Primiți cu horoscopul?

1.799

rp_fercu3.jpgChiar asa: primiti cu horoscopul? Nu va costa nimic si nu-i deranjul prea mare. S-ar putea sa aveti si-un oarece profit: v-ati putea imbogati, macar pe termen scurt, cu niste iluzii frumoase. Intr-o tara in care – usor, usor – chiar si dreptul de a avea iluzii frumoase risca sa ajunga sub ticalos obroc, acest profit nu-i de ici-colo. Tineti minte: s-ar putea ca intr-o buna zi sa iesim in strada pentru a solicita, imperativ, precizarea in Constitutie a dreptului fundamental de a ne amagi cu iluzii, hrana de baza a neamului nostru.

La chinezi, anul care sta sa dea coltul a fost, potrivit horoscopului, al caprei de lemn. In februarie, când a debutat acest an de tatatacapritata, in prima clipa, gândul m-a dus catre un an tragic, caci i-am decriptat intelesul in maniera mioritica: ,,Ta, ta, ta, capriţa, ta, / Vine lupu-n urma ta/Ta, ta, ta, capriţa, ta,/ Ne temem ca te-a mânca”. Apoi, când am sesizat esenta chinezeasca a cugetarii, mai-mai sa-mi fie sufletul luat la vale de speranta, caci mi s-a spus ca va fi un interval temporal ferice: armonie, toleranta, depasire eleganta de tensiuni, aventuri de toata isprava in amor clandestin, mari câstiguri pecuniare. Mi-as fi dorit ca anul acesta sa cocheteze cu eternitatea. Ceea ce a urmat stiti: atentate, incendii devastatoare, deranj in speranta etc. Mai mult un an al caprei râioase a fost 2015.

Cred ca pâna si caprele Irinucai lui Creanga, la cât de râioase erau, tinând mândre coada sus, ar fi strâmbat din bot la acest an al caprei de lemn. Stiu: ca sa-mi fie succesul garantat la iluzii, ma puteam orienta catre horoscopul japonez, unde, potrivit anului meu de nastere, 2015 ar fi fost anul Dragonului, unul doldora de simbolul puterii personale. In plus, in horoscopul japonez, trucul Zen te ajuta sa vânezi orice iluzie iti propui. M-am indragostit insa de cugetarea chineza antica inca din adolescentta, atunci când Cofucius mi-a soptit doua gânduri pe care am incercat sa le iau calauza: ,,Viata este cu adevarat simpla, dar noi insistam in a o face complicata” si ,,Gloria noastra cea mai mare este de a nu esua in a ne ridica ori de cate ori cadem”. Acum, de când cu anul caprei de lemn, incep sa am mari rezerve raportate la premonitia horoscopista chinezeasca. Si iaca, tot alergând dupa iluzii, ce m-am zis: la urma-urmelor, daca japonezii si chinezii au horoscop, de ce n-am avea si noi horoscopul nostru? Vorba lui Catavencu: ,, Pâna când sa n-avem si noi failtii nostri?” … Stiinta horoscopista mioritica ar fi putut propune pentru 2015 mai multe denumiri…

Ce-ati zice de anul sacalului, de pilda? Parca pare ceva mai viu decât anul caprei de lemn. Fireste, ati putea obiecta faptul ca acest carnivor rapace traieste mai ales prin nordul Africii, sudul Asiei si prin sudul Europei, asa ca de unde pâna unde sacalism de România? Cum de unde? Dar, când vorbim despre politicienii hrapareti si rapaci, nu facem trimitere la portretul scalalului? La câte aiureli am importat in ultimul timp, mai ales in morala, de ce n-am accepta si o jigodie feroce si exotica in peisaj? Macar ca termen de comparatie.

Dar de anul catuselor vesele ce-ati spune? Parca niciodata n-au zanganit mai mult catusele ca in acest an. Si ce veselie! Beciul Domnesc, interviuri spumoase la T.V., dezvaluiri de poveste, santaje, marfa de cancan… Unde se aude cel mai mic scâncet de catuse, hopa si foamea noastra de senzational! Dar ceea ce-i mai palpitant in toate povestile acestea este faptul ca incatusatii, multimilionari in euro, pot sa-si conduca nestingheriti afacerile mafiote si din inchisoare. Trai, neneaca! Sunt plimbati prin prin spitale de lux, pe bani statului, sunt incurajati/ajutati sa trudeasca in compania condeiului, ca sa devina ,,scriitori” in zeghe, beneficiaza de concedii si gratieri si, ce mai tura-vura, simt din plin gustul vietii. Tabere gratuite cu executare, nu alta! Cei mai multi, atunci când sunt facuti scapati de la mititica – datorita unor merite scriitoricesti sau conduite exemplare, din cauza unor boli care le-au asediat subit gingasa fiinta – realizeaza ca sunt cel putin la fel de bogati ca la debutul aventurilor in catuse.

Sau anul racului de baltoaca. S-ar fi potrivit pentru 2015? Stiu: biologii ar sar imediat la beregata si-mi vorbesc doar despre raci de izvoare, de pâraie, râuri sau lacuri, nu si despre racii de baltoaca. Dar in horoscop sunt premise si unele indrazneli care nu cocheteaza cu stiinta, nu-i asa? Nu ma gândesc doar la spusa eminesciana, desigur (,,Vai de biet Român saracul,/ Indarat tot da ca racul”).

Aici este vorba mai ales despre racul de baltoaca politica, despre firava noastra democratie innamolita care merge tot de-a busilea si tot indarat, catre autocratia de tip original, sora de cruce cu democratia originala a gândirii de baltoaca de esenta iliesciana.

Si ce frumos ar fi ca, inca de la inceput de an, pe frontispiciile tuturor institutiilor noastre ale statului de drept care calca mereu strâmb sa fie afisate bannere pe care sa putem citi cu mare veselie: Anul sacalului, Anul catuselor vesele, Anul racului de baltoaca sau… Pentru 2016, de pilda, vesel an electoral cu previzibile efecte gravide de tristeti, as propune ca pe aceste frontispicii sa stea scris ceva clasic: ANUL MINCIUNII GOGONATE. Pe termen foarte scurt, macar ar fi putin distractiv.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here