Profesor buhușean la lecția dezvoltării durabile franțuzești

2.657

oana_andrei_buhusi

Recent, prof. Oana-Maria Andrei, de la Colegiul „Ion Borcea” Buhuși, a participat, timp de o săptămână, la Amiens, în Franța, la seminarul “Développement durable et citoyenneté: enjeux éducatifs”, organizat de L’Académie d’Amiens și finanțat prin programul Pestalozzi, de Consiliul Europei.

Seminarul a reunit 18 profesori din Franța, Spania, Italia, România, Cipru, Grecia, Belgia, Bosnia-Herțegovina, Belarus, Bulgaria și Lituania, cărora li s-a adăugat, timp de două zile, și un grup de profesori din regiunea Picardie.

Obiectivele acestei activități au vizat atât diseminarea bunelor practici ale programului național implementat de statul francez, cât și motivarea cadrelor didactice din celelalte țări în derularea unor proiecte de dezvoltare durabilă.

Programul a inclus o prezentare a cadrului teoretic, dar și ateliere de lucru, favorizându-se schimbul de idei și de bune practici. Activitatea de formare a reprezentat un cadru excelent de stabilire a unor contacte, în vederea realizării unor proiecte de colaborare. Sintetizând această experiență, prof. Oana-Maria Andrei ne-a spus: „Ceea ce merită reținut este faptul că proiectele de dezvoltare durabilă implementate în școlile franceze nu-și propun ținte ‘mărețe’, unele urmărind poate atingerea unor obiective greu de apreciat de cei ca noi, obișnuiți cu proiecte destul de ‘stufoase’. Însă aceste activități reusesc să influențeze pozitiv conștiința civică și ecologică a elevilor, înca din primii ani de școală. Elevi de toate vârstele propun și se implică în asemenea proiecte, fără a aștepta o recompensă concretă, rolul cadrelor didactice fiind doar acela de a crea cadrul de desfășurare, de a acorda sprijin pe durata implementării proiectului și de a-i monitoriza activitățile”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here