Proprietarii au scos la vanzare Hanul Orbic

8.612

Hanul de la Gura Orbicului-Buhusi, monument istoric de arhitectura laica, a fost construit In a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, tip rates (han postal fortificat), si se numara, In urma cu vreo treizeci de ani, printre cele mai bine pastrate hanuri moldovenesti. Ratesul a jucat un rol important pe drumul comercial de pe Valea Bistritei. Aici poposeau carele ardelenesti si moldovenesti Incarcate cu marfuri. In fapt, astazi vorbim despre fostul rates Orbic, pentru ca el a ajuns o ruina… Timid, au Incercat sa-l restaureze comunistii, dar s-a opus Paul Niculescu-Mizil, cel care, facandu-si tacut manichiura, i-a raspuns unui oficial buhusean primit In audienta: „NU!”. Dupa 1990, proprietarii, carora comunistii le luasera cu forta cea mai mare parte din han, au reintrat In posesia acestei parti. S-a Incercat restaurarea monumentului istoric. A fost aprobata, In urma cu vreo zece ani, si o suma de patru miliarde de lei vechi, dar pentru ca monumentul nu apartinea comunitatii locale, restaurarea n-a fost posibila.

Negocierile Consiliului Local cu proprietarii hanului, In vederea vanzarii-cumpararii acestuia, au esuat atunci. Acum, proprietarii – Barladeanu Lucia, Anitei Gelu, Aanitei Angelina, Anitei Stelian, Danila Marioara – au trimis catre Primaria Buhusi o Instiintare de vanzare a Hanului Orbic (504 mp, plus un teren de 3.497 mp). Pretul solicitat: 420.000 lei sau 100.000 de euro. Proprietarii mai formulasera o asemenea Instiintare Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniul Cultural National Bacau, invitand statul roman sa-si exercite, conform legii, dreptul de preemptiune pentru cumpararea monumentului istoric. Institutia amintita a anuntat ca nu-si exercita dreptul la preemptiune, dar a apreciat ca „oportuna cumpararea imobilului de catre Primaria Buhusi”, apreciind ca „valoarea deosebita a cladirii (…) ar justifica investitia, cu atat mai mult cu cat reprezinta o marturie a traditiei negustoresti de pe valea Bistritei si poate duce la relansarea turistica a zonei”. Conform legii nr. 422/2001, „In cazul In care Ministerul Culturii si Cultelor nu Isi exercita dreptul de preemptiune (…), acest drept se transfera autoritatilor publice locale, care Il pot exercita In curs de 15 zile”. Consilierii buhuseni au analizat documentul si, dupa dezbateri In care n-au lipsit vocile contra, motivate de penuria bugetara, au aprobat, In principiu, ca monumentul istoric ar putea fi cumparat de comunitate. Ing. Vasile Zaharia, viceprimar, spune: „Nu Inseamna ca daca a fost luata aceasta hotarare comunitatea va si cumpara hanul. Exista o perioada In care putem exercita dreptul de preemptiune. Fiind vorba despre bani publici, va trebui realizata o evaluare a imobilului si terenului de catre experti. Nimeni nu poate spune acum ce valoare vor stabili expertii. Ne gandim ca este o buna ocazie de valorificare a unui monument istoric. Poate reusim accesarea unui proiect cu finantare europeana. Orasul Buhusi nu are niciun reper turistic foarte important. Hanul Orbic ar fi o sansa buna In acest sens”. Daca Primaria Buhusi nu va cumpara Hanul Orbic, proprietarii Il vor putea vinde unor persoane fizice. Potrivit legislatiei, In termen de 15 zile de la data vanzarii trebuie Instiintata Directia pentru Cultura si Patrimoniul National Bacau. In plus, indiferent de cine ar fi proprietar, orice interventie asupra monumentului, inclusiv schimbarea destinatiei, se efectueaza doar cu avizul Ministerului Culturii si Patrimoniului National.

