Promisiunea electorala, singura virtute

1.673

Presedintele Basescu a tras un semnal de alarma care merita a fi aplaudat: in campania electorala – care deja a dat in primul clocot prin culise – trebuie sa se renunte la populism. Mai mult, acesta spune ca „Romania trebuie sa ramana serioasa”. Sunt necesare aici doua scurte comentarii. Presedintele solicita aruncarea peste bord a populismului doar din cauza ca nu mai are interese electoral-prezidentiale personale? Secondo, s-avem pardon: sa ramana Romania serioasa la capitolul „electorale”? Dar cand a fost serioasa?

Nu cred ca se va renunta la populism. Haideti sa ne aducem aminte de cateva dintre trasnaile electorale ale ultimei campanii… in Roznov-Neamt, o candidata a promis ca va construi un metrou intre satele Chintinici si Slobozia. Primarele de Panciu se jura ca va darui o sosea suspendata care sa lege orasul sau de Magura Odobestilor, daca va fi reales. La Focsani, un domn promitea organizarea de parade lunare gay pentru homosexualii din oras si prezervative pe gratis, la tot poporul. La Bistrita, un candidat s-a angajat sa planteze atatia brazi in jurul orasului, cate voturi urma sa primeasca. Dupa ce vopsise electoral bancile de prin parcuri in culorile tricolorului, dupa ce propusese construirea unui tunel pe sub Dealul Feleacului, pentru a fluidiza traficul rutier, un clujean si-a dorit realegerea ca primar mizand pe faptul ca va asigura „apa ozonificata” pentru robinetul fiecarui cetatean.

La Tulcea, un cetatean a aprins fitilul electoral propunandu-si construirea unei „sosele rapide” intre Constanta si Delta Dunarii, care urma sa treaca prin interiorul poligonului militar de la Babadag, chiar daca trupetii americani se antreneaza pe-acolo. Un alt clujean si-a asumat povara de a schimba cursul raului Somes. La Navodari, mintile au fost puse pe jar de atmosfera unui circuit de Formula 1. Un pascanean si-a tras un slogan menit sa primeasca aplauzele ambelor sexe: „Toti pascanenii il adora. Toate pascanencele il vor”. Un buhusean, atribuindu-si roluri de zeu, a promis ca va aduce ploaia la vreme de seceta, ori de cate ori cetatenii o vor solicita. Sloganul bacauan „incearca si cu o femeie” a facut sa curga multa cerneala. Un brasovean a amenintat: „Ori sunt ales, ori ma impusc”. Promitea ca in caz de esec isi va zbura creierii in direct, la o ora de varf, intr-o emisiune televizata. Niciuna dintre variante nu a avut succes.

Asadar, credeti ca dupa ce-au reusit sa zamisleasca un univers politico-electoral atat de sprintar, vor renunta candidatii nostri la populism, la promisiunile trasnite? Nici in ruptul capului! „A fi politician, ne-a spus Churchill, inseamna sa fii capabil sa spui dinainte ce-o sa se intample maine, saptamana viitoare, luna viitoare, anul viitor, iar apoi sa poti explica de ce nimic din toate astea nu s-a intamplat”. in acest domeniu – singurul, de altfel – candidatii nostri exceleaza. Este singura lor virtute.

Ion Fercu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here