamne,iarta-ma!
  Tin sa mentionez ca nu sunt atee si ca n-am nimic cu articolul in sine,domnul Fercu reusind inca o data sa realizeze o cronica fiind impartial.Ma deranjeaza doar increngatura asta din jurul Bisericii Ortodoxe,una specifica oricarei institutii din biata noastra tarisoara.

 2. mare afacere!
  dpdv religios ffff bine, comunitatea nu iese cu nimic castigata insa…
  titluri peste titluri, bani aruncati…fara nici un folos
  apropo, SUCCES la filantropismul pe care-l afisati!

 3. Te doare mintea ce se petrece in rindurile protilor. Masini,femei si bani multi franci adunati.Cand citesc pomelnicele in somn dupa ce pleaca baba din fata Sf Altar se trimit sms.Cui ? Cui vrea Domnul, Las ca-i bine plata si iertarea pacatelor in Ceruri prin urmare succes preacucernicilor parinti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here