Ion Fercu – desteptarea.ro

15 COMENTARII

 1. 100 de mii de euro e suma pe care a cerut-o primariei special ca sa zica ca nu-l poate cumpara (de unde sa aiba), iar mai apoi sa il vanda pe nik toata

 2. Indiferent cine il va cumpara,sper sa investeasca in el si sa faca o atractie turistica.Ar fi o oportunitate pt Buhusi,oras care in prezent nu se mai lauda cu nimic d.p. de vedere turistic.Ceva gen Hanu’Ancutei ar fi minunat,sa vedem turisti din toata tara venind la Hanul lui Stefan 🙂 in drumul lor spre manastirile din nordul Moldovei.

  • Cami nu cred ca o sa se faca mare lucru cu hanul in cazul in care va fi cumparat, in afara de strada principala din centru pana la gara in buhusi nu exista strada asfaptata cum se cuvine, nu avem alte atractii turistice pentru ca hanul sa se construiasca pe increderea ca vizitand alte puncte va fi vizitat si hanul. Nu stiu daca m-am exprimat prea bine dar un han in buhusi ar fi ca o frectie la piciorul de lemn sau ca un Burj Al Arab construit in desert

  • ERA o idee de a mea in urma cu 10 ani si nu numai ,prezentasem “Imaginea” noua pe care ar fi putut sa o dea un astfel de loc orasului ,participand la un proiect de dezvoltare economica locala in cadrul Primariei ….cand mai era ceva de vazut prin Buhusi …. si 100.000 € nu e mult ptr valoarea pe care o reprezinta.
   Trebuie sa fie cineva care sa stie sa faca marketing si nu numai dar sa cunoasca ceva despre turism

 3. Sunt de acord cu cami ! Dar slabe sanse sa se implineasca, cu mentalitatea de acuma …! Un han cu renume la soseaua nationala ar fi SUPER pentru orasul nostru ! Cum ne vom gospodari, asa il vom avea.
  Domnule primar, terminati si ce ati inceput la Runc si mai adaugati niste piscine pentru cei tineri, sa nu mai plece la Bacau si Piatra Neamt. Nu mai lasati treburile incepute si neterminate!

 4. Cum opresc turistii la crasma la bariera costisa,pot sa opreasca si la hanul lui stefan(daca asa se va numi)dar e drum lung pana acolo.Deocamdata sa vedem terminat in bine ceia ce este inceput in oras.Si daca vreunul va cumpara acel loc si va face altceva,asai in romania,ce vreti?Ar fi necesara o piscina la buhusi?Mai degraba sa ne gandim la spital

 5. Cand am vb de piscina, m-am referit la o afacere privata si nu la banii din fondul primariei. De spital va avea grija oricum primaria, nu-ti fa griji! De ce sa nu ne gandim si la tinerii nostri si nu numai, prin crearea unor spatii de agrement ?

 6. Eu am inteles ca vrei o piscina comunala pentru ca te-ai adresat”domnului primar”si nu domnului Turcea.Scuze.Dar asa cum spui tu,slabe sanse sa vedem ceva de genere in viitorul chiar si indepartat,daca vrei.Se castiga foarte putin cu asa ceva pentru ca si timpul este cum este dar si solicitanti sun putini.Acum se cauta investitii bune si bani imediat.Piscinele de la Piatra si Bacau sunt mostenire.Daca noua nu ne-a lasat nimeni o piscina mostenire……………..

 7. Ce pacat constat ca orice subiect nu este insotit decat de critici.Concret Hanul este un obiectiv important pentru Buhusi,si discutiile ar trebui sa se invarta in jurul valorii si actiunilor concrete care sa duca la salvarea acestui edificiu.Ce demers a facut orice critic abonat al acestor postari pentru a demonstra ca intereseaza sorta hanului sau a altor lucruri despre care doar critica.Cred ca la Buhusi lipseste initiativa cetateneasca,oamenii se ratacesc in critici si atat.Nu elogii ,dar nici statul pe margine si aratatul cu degetul nu duce lucrurile pe un drum mai bun.

 8. Pe jumatate are popa cozma parcate tractoare si acarete de 2lei,Vi se pare ca ar cumpara altcineva ceva acolo fara stirea lui?Se tegiverseaza vanzarea hanului de ani buni.Sant interese mari acolo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